Το σπίτι μας είναι ο προσωπικός μας χώρος, που αντανακλά πτυχές της προσωπικότητας μας. Είναι το ησυχαστήριο μας από την πολύβουη καθημερινότητα, ένας χώρος ηρεμίας. Η χώρα μας είναι γνωστό πως κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, παρ’ όλα αυτά όμως έχει και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ασφάλισης κατοικιών, μόλις 15%.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας «Daniel»  οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές για ακίνητα όλων των κατηγοριών, των οποίων η συνολική ασφαλιστική αξία έφτασε τα 18,1 δις ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών (ΕΑΕΕ). Ο αριθμός των ζημιών που αφορούν σε κατοικίες ανήλθε σε 5.138 με εκτίμηση αποζημιώσεων 364 εκ. ευρώ και τη μέση ζημιά να διαμορφώνεται στις 70.885 ευρώ.

Ήταν φυσικό λοιπόν, μετά από μια τέτοια μεγέθους καταστροφή, να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ως προς την αναγκαιότητα της ασφάλισης κατοικίας και περιουσίας. Το κίνητρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ έως 10% για εκείνους που θα προχωρήσουν άμεσα στην ασφάλιση της κατοικίας τους, αποτελεί μέρος της παραπάνω προσπάθειας.

Επομένως οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να αναζητήσουν στην ασφαλιστική αγορά το κατάλληλο πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας που θα καλύψει τις ανάγκες τους.

Ποιους αφορά η ασφάλιση κατοικίας 

Η δυνατότητα ασφάλισης κατοικίας αφορά τους ιδιοκτήτες όσον αφορά το κτίριο αλλά και τους ενοικιαστές για την ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού. Η ασφάλεια κατοικίας αποζημιώνει ζημιές είτε στο ίδιο κτίριο είτε στο περιεχόμενο του.

Οι καλύψεις αφορούν στο κτίσμα και στις μόνιμες εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να διαχωριστούν, σε αντικείμενα που είναι ενσωματωμένα στην εξωτερική πλευρά της κατοικίας, όπως ηλιακοί θερμοσίφωνες και εξωτερικά βοηθητικά κτίσματα.

Ένα βασικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ασφάλιση για πυρκαγιά, ευρεία έκρηξη, ζημιές κλεφτών στο κτίριο, αστική ευθύνη του ασφαλισμένου για υλικές ζημιές τρίτων, δόσεις δανείων, έξοδα κατεδάφισης – απομάκρυνσης ερειπίων καθώς και επείγουσα τεχνική βοήθεια. Πρέπει να σημειώσουμε πως η κάλυψη για σεισμό περιλαμβάνεται στις προαιρετικές καλύψεις και μπορεί να προστεθεί σε όποιο πρόγραμμα επιθυμεί ο λήπτης της ασφάλειας.

Όπως ήδη αναφέρθηκε και οι ενοικιαστές έχουν τη δυνατότητα ασφάλισης του περιεχομένου σπιτιού. Η συγκεκριμένη ασφάλιση παρέχει κάλυψη για τα υπάρχοντα τους σε περίπτωση κλοπής, ακούσιας ζημιάς ή ατυχημάτων (φωτιά). Όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν μια βάση καλύψεων που είναι υποχρεωτική και στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης με πρόσθετες προαιρετικές καλύψεις.

Πόσο κοστίζει

Το πόσο για την ασφάλιση μιας κατοικίας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, αν σκεφτεί κάποιος πως το κόστος από μια ζημιά σε σωληνώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι 1500 ευρώ. Μια ασφάλιση κατοικίας μπορεί να ξεκινά από 40ευρώ το χρόνο π.χ. για κάλυψη από φωτιά και να φτάσει στα 240 ευρώ έναντι όλων των κινδύνων.

Ο όρος της απαλλαγής 

Η απαλλαγή είναι ένας όρος που συναντάται σε όλα τα συμβόλαια της αγοράς. Συγκεκριμένα οι απαλλαγές είναι το μέρος της ζημιάς που ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καλύψει από τη δική του τσέπη, με την ασφαλιστική εταιρία να αποζημιώνει το υπόλοιπο ποσό της ζημιάς. Όπως είναι φυσικό η απαλλαγή επηρεάζει το ποσό στο ασφάλιστρο του συμβολαίου – όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο πιο χαμηλό είναι το κόστος.

Δεδομένης της κλιματικής κρίσης και της έντασης των φαινομένων φυσικών καταστροφών που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, η ασφάλιση κατοικίας θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Όλο και περισσότερες εταιρίες διαθέτουν ολοκληρωμένα προγράμματα ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες των υποψήφιων ασφαλισμένων. Πριν επιλέξετε μια ασφάλιση κατοικίας είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα αγοράς καθώς και να επικοινωνήσετε με έναν εξειδικευμένο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή ο οποίος θα αναλάβει να σας προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα ασφάλισης για τις δικές σας ανάγκες.

 

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Αφαίρεση σπίλων: Πώς την αποζημιώνει το ασφαλιστικό πρόγραμμα

Πώς ασφαλίζονται οι προϋπάρχουσες ασθένειες – Τι πρέπει να γνωρίζετε