Ένα κουτάβι βγαίνει την πρώτη του βόλτα αφού ολοκληρώσει τα εμβόλιά του. Είναι η στιγμή που οι κηδεμόνες σκύλων καλούνται να του γνωρίσουν τον κόσμο. Μία από τις ανησυχίες τους είναι η πρώτη επαφή του κουταβιού τους με άλλους σκύλους.

«Όπως τα μωρά, έτσι και τα κουταβάκια δεν γεννιούνται κατανοώντας τον κόσμο και γνωρίζοντας πώς να συμπεριφέρονται. Πρέπει, λοιπόν, να τα βοηθήσουμε να κοινωνικοποιηθούν, ώστε να εξελιχθούν σε φιλικούς ενήλικους σκύλους, που δεν θα φοβούνται υπερβολικά, και δεν θα αγχώνονται», λέει η θετική εκπαιδεύτρια, Στέλλα Ρηγάκη.

Τι εννοούμε με τον όρο «κοινωνικοποίηση»;

Για να έχετε έναν σκυλάκο που να μπορεί να σας συνοδεύει σε κάθε σας βήμα, και να το απολαμβάνει κι εκείνος, οφείλετε να τον κοινωνικοποιήσετε.

«Η κοινωνικοποίηση δεν είναι, απλώς, η έκθεση του κουταβιού μας σε καινούργια πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση του φόβου και την προώθηση της φιλικότητας.

Αυτό σημαίνει δημιουργία θετικών συσχετισμών.

Η κοινωνικοποίηση είναι κάτι περισσότερο από το να δείχνω πράγματα στο κουτάβι μου. Παράλληλα, πρέπει να φροντίζω να περνάει ευχάριστα.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε, είναι να χρησιμοποιήσετε πράγματα που αγαπούν τα κουτάβια: φαγητό και παιχνίδι. Και μην ξεχνάτε την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Η κοινωνικοποίηση είναι μία βοήθεια στα κουταβάκια μας, ώστε να σχηματίσουν θετικές συσχετίσεις με τα πράγματα που πρόκειται να συναντήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η καλύτερη περίοδος για την κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού είναι οι πρώτες 14 εβδομάδες της ζωής του.

Τότε είναι που τα κουτάβια είναι πιο ανοιχτά σε νέες εμπειρίες, διότι η περιέργειά τους, συνήθως, υπερνικά τον φόβο τους.

Όταν κοινωνικοποιείτε τα κουτάβια σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η έκθεση δεν είναι ίδια με την κοινωνικοποίηση.

Δηλαδή, το να τραβάει ένα 4χρονο παιδί την ουρά του κουταβιού σας θα μπορούσε, κάλλιστα, να κάνει το σκυλί να φοβάται τα παιδιά για μια ζωή.

Ωστόσο, η συνάντηση πολλών μικρών παιδιών, που είναι ήρεμα και χειρίζονται σωστά το κουτάβι, μπορεί να οδηγήσει σε έναν σκύλο που λατρεύει τα παιδιά», εξηγεί η κα Ρηγάκη.

Πώς θα κοινωνικοποιήσουμε το κουτάβι μας με άλλους σκύλους;

Πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση του κουταβιού με τους άλλους σκύλους παίζει η μητέρα και τα αδερφάκια του, αναφέρει η κα Ρηγάκη, καθώς είναι η πρώτη επαφή που έχει με άλλους σκύλους.

«Η μαμά του είναι αυτή που θα του διδάξει τη «γλώσσα του σώματος» των σκύλων, γι’ αυτό τα κουτάβια πρέπει να μένουν μαζί της τους πρώτους δύο μήνες της ζωής τους», διευκρινίζει η θετική εκπαιδεύτρια και συμπληρώνει: «Ύστερα θέλουμε, σιγά – σιγά, το κουτάβι μας να αρχίσει να γνωρίζει κι άλλους σκύλους, πέρα από την οικογένειά του.

Υπάρχουν διάφορα μέρη που ενδείκνυνται για την κοινωνικοποίηση των κουταβιών: το σπίτι, τα ομαδικά μαθήματα εκπαίδευσης για κουτάβια, ή το πάρκο. Είναι μία καλή αρχή, ώστε να γνωρίσετε το κουτάβι σας σε άλλα κουτάβια.

Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με άλλους σκύλους, αλλά με μειωμένες πιθανότητες να υπάρξει κάποια αρνητική εμπειρία».

Επισημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και, εάν παρατηρήσουμε το κουτάβι μας να στρεσάρεται, το απομακρύνουμε ήρεμα και του προσφέρουμε μερικές λιχουδίτσες, ή το αγαπημένο του παιχνίδι.

«Όταν θα αρχίσουμε να συστήνουμε το κουτάβι μας σε ενήλικους σκύλους, είναι σημαντικό να είναι όσο πιο φιλικοί γίνεται – δεν θέλουμε να ρισκάρουμε την πιθανότητα, κάποιο ενήλικο σκυλί να τραυματίσει το κουτάβι μας, μιας και πέρα από τον σωματικό τραυματισμό θα χαλάσει όποιες θετικές συνδέσεις έχουμε προσπαθήσει τόσο πολύ να χτίσουμε.

Παράλληλα, προσπαθήστε να μην αγχώνεστε όταν συστήνετε το κουτάβι σας σε μεγαλύτερα σκυλιά, καθώς το κουτάβι σας είναι σε θέση να το καταλάβει, και να θεωρήσει ότι υπάρχει κάποιος επικείμενος κίνδυνος», συμβουλεύει η κα Ρηγάκη.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η περίοδος έντονης κοινωνικοποίησης του κουταβιού μας, όπως τονίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, διαρκεί για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, και δεν μας επιτρέπει το περιθώριο λαθών.

Τι γίνεται αν υιοθετήσουμε ένα μεγαλύτερο κουτάβι που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί;

Καθησυχαστική είναι η κα Ρηγάκη, καθώς λέει ότι «δεν είναι όλα χαμένα. Το κουτάβι μπορεί, ακόμη, να επωφεληθεί από αυτά που αναφέραμε, αλλά δεν θα μάθει τόσο γρήγορα, και μπορεί να μην είναι τόσο άνετο, όσο ένα καλά κοινωνικοποιημένο κουτάβι.

Ξεκινήστε αργά, λαμβάνοντας πάντα υπόψη σας τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου σας. Θέλουμε σε κάθε συνάντηση να είναι, όσο το δυνατόν, πιο χαλαρός, για να είναι σε θέση να κάνει θετικές συνδέσεις.

Τραβήγματα προς άλλους σκύλους και φωνές, μόνο το αντίθετό αποτέλεσμα θα έχουν.

Θα κάνουν το κουτάβι μας να φοβάται, και ίσως, αναπτύξει κάποιες επιθετικές συμπεριφορές λόγω του φόβου του».

Τέλος, αναφέρει ότι «αν δυσκολεύεστε να ερμηνεύσετε τη συμπεριφορά του, καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν θετικό εκπαιδευτή για να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε πιο εύκολα με το κουτάβι σας».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη

Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση. Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.

Διαβάστε επίσης