*Γράφει η κ. Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες και λιγότερο συχνά στους άνδρες λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους, μυών και συνδετικού ιστού μεταξύ των δύο φύλων.

Πρόκειται για μια δερματική αλλοίωση που εμφανίζεται συνήθως με την όψη «φλοιού» πορτοκαλιού και οφείλεται σε αλλαγές στη δομή των λιποκυττάρων και τη μειωμένη ελαστικότητα του συνδετικού ιστού κάτω από το δέρμα. Επίσης, η κακή αιμάτωση στο σημείο προκαλεί κατακράτηση υγρών και επιδεινώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Αίτια εμφάνισης κυτταρίτιδας

Αν και οι ακριβείς αιτίες εμφάνισης κυτταρίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητές, φαίνεται ότι ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί να προκαλέσει την εμφάνισή της:

• Γενετική προδιάθεση και κληρονομικότητα
• Ορμονικές διαταραχές (ινσουλίνη, οιστρογόνα)
• Γυναικείο φύλο
• Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
• Απότομη αύξηση βάρους και αυξημένο ποσοστό λίπους
• Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
• Κάπνισμα
• Διατροφικές συνήθειες.

Διατροφικές συνήθειες και κυτταρίτιδα

Η σχέση της διατροφής με την εμφάνιση κυτταρίτιδας δεν είναι ακόμα επαρκώς τεκμηριωμένη. Υπάρχουν όμως, ορισμένες διατροφικές αλλαγές και θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να βοηθούν και να βελτιώνουν την κατάσταση.

Για να μειώσετε την κυτταρίτιδα, ξεκινήστε με τις ακόλουθες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες:

Αυξήστε την κατανάλωση υγρών: Η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τη μείωση της κυτταρίτιδας.
Καταναλώστε καθημερινά «καλά» λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στα ψάρια, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο και τους σπόρους.
Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες, που φαίνεται να βελτιώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Μειώστε την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων.
Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Συνιστάται να περιορίσετε το αλκοόλ στο 1 ποτό την ημέρα αν είστε γυναίκα και στα 2 ποτά αν είστε άνδρας.
Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού για να μειώσετε την κατακράτηση υγρών και να βελτιώσετε την όψη των προβληματικών περιοχών.

Ταυτόχρονα, εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Κάθε μορφής άσκηση βοηθάει στην καύση του λίπους, την αιμάτωση των αγγείων και τη μείωση του σωματικού βάρους. Ασκήσεις, όπως το γρήγορο περπάτημα και το κολύμπι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τη βελτίωση της όψης της κυτταρίτιδας.

H Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

Διαβάστε επίσης:

Τα συνήθη λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας (και πώς να τα διορθώσουμε)

Αδυνάτισμα: Τρεις τεχνικές που βοηθούν να πείτε «αντίο» στα περιττά κιλά

Απώλεια βάρους: Πόση σημασία έχει το timing των γευμάτων