Η κύστη κόκκυγος ή όπως επιστημονικά ονομάζεται τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι ένας σχηματισμός που δημιουργείται από την διείσδυση τριχών στο δέρμα. Η κύστη αυτή εντοπίζεται στην πτυχή των γλουτών και συνήθως προκαλείται από μόλυνση.

Στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά περιστατικών κύστης κόκκυγος στον κόσμο. Υπολογίζεται πως περίπου 30% του πληθυσμού θα εμφανίσει αυτή την πάθηση σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η εμφάνιση του είναι εξαιρετικά πιθανή στις ηλικίες 20-35 χρόνων. Συνήθως παρουσιάζεται σε όσους προτιμούν τα στενά ρούχα τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Ακόμα και σήμερα τα αίτια της δημιουργίας της κύστης κόκκυγος δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί. Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, η είσοδος τρίχας δημιουργεί μια μικρή οπή στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα, οδηγώντας στη δημιουργία κύστης.

Στην οξεία μορφή της, παρουσιάζονται επίμονα συμπτώματα όπως έντονος πόνος στην περιοχή ειδικά σε καθιστή θέση, εκροή πυώδους υγρού, ναυτία και σοβαρή ενόχληση στην μέση. Δεν είναι λίγες φορές που οι ασθενείς έχουν αναφέρει πως τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονταν και από πυρετό.

Η παρουσία της κύστης κόκκυγος μπορεί να αποφευχθεί με καλή υγιεινή και αποτρίχωση της περιοχής μεταξύ των γλουτών. Στην περίπτωση όμως που δημιουργηθεί κάποιο απόστημα, τότε η χειρουργική επέμβαση μοιάζει μονόδρομος. Εκτός από την χειρουργική επέμβαση, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται και νέες τεχνικές laser που στοχεύουν στον καυτηριασμό της κύστης.

Στην ασφαλιστική αγορά παρέχεται πλήρη κάλυψη μετά από χρόνο αναμονής μεταξύ 3-12 μηνών. Ο ασφαλισμένος έχει την δυνατότητα να νοσηλευτεί σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο.

Η ασφαλιστική εταιρία καλύπτει όλες τις δαπάνες όπως τη θέση νοσηλείας που αναγράφεται στον πίνακα καλύψεων και παροχών του ασφαλιστηρίου, τις αμοιβές των γιατρών, χειρουργού και αναισθησιολόγου.

Επίσης οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπως υπερηχογράφημα αναλόγως την βαρύτητα του περιστατικού καλύπτονται πλήρως από την εταιρία βάσει του συμβολαίου.

Επιπροσθέτως αν υπάρχει συμμετοχή του ασφαλισμένου, θα πρέπει ο ίδιος να καλύψει το ποσό που έχει συμφωνηθεί και το υπολειπόμενο καταβάλλεται  από την  εταιρία.

Παράλληλα η ασφαλιστική εταιρία σε περίπτωση συμμετοχής οποιουδήποτε άλλου φορέα ασφάλισης στα έξοδα νοσηλείας, θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο το κόστος των αναγκαίων εξόδων που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την νοσηλεία.

Να σημειώσουμε, πως σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν απαιτήσει αποζημίωση για τα έξοδα νοσηλείας από την εταιρία, τότε θα του καταβληθεί χειρουργικό επίδομα  βάσει των όρων του συμβολαίου, δεδομένου πως θα πραγματοποιηθεί επέμβαση για την κύστη κόκκυγος. Το ποσό που επιδόματος θα είναι ίσο με το μισό του ποσού που αντιστοιχεί στην βαρύτητα της επέμβασης. Στην προκειμένη περίπτωση, η εκτομή κύστης κόκκυγος περιλαμβάνεται στις μεσαίες επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής.

Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλισμένος θα πρέπει να ενημερώσει την ασφαλιστική εταιρία για τις επιλογές του ως προς την κάλυψη, στην περίπτωση που διαθέτει και άλλον ασφαλιστικό φορέα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Αφαίρεση σπίλων: Πώς την αποζημιώνει το ασφαλιστικό πρόγραμμα