Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα παγκοσμίως και αφορά 38 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2019.

Ο παιδικός ύπνος έχει συνδεθεί άμεσα με την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου, με παλαιότερες έρευνες να υποδεικνύουν την έλλειψη ή κακή ποιότητά του ως βασικό παράγοντα, εστιάζοντας στην «κακή συνήθεια» τα παιδιά να κοιμούνται αργά το βράδυ.

Ωστόσο, το τοπίο φαίνεται πως ξεκαθαρίζει νέα έρευνα από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, κατά τα ευρήματα της οποίας δεν είναι η ώρα που τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πάνε για ύπνο αλλά η διάρκειά του αυτό που διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο.

Ούτως ειπείν, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν αν το παιδί τους τείνει να ξενυχτά, αρκεί ο ύπνος του να είναι πλήρης αφ΄ ης στιγμής αποκοιμηθεί, διευκρινίζει η Δρ. Melyssa Roy, παρουσιάζοντας τα νέα ευρήματα. Σύμφωνα με τα τελευταία, τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών που δεν κοιμούνται νωρίς  δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα δεδομένα από τέσσερις ξεχωριστές μελέτες και ένα συνολικό δείγμα 1.642 παιδιών, εκ των οποίων προέκυπτε πως τα δίχρονα παιδιά κοιμούνταν κατά μέσο όρο στις 20:06, τα τρίχρονα 19:50 ενώ τα παιδιά πέντε ετών στις 19:55. Από τις 21:00 και μετά ξεκινούσε ο ύπνος σε περασμένη ώρα.

Τα στοιχεία δεν έδειξαν κάποια σύνδεση μεταξύ της ώρας που τα παιδιά πήγαιναν για ύπνο και του κινδύνου παχυσαρκίας. Όλα τα παιδιά που κοιμούνταν πριν τις 21:00 συμπλήρωναν, κατά μέσο όρο, δέκα με έντεκα ώρες ύπνου, ενώ καμία διαφορά στα ποσοστά κινδύνου δεν παρατηρήθηκε στα παιδιά που ξάπλωναν μετά τις 21:00.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας οφείλεται στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ύπνου. Μια υπόθεση είναι πως περισσότερος ύπνος συνεπάγεται λιγότερο χρόνο για φαγητό και πρόσληψη θερμίδων.

Σε γενικές γραμμές, ο ύπνος μεγαλύτερης διάρκειας πιθανώς να είναι πιο ποιοτικός ή να υποδηλώνει άλλα στοιχεία αναφορικά με την παχυσαρκία, όπως μεγαλύτερη μέριμνα από τους γονείς και απουσία χάους στο νοικοκυριό.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί η διαπίστωση πως ο ύπνος νωρίτερα και μεγαλύτερης διάρκειας είναι πιο επιδραστικός παράγοντας για την εμφάνιση παχυσαρκίας στα κορίτσια ηλικίας 3 ή 5 ετών. Βέβαια, η Δρ. Roy ξεκαθαρίζει πως είναι αναγκαία εμβριθής μελέτη για την ασφαλή συσχέτιση των παραπάνω δεδομένων.

Για την ειδικό, το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύπλοκο, κυρίως λόγω της δυσκολίας για το παιδί να κατανοήσει τη σημασία της σωστής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας.

Ο ύπνος νωρίς σχετικά το βράδυ είναι μια επιλογή για εξασφάλιση καλής υγείας των παιδιών, χωρίς όμως να σημαίνει πως τα ανήλικα που «ξενυχτούν» διατρέχουν κίνδυνο.