Σε μια σειρά από καίρια ζητήματα που άπτονται της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ygeiamou.gr.

Κατ’ αρχάς ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι εντελώς απαράδεκτη, είναι άδικη για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έδωσαν και την ψυχή τους ακόμη στη μάχη με την πανδημία, η κριτική της αντιπολίτευσης, ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους λόγω Covid. Αυτό είναι ψέμμα». Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «ο απόλυτος δείκτης, είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Και βάσει αυτού του κριτηρίου, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι στην πατρίδα μας έχουμε τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη».

Παρόλ’ αυτά, ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι «επιτύχαμε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού με την 3η δόση. Κανείς δεν περίμενε 80-83%, αλλά η ‘Επιχείρηση Ελευθερία’ αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Βεβαίως, η αντιπολίτευση μένει στην κριτική και την μόνιμη λύση που έχει για όλα: Προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις. Κι όμως, εμείς προσλάβαμε 2.300 γιατρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Επιπλέον, βρίσκεται εν εξελίξει η μεγαλύτερη προκήρυξη στο χώρο της Υγείας, για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών».

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της Covid-19 από το φθινόπωρο και εξής, όπως προβλέπουν ορισμένοι ειδικοί, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεν ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, αυτό είναι σαφές. Όμως, δεν προβλέπω την επιβολή οριζόντιων μέτρων. Αυτό που πρέπει να διατηρηθεί με ένταση, είναι ο τακτικός εμβολιασμός και η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων μεταξύ των συμπολιτών μας».

Σε σχετική ερώτηση από τους δημοσιογράφους του Πρώτου ΘΕΜΑτος Μπάμπη Κούτρα και Γρηγόρη Τζιοβάρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «πιστεύω ακράδαντα σε ένα εντελώς δημόσιο και ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ορθολογική αντιμετώπιση των παθογενειών βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης -και για την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του».

Ως ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ κατά την τρέχουσα περίοδο, είναι η υποστελέχωση και ένα ιδιότυπο «brain drain», καθώς οι γιατροί, ενώ εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, προσελκύονται από καλύτερα αμειβόμενες θέσεις στο εξωτερικό. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το ζήτημα των αμοιβών, οι οποίες στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλές μεσοσταθμικά από ό,τι στο εξωτερικό, μελετάται ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις και να δημιουργηθούν κίνητρα για τους επαγγελματίες της υγείας -γιατρούς, νοσηλευτές κ.α.

Παρουσιάζοντας σχηματικά τις αρχές του στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον του ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Χάρτη των Νοσοκομείων και την αβάσιμη κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση, δήθεν, προωθεί κατάργηση μονάδων. Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης «εμείς δεν θέλουμε να κλείσει καμία δομή. Όμως, προκειμένου να λειτουργούν σωστά, ορισμένες μονάδες θα πρέπει να αλλάξουν αντικείμενο, ώστε εν τέλει να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι φειδωλή ως προς την ανακοίνωση δημιουργίας νέων νοσοκομείων. Πρόσφατα, εξήγγειλα ένα νέο νοσοκομείο στην Κω, ακριβώς επειδή το νοσοκομείο εκεί είναι πολύ παλιό και δεν επιδέχεται βελτίωσης. Από την άλλη, είναι ένα νησί που υποδέχεται 1 εκατ. τουρίστες το χρόνο, ενώ η Κως, βέβαια, είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη».

Αναλύοντας περαιτέρω τη θέση του για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το ΕΣΥ, το δημόσιο σύστημα υγείας, θα πρέπει να είναι πάντα ο κεντρικός πυλώνας. Όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να αξιολογούμε σωστά και να διορθώνουμε αποτελεσματικά τις παθογένειες».

Στο πλαίσιο μιας πρόχειρης σκιαγράφησης των μελλοντικών σχεδίων του για τον κλάδο της Υγείας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο πρώτος βασικός άξονας είναι η πρόληψη: Πρέπει να δώσουμε την έμφαση που πρέπει στην προληπτική διάγνωση νοσημάτων σε πρώιμο στάδιο, όπως πχ ο καρκίνος του μαστού -και ακριβώς γι’ αυτό εγκαινιάζουμε το εγχείρημα ‘Φώφη Γεννηματά’. Αντίστοιχες δράσεις θα προωθήσουμε για άλλες νόσους, όπως ο καρκίνος τους παχέος εντέρου, εγκαινιάζοντας οριζόντιες πολιτικές υγείας ξεκινώντας από τους νέους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ευρέως διαδομένα προβλήματα «που επιβαρύνουν την υγεία, σε επίπεδο ατόμου αλλά και στην κλίμακα του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν τέλει. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, ειδικά για τα παιδιά που αποτελεί κανονική ‘βόμβα’ είναι για εμάς ένα τεράστιο στοίχημα, ως το τέλος της τρέχουσας θητείας μας, αλλά και για την επόμενη τετραετία. Το ίδιο είναι και η προώθηση της σωματικής άσκησης, της προσοχής για το σωματικό βάρος -και, βέβαια, την ψυχική υγεία».

Μετά από το ζήτημα της πρόληψης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Κατόπιν αυτών, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη σημασία της ψηφιακής υγείας, με την κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή, τον Προσωπικό Γιατρό -ένα μέτρο που χαρακτήρισε ως «τομή» στη λειτουργία του ΕΣΥ, η οποία και θα αποτιμηθεί σε έναν χρόνο περίπου από τώρα.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε επίσης ότι η Ελλάδα υστερεί, ενώ θα μπορούσε να έχει ενεργό ρόλο, στην ανάπτυξη του κλάδου της υγείας, με συμμετοχή στην έρευνα και εξέλιξη, εφόσον υπάρχει το αντίστοιχο, υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και οι διασυνδέσεις πλέον της χώρας με παράγοντες μεγάλης επιρροής στο εξωτερικό.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, για μια οργανωμένη και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και τη συνολική αναδιάρθρωση του κλάδου, παρόλον ότι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Ειδήσεις σήμερα

Live update – Συνέδριο ygeiamou: Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή