Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν «από πρώτο χέρι» τις διαταραχές του ύπνου και κυρίως την αϋπνία, καταφεύγοντας συχνά στο διαδίκτυο για να βρουν τι φταίει και χάνουν τον ύπνο τους αλλά και πώς θα καταφέρουν να τον ξανακεδρίσουν.

Κάπως έτσι θα μπορούσε μάλλον να εξηγηθεί και η φρενίτιδα για ένα βίντεο του 2021 στο TikTok, στο οποίο η 21χρονη τότε διαχειρίστρια του προφίλ σύστηνε νυσταγμένη ένα αφέψημα με μαρούλι ως λύση για όσους τα βρίσκουν σκούρα με τον ύπνο. Έκτοτε, το γιατροσόφι του βίντεο που έχουν αγαπήσει πάνω από 1,5 εκατ. χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας δοκιμάστηκε από πολλούς που, κατά τις μαρτυρίες τους, μπορούσαν μετά βίας να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά αφότου το ήπιαν.

@shapla_11 if you can’t sleep, try this #lettucewater #insomnia #lifehacks #fyp ♬ A Day in My Life – Soft boy

Η συνταγή περιλαμβάνει το μούλιασμα μαρουλόφυλλων σε ζεστό νερό με την προσθήκη χαμομηλιού, μέντας ή άλλου βοτάνου για όποιον δεν αντέχει την, ομολογουμένως, όχι ευχάριστη γεύση. Μετά την πόση του, τον ύπνο αναλαμβάνει να φέρει το lactucarium, μια γαλακτώδης ουσία που εκκρίνουν διάφορα είδη του φυλλώδους λαχανικού με διουρητικές, καθαρτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, τόσο ισχυρές που αποκαλείται ενίοτε και «όπιο του μαρουλιού».

Ωστόσο, δεν πρόκειται για απλή υπόθεση. Για να επέλθει η χαλάρωση και ο ύπνος, απαιτείται μεγάλη κατανάλωση της ουσίας, σημαντικά πολλαπλάσια εκείνης από τα μαρουλόφυλλα που χώρεσαν σε μια κούπα με νερό. Έπειτα, η έρευνα για το «υπναγωγό μαρούλι» είναι περιορισμένη. Ενδεικτική είναι μια μελέτη του 2ο17 που συμπέρανε ότι το μαρούλι ρομάνα βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, από την οποία εντούτοις δεν έλειπαν βασικές αδυναμίες όπως ότι το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που είχαν ήδη λάβει το υπνωτικό πεντοβαρβιτάλη. Στην καλύτερη, τα ευρήματα έδειχναν ότι το ρόφημα μαρουλιού μπορούσε απλώς να ενισχύσει και επιταχύνει τη δράση του φαρμάκου.

Photo: Shutterstock

Θέματα ασφαλείας και συμβουλές των διατροφολόγων

Για τη διατροφολόγο Shyla Cadogan, δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας από το γιατροσόφι, εφόσον βέβαια έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μιας τροφικής δηλητηρίασης. Οι έτοιμες σαλάτες φερειπείν ενοχοποιούνται από σειρά μελετών για μεγαλύτερο κίνδυνο παθογόνων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση όπως E coli, σαλμονέλα, listeria και cyclospora. Αντίστοιχα, το μολυσμένο νερό από συσκευασμένο ή πλημμελώς καθαρισμένο μαρούλι θα μπορούσε εξίσου να προκαλέσει τροφιμογενή λοίμωξη.

Με μεγάλες πιθανότητες οι TikTokers να έχουν επηρεαστεί από το φαινόμενο placebo -έρευνες καταλήγουν ότι οι κατασκευές του νου μπορούν πράγματι να έχουν θετικές επιδράσεις στο σώμα– η ειδικός προκρίνει άλλες τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την επιστροφή του ύπνου όπως:

  • κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο όπως αυτές οι οκτώ
  • αφέψημα χαμομηλιού
  • διαχείριση του στρες μέσα από τεχνικές όπως οι 6 απρόσμενες μέθοδοι που βρίσκετε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Οι φυσικές λύσεις που θα σας αποκοιμήσουν

Αϋπνία: Η θαυματουργή λύση που μας γλιτώνει από τα υπναγωγά χάπια

Αϋπνία: Τρεις κινήσεις ματ που θα σας χαλαρώσουν πριν τον ύπνο – Όλοι μπορούν να τις κάνουν