H ρινοπλαστική αποτελεί τη συχνότερη πλαστική επέμβαση προσώπου που, για την πλειοψηφία του κόσμου, αποσκοπεί αποκλειστικά στην αποκατάσταση μιας «κακοσχηματισμένης» μύτης. «Αρκετοί ασθενείς, που απευθύνονται στον ωτορινολαρυγγολόγο για το θέμα της μύτης τους, ενδιαφέρονται για την αλλαγή του σχήματος. Αλλά τι θα έλεγαν αυτοί οι ασθενείς, αν μάθαιναν από έναν εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο, ότι πέρα από το θέμα της εμφάνισης, θα μπορούσαν σε ένα χειρουργείο να επιλύσουν όλα τα προβλήματα της μύτης, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά;», αναφέρει στο ygeiamou η κ. Ανατολή Παταρίδου, Ωτορινολαρυγγολόγος και Χειρουργός Κεφαλής Τραχήλου.

Η μύτη αποτελεί το βασικό όργανο αναπνοής που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού φιλτράροντας τον αέρα από διάφορα παθογόνα, ενώ παράλληλα τον υγραίνει και θερμαίνει πριν τον στείλει στους πνεύμονες. Ένα στραβό διάφραγμα φερ’ ειπείν θα εμποδίσει την ορθή αναπνοή και θα οδηγήσει σε σειρά συμπτωμάτων που περιλαμβάνει συχνούς πονοκεφάλους, ροχαλητό, υπνική άπνοια, αίσθημα κόπωσης, ξηρότητα στο λαιμό και βήχα, συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως ρινίτιδα, ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα είτε ιγμορίτιδα, παθήσεις της φωνής ή των αυτιών κ.α..

Σύμφωνα με την ειδικό, η λειτουργία της μύτης επηρεάζεται άμεσα από το στραβό διάφραγμα, τους ρινικούς πολύποδες ή και τις υπερτροφικές κόγχες, έχοντας ως αποτέλεσμα την μειωμένη οξυγόνωση του οργανισμού μας. Πώς καλύπτονται αυτές οι περιπτώσεις από τα συμβόλαια υγείας;

Ρινοπλαστική και άλλες καλυπτόμενες επεμβάσεις

Οι επεμβάσεις ρινός αποτελούν χειρουργικές θεραπείες των ανατομικών ανωμαλιών που εμποδίζουν τη ρινική αναπνοή και μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητες όπως μετά από ένα ατύχημα ή ένα χειρουργείο. Στις επεμβάσεις περιλαμβάνονται:

  • ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος για τη διόρθωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα)
  • η κογχοτομή για τη μείωση του μεγέθους των υπερτροφικών ρινικών κογχών, κατάσταση που συχνά συνυπάρχει με το στραβό διάφραγμα
  • την ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παρραρίνιων κοιλοτήτων για την αφαίρεση πολυπόδων καθώς και καλοήθων ή κακοήθων όγκων
  • τη λειτουγική ρινοπλαστική σε περίπτωση που συνδυασμός παραγόντων ευθύνεται για την κακή αναπνοή

Στα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης, στον πίνακα των επεμβάσεων, μπορεί κανείς να εντοπίσει στις λίστες με τα ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις και πλαστικές επεμβάσεις ιατρικής αναγκαιότητας την «αφαίρεση αιμορραγικού πολύποδα ή άλλης εξεργασίας ρινικού διαφράγματος», «χειρουργική αποκατάσταση σκολίωσης χόνδρινου και οστέινου τµήµατος ρινικού διαφράγµατος», «ευθειασµός ρινός & ρινικό διάφραγµα», «πλαστική ρινικού διαφράγµατος (Χειρουργική αποκατάσταση σκολίωσης ρινικού διαφράγµατος)», Ρινοπλαστική» ή «Ρινοπλαστική & ∆ιάφραγµα». Η αποζημίωση αφορά όλες τις νοσηλευτικές δαπάνες πριν και μετά το χειρουργείο που αφορούν την πάθηση της ρινός και πάντοτε σύμφωνα με τα όρια κάλυψης και τις παροχές του εκάστου συμβολαίου υγείας.

Τι γίνεται αν το στραβό διάφραγμα προϋπήρχε;

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση πάθησης της ρινός που μπορεί να είναι συγγενής ή να συνέβη κατόπιν ενός ατυχήματος. Είναι γνωστό ότι ο υποψήφιος προς ασφάλιση δεν πρέπει να αποκρύψει από την εταιρεία προβλήματα υγείας που γνωρίζει ότι έχει, αφού στους όρους των συμβολαίων υγείας δηλώνεται ρητώς ότι προϋπάρχουσες παθήσεις δεν καλύπτονται.

Ωστόσο, σε σύγχρονα νοσοκομειακά προγράμματα οι προϋπάρχουσες παθήσεις αποζημιώνονται κατόπιν χρονικής αναμονής, συνήθως 12 μήνες από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι εν προκειμένω, οποιεσδήποτε προϋπάρχουσες καταστάσεις ή τα επακόλουθα αυτών αποζημιώνονται συνήθως εφόσον έχουν δηλωθεί στην πρόταση ασφάλισης ή στην αίτηση επαναφοράς του συμβολαίου και έχουν γίνει εγγράφως αποδεκτές από την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Γάγγλια, νευρίτιδες και τενοντίτιδες άνω άκρων: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις