Ένα διαζύγιο δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν έρχεται σε προχωρημένη ηλικία, οπότε οι άνθρωποι έχουν εντονότερες συναισθηματικές ανάγκες και έχουν περάσει κατά κανόνα πολλά χρόνια μαζί. Πρόσφατα, μια κινεζική μελέτη έθιξε το ζήτημα της αύξησης των «γκρίζων διαζυγίων», δηλαδή εκείνων που λαμβάνουν χώρα σε μεγαλύτερες ηλικίες, εξετάζοντας παράλληλα πώς ένα τέτοιο γεγονός επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, με δεδομένο ότι η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία είναι αρκετά συχνή, καθώς εκτιμάται ότι επηρεάζει το 10-15% των ατόμων άνω των 55 ετών, με σημαντικά κλινικά συμπτώματα. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο BMJ Journal of Epidemiology and Community Health, είναι αποκαλυπτικά.

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία με το «γκρίζο διαζύγιο» σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες. Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι άνδρες όχι μόνο συνάπτουν ευκολότερα νέες σχέσεις μετά τη διάλυση ενός γάμου, αλλά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να στραφούν στη χρήση αντικαταθλιπτικών, σε σύγκριση με τις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε 228.644 άτομα ηλικίας 50-70 ετών, που είχαν βιώσει διαζύγιο, χωρισμό ή πένθος. Μια σημαντική παρατήρηση ήταν ότι ένα τέτοιο γεγονός έδειξε να συνδέεται με αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών και στα δύο φύλα κατά την περίοδο του θανάτου ή του χωρισμού, με τη μεγαλύτερη χρήση να παρατηρείται στις γυναίκες. Παράλληλα, 53.460 συμμετέχοντες προχώρησαν στη δημιουργία νέων δεσμών μέσα σε 2-3 χρόνια. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες σταματούν πιο εύκολα τη χρήση αντικαταθλιπτικών και προχωρούν πιο εύκολα σε μια νέα σχέση μετά από έναν χωρισμό η την απώλεια της συντρόφου, συγκριτικά με τις γυναίκες, στις οποίες η χρήση αντικαταθλιπτικών συνέχισε να παρουσιάζει αύξηση τα χρόνια μετά το χωρισμό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χωρισμός ή η απώλεια του συντρόφου στη μέση ή προχωρημένη ηλικία αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες, ερμηνεύοντας αυτό το εύρημα με βάση το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κοινωνικό ρατσισμό, αλλά και περισσότερες δυσκολίες αναφορικά με τη διαχείριση της οικογενειακής τους κατάστασης σε σύγκριση με τους άνδρες. «Η μεγαλύτερη αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών από τις γυναίκες μπορεί πράγματι να σχετίζεται με το γεγονός ότι το κόστος του χωρισμού βαραίνει περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια Yaoyue Hu από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Chongqing της Κίνας. «Παράλληλα, το γεγονός ότι οι άνδρες δημιουργούν πιο εύκολα νέες σχέσεις μετά από έναν χωρισμό μπορεί να σχετίζεται με το ότι ο γάμος ωφελεί την ψυχική υγεία των ανδρών σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς και με το ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν συναισθηματική υποστήριξη μέσω της σύνδεσης με μια νέα σύντροφο».

Διαβάστε επίσης:

Χωρισμός: Πόσο «βαρύς» είναι για τον άνδρα – Τι κάνει για να τον ξεπεράσει

Γάμος: Δύο στους πέντε πιστεύουν ότι είναι ξεπερασμένος θεσμός – 85% ότι είναι περιττός

Διαζύγιο: Είναι η «μοίρα» των παιδιών με χωρισμένους γονείς; 5 τρόποι που μειώνουν τον κίνδυνο