Με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στις γυναίκες συνδέει την ορμονική αντισύλληψη εκτεταμένη μελέτη παρατήρησης, με τους ερευνητές να σημειώνουν πως δεν αποδεικνύεται ότι η λήψη τους εμποδίζει την εκδήλωση, προκύπτει όμως ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δύο και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο περαιτέρω έρευνας.

Διεθνής επιστημονική ομάδα, υπό τον Δρ. Bright Nwaru του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, άντλησε από βρετανική βάση δεδομένων στοιχεία για περισσότερες από μισό εκατομμύριο γυναίκες, ηλικίας 16 έως 45 ετών, την περίοδο μεταξύ 2000 και 2006. Περίπου 25.000 γυναίκες εμφάνισαν άσθμα κατά τη χρονική διάρκεια της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Μετά την αναπροσαρμογή των δεδομένων για παράγοντες όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν οποιοδήποτε τύπο ορμονικής αντισύλληψης -χάπια, επιθέματα ή ενέσεις- διέτρεχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν λάμβαναν αντισυλληπτικά.

Παρατηρήθηκε, δε, ότι το όφελος ήταν μεγαλύτερο για τις γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά για επτά χρόνια είχαν ακόμη μικρότερο κίνδυνο από εκείνες που λάμβαναν για τρία έως τέσσερα χρόνια ή ένα έως δύο χρόνια.

Οι γυναικείες ορμόνες έχουν μία μυστηριώδη σχέση με το άσθμα. Η χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών των πνευμόνων είναι πιο συχνή στα αγόρια παρά στα κορίτσια κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά μετά την εφηβεία οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος και είναι επίσης πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα.

Κάθε ορμονικό «ορόσημο» στον αναπαραγωγικό κύκλο της γυναίκας -εφηβεία, εμμηνόρροια, εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση- έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί διακυμάνσεις της νόσου σε ορισμένες γυναίκες που πάσχουν ήδη από άσθμα.

«Γνωρίζουμε ότι πάνω από το 40% των γυναικών με άσθμα παρουσιάζει εξάρσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, γεγονός που υποδεικνύει το ρόλο των ορμονών» επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Bright Nwaru, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Το πώς σχετίζονται οι ορμόνες με το άσθμα στις γυναίκες και πώς η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να αλλάξει αυτή τη σχέση, παραμένει ασαφές.

Σύμφωνα με τον Δρ. Bruce Levy, διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής και Αυξημένης Φροντίδας στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη, η σχετική μελέτη προσφέρει ικανοποιητικά ευρήματα όμως επί του παρόντος δεν έχει αναγνωριστεί ο ακριβής μηχανισμός πίσω από το φαινόμενο, το οποίο γνωρίζουν ήδη οι ειδικοί και οι περισσότεροι γενικοί ιατροί.

Προγενέστερες μελέτες σχετικά με την επίδραση των αντισυλληπτικών στο άσθμα δεν έχουν παρουσιάσει σαφή αποτελέσματα, και αυτή ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες έρευνες που ήλθε να εξετάσει αυτή τη συσχέτιση.

Ο Δρ. Levy σημειώνει πως η νέα μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η λήψη αντισυλληπτικών αποτρέπει το άσθμα -και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να παρουσιαστεί-, αποκαλύπτει πάντως μία ισχυρή συσχέτιση.

Ειδικά ως προς τον ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο που συναρτήθηκε με τη μεγαλύτερη διάρκεια λήψης των αντισυλληπτικών, ο ίδιος επισημαίνει πως «αυτό προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο συσχέτισης στην παρατηρήση». Είναι άλλη μία σειρά στοιχείων που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται απλώς για τυχαία συσχέτιση που εξίσου τυχαία εντοπίστηκε.

Τα ευρήματα, σε κάθε περίπτωση, δεν συνηγορούν αυτή τη στιγμή υπέρ της όποιας αλλαγής στις κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του άσθματος, αλλά καταδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες με την μορφή κλινικών δοκιμών προς επαλήθευσή των συμπερασμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορμονικές θεραπείες για την πρόληψη του άσθματος, προσθέτει συνοψίζοντας ο Bright Nwaru.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες για πάσχοντες με άσθμα και ΧΑΠ

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για το σοβαρό άσθμα