Η φωνή είναι παραπάνω από ένα μέσο για να μιλήσουμε, να εκφραστούμε ή να τραγουδήσουμε σύμφωνα με μια μελέτη της κορυφαίας κλινικής Mayo των ΗΠΑ, η οποία ανέδειξε την ιδιότητά της ως εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Παρ’ όλα αυτά, καταπονούμε συχνά -ενίοτε ασυναίσθητα- το όργανο που την παράγει, τον λάρυγγα, μέσα από φωνές, κατάχρηση αλκοόλ ή καφέ και κάπνισμα.

Οι βασικοί παράγοντες πίσω από τις διαταραχές της φώνησης (δυσφωνία) είναι:

  • οι χρόνιες λαρυγγίτιδες από την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.α. Οι ασθενείς συνήθως παρουσιάζουν βραχνάδα και έντονο λαρυγγικό βήχα
  • κακώσεις του λάρυγγα, ούτως ειπείν τραυματισμούς όπως μετά σε άτομα που διασωληνώθηκαν
  • νευρολογικές παθήσεις όπως η παράλυση της φωνητικής χορδής κατόπιν εγκεφαλικού επεισοδίου, αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα, όγκων στο φάρυγγα ή στον οισοφάγο
  • καλοήθεις παθήσεις των φωνητικών χορδών όπως πολύποδες, οζίδια (κάλοι ή κομβία αλλιώς), κύστεις και οίδημα Reinke
  • κακοήθειες που οφείλονται στο κάπνισμα και την κατάχρηση αλκοόλ
  • ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός
  • η λευκοπλακία των φωνητικών χορδών, η οποία θεωρείται προκαρκινική εκδήλωση
  • (σπανιότερα) συγγενείς ανωμαλίες του λάρυγγα και χρωμοσομικές ανωμαλίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, άτομα που εμφανίζουν επί παρατεταμένο διάστημα συμπτώματα (π.χ. κάποιες ημέρες ή εβδομάδες) όπως βραχνάδα (βράγχος φωνής), επίμονος βήχας, αίσθημα κόμπου ή καύσου στο λαιμό, δυσκολία ή/και πόνο κατά την ομιλία και την κατάποση, κακοσμία στόματος, δύσπνοια και αλλαγές του τόνου της φωνής ή αιμόπτυση θα πρέπει να απευθυνθούν στον ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ).

Η λαρυγγοσκόπηση μέσα από τα συμβόλαια υγείας

Η λαρυγγοσκόπηση (ενδοσκόπηση του λάρυγγα) αποτελεί την εγγυημένη και ακριβέστερη μέθοδο για την εξέταση του λάρυγγα όσο και του φάρυγγα, η οποία συνοδεύεται από τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, την τυπική εξέταση και απεικονιστικούς ελέγχους ή τη λήψη βιοψιών, εφόσον απαιτούνται, για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Με τη λαρυγγοσκόπηση διαγιγνώσκονται πολύποδες, κομβία, παραλύσεις και υποκινήσεις των φωνητικών χορδών, καλοήθειες και κακοήθειες λάρυγγα και φάρυγγα καθώς και η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση γαστρικού υγρού.

Αν και η εξέταση πραγματοποείται στο χώρο του ιατρείου, τα συμβόλαια διαγνωστικών εξετάσεων και εξωνοσοκομειακής περίθλαψης δεν μπορούν να την καλύψουν. Όπως έχουμε αναφέρει παλαιότερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες συγκαταλέγουν τις ενδοσκοπήσεις στις επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις ή διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται σε εξειδικευμένα εργαστήρια είτε απαιτούν υπηρεσίες ιατρού και αναισθησιολόγου και πιθανώς λήψη βιοψίας. Έτσι, η συγκεκριμένη εξέταση εντοπίζεται συνήθως στις μικρές ωτορινολαρρυγολογικές επεμβάσεις νοσοκομειακών προγραμμάτων ως «μικρολαρυγγοσκόπηση χωρίς βιοψία».

Ωστόσο, ασφαλισμένοι με πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το συμβόλαιό τους για επίσκεψη σε ΩΡΛ, καθώς η ενόχληση μπορεί να οφείλεται σε φωνητική κόπωση, φλεγμονή από λοίμωξη αναπνευστικού είτε ξηρότητα της ανώτερης αναπνευστικής οδού εξαιτίας αφυδάτωσης ή ερεθισμού και άρα να μη χρειάζεται ενδοσκόπηση.

Οι επεμβάσεις στους πίνακες των συμβολαίων

Τα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης προβλέπουν μια περίοδο αναμονής όπως έξι μηνες πριν την κάλυψη παθήσεων «παραρρίνιων κόλπων, πολυπόδων λάρυγγος και ρινός». Αντίστοιχος χρόνος προβλέπεται συνήθως και για τις κακοήθειες.

Ανάμεσα στις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση παθήσεων του λάρυγγα και του στοματος ευρύτερα, εντοπίζονται ενδεικτικά:

  • Αφαίρεση λευκοπλακίας
  • Αφαίρεση όγκου εδάφους στόµατος
  • Βιοψία λάρυγγα, υποφάρυγγα µε τοπική αναισθησία
  • Βιοψία γλώσσας, στοµατοφάρυγγα
  • Αφαίρεση πολύποδα ή κοµβίου φωνητικών χορδών µε µικρολαρυγγοσκόπηση
  • Επεµβάσεις για αποκατάσταση της λειτουργίας του λάρυγγα µε εξωτερική προσπέλαση (θυρεοτοµή, λαρυγγοτοµή, χορδεκτοµή κ.λ.π.)
  • Μερική λαρυγγεκτοµή (κάθετη – οριζόντια)
  • Ολική λαρυγγεκτοµή (µε ή χωρίς ριζικό λεµφαδενικό καθαρισµό τραχήλου)

Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι για κάποια ευρήματα της λαρυγγοσκόπησης η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί μονόδρομο. Περιπτώσεις οζιδίων (κομβίων) ή πολυπόδων μπορούν σε πρώτο στάδιο να αντιμετωπιστούν με φωνοθεραπεία και κορτιζόνη ή άλλα φάρμακα, τα οποία μπορεί να συνταγογραφήσει ο ΩΡΛ. Εν προκειμένω τα φάρμακα καλύπτονται από την ασφαλιστική σύμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο που απειλεί τέσσερις φορές συχνότερα τους άνδρες

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Ασφάλιση: Αποζημίωση για ιατρικά σφάλματα – Τι ισχύει