Ομαδικά συμβόλαια υγείας: Γιατί βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων μας

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Ένα ομαδικό συμβόλαιο υγείας θεωρείται απόδειξη πως μια επιχείρηση προστατεύει και στηρίζει στους εργαζομένούς της. Τα ομαδικά συμβόλαια αποτελούν ένα τρόπο επιβράβευσης για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ενημερωθείτε για τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα αυτού του τύπου κάλυψης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΟΣ

Photo: Shutterstock

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούν σε σύναψη ομαδικών ασφαλιστηρίων υγείας για τους εργαζομένους τους. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για την αύξησή τους τόσο σε αριθμό συμβολαίων όσο και αποζημιώσεων.

Η έρευνα στατιστικών στοιχείων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για τον κλάδο Ασφαλίσεων υγείας αναφέρει πως τα ομαδικά ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας για το 2022 σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 6% σε σχέση με το 2021. Οι ενεργοί ασφαλισμένοι των ομαδικών ασφαλίσεων άγγιξαν το 1,5 εκατομμύριο, νούμερο το οποίο ισούται με μια αύξηση 13% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα οι αποζημιώσεις για τα ομαδικά ασφαλιστήρια έφθασαν τα 194 εκατ. ευρώ και το 79% αφορούσε αποζημιώσεις από νοσοκομειακές καλύψεις.

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει μέσα από το ygeiamou πως μια ομαδική ασφάλιση δεν απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις. Όλο και πιο συχνά σύλλογοι, ομάδες, σχολεία και ακαδημίες αθλητικών δραστηριοτήτων επιλέγουν διαμορφωμένα σχετικά προγράμματα.

Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από ένα ομαδικό ασφαλιστήριο υγείας είναι πως τα ασφάλιστρα καταβάλλονται από τους εργοδότες και η κάλυψη επεκτείνεται πέραν του άμεσα ασφαλισμένου και στα μέλη της οικογένειας του, εφόσον ο ενδιαφερόμενος τα έχει εντάξει στο ομαδικό ασφαλιστήριο. Αν δηλαδή κάποιο μέλος από την οικογένεια του άμεσα ασφαλισμένου νοσήσει και χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη, το συμβόλαιο καλύπτει τα έξοδα βάσει των όρων και των παροχών του ομαδικού προγράμματος.

Ένα ισχυρό «ατού» της ομαδικής ασφάλισης είναι πως παρέχει κάλυψη για πιθανές προϋπάρχουσες ασθένειες των εργαζομένων, κάτι που την καθιστά συμφέρουσα εν αντιθέσει με τα ατομικά συμβόλαια που μπορεί να αποζημιώσουν κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ή και καθόλου τις ασθένεις που προυπήρχαν της σύναψης του συμβολαίου.

Στα ομαδικά συμβόλαια υγείας δεν υπάρχουν χρονικές αναμονές, με τον εργαζόμενο να καλύπτεται πλήρως από την πρώτη ημέρα της ένταξης του στο ασφαλιστήριο. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε καμία είδους εξέταση για να δικαιούται ασφαλιστική κάλυψη. Οι εργαζόμενοι- ασφαλισμένοι έχουν άμεση πρόσβαση στα οφέλη και τις παροχές του προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά «κερδισμένοι» είναι και οι εργοδότες από την σύναψη ομαδικών ασφαλιστηρίων υγείας λόγω χαμηλών ασφαλίστρων. Για τις εταιρίες που επιθυμούν να μεριμνήσουν για το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης των υπαλλήλων, η παροχή ομαδικής ασφάλισης καθίσταται πιο οικονομική από τα μεμονωμένα ιατρικά έξοδα. Συμβάλλει επίσης στην προσέλκυση νέων ικανών στελεχών στην επιχείρηση και παράλληλα τις προσφέρει φοροαπαλλαγή εισφορών βάσει (Ν4172/2013).

Ένα ομαδικό ασφαλιστήριο υγείας είναι δυνατόν να συμπληρωθεί και από ένα ατομικό, δεδομένου πως το πρώτο καλύπτει έξοδα νοσηλείας μέχρι κάποιο ποσό ετησίως.

Σε ό,τι αφορά τα μειονεκτήματα της ομαδικής ασφάλισης αυτά αφορούν την αυτόματη απώλεια κάλυψης σε περίπτωση αλλαγής εργασίας και εγκατάλειψης του εργοδότη ή του οργανισμού που σας παρέχει το ομαδικό ασφαλιστήριο.

Επίσης τα ομαδικά ασφαλιστήρια στερούνται ευελιξίας, οφείλετε δηλαδή να αποδεχθείτε το προσφερόμενο πακέτο, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής καλύψεων ή παρόχου ασφάλισης.

Αν και η αποδοχή του ομαδικού ασφαλιστήριου θεωρείται συμφέρουσα για τους εργαζόμενους και τα μέλη των οργανισμών ή των φορέων σε κάθε περίπτωση πριν υπογράψετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον δικό σας ασφαλιστικό διαμεσολαβητή έτσι ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένοι για τις παρεχόμενες καλύψεις.

 

Διαβάστε επίσης: