Ευεργετικές καθώς και ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζουν όλα τα φάρμακα, ωστόσο δεν έχει ίσως υπάρξει μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με τις αντενδείξεις των αντισυλληπτικών χαπιών, στις οποίες προστίθεται ακόμα μια. Σύμφωνα με το Australian Prescriber, τα αντισυλληπτικά χάπια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάθεση ορισμένων γυναικών.

«Η εύρεση της ιδανικής μεθόδου αντισύλληψης εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως την ηλικία, τις προηγούμενες δοκιμασμένες μεθόδους, τη γενική σας υγεία και επίσης η ψυχική σας υγεία. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες σταματούν τη λήψη του χαπιού είναι οι αλλαγές στη διάθεση, όπως το αίσθημα κατάθλιψης» εξηγεί η δρ. Jayashri Kulkarni από το από το Ερευνητικό Κέντρο Ψυχιατρικής Monash Alfred στη Μελβούρνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι διαταραχές της διάθεσης ενδεχομένως να σχετίζονται με τις ορμόνες που χρησιμοποιούνται στο αντισυλληπτικό χάπι και επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες ορμόνες: «Τα χάπια περιέχουν ορισμένα συστατικά που ονομάζονται προγεσταγόνα ή ένα μείγμα προγεσταγόνων και οιστρογόνων. Όσα περιέχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα από αυτά φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση» σημειώνει η δρ. Jayashri Kulkarni.

Τονίζει μάλιστα πως η σωστή επιλογή των αντισυλληπτικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, εάν υπήρχαν συμπτώματα κατάθλιψης στο παρελθόν: «Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αν αισθάνεστε ότι το χάπι επηρεάζει τη διάθεσή σας, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας και να τον ενημερώσετε σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στη λήψη του. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές και σίγουρα θα βρείτε μια μέθοδο αντισύλληψης που να σας ταιριάζει» καταλήγει η δρ. Jayashri Kulkarni.

Διαβάστε επίσης

Ερωτική επιθυμία: Ποια μέθοδος αντισύλληψης την επηρεάζει περισσότερο

Αντισυλληπτικά χάπια: Είναι τα υπέρ περισσότερα από τα κατά;