Οι βέρες, τα νυφικά και τα στέφανα φαίνεται πως πρέπει να αρχίσουν να αναζητούν τη θέση τους στα λαογραφικά μουσεία,  σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης από το Thriving Center of Psychology σε 906 άτομα 18 έως 42 ετών της γενιάς Z και millennials που βρίσκονται σήμερα σε σχέση αλλά δεν έχουν προχωρήσει στον γάμο. Η έρευνα έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης μελέτης από την έγκριτη αμερικανική δεξαμενή σκέψη Pew Research Cente, η οποία διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις 40χρονους στις ΗΠΑ δεν έχει ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας.

Δύο στους πέντε πιστεύουν ότι ο γάμος είναι απλώς παράδοση και ξεπερασμένος, με ένα εντυπωσιακό 85% να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται  κάποιος να παντρευτεί για να έχει μια σχέση αφοσίωσης που τον ικανοποιεί. Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα, περισσότερες γυναίκες (52%) παρά άνδρες (41%) υιοθετούν την παραπάνω θέση για το γάμο.

Ο στίχος «χωρίς δεκάρα πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου» θα μπορούσε να εκφράζει μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων που ανέφεραν το τεράστιο κόστος του γάμου ως έναν από τους σημαντικότερους αποτρεπτικούς παράγοντες. Σχεδόν 3 στους 4 millennials και Gen Zers (73%) βρίσκουν απλώς πολύ ακριβό τον γάμο στη στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Ένα άλλο 72% δηλώνει ότι απλώς «δεν ενδιαφέρεται» για την επίσημη συνένωση, ενώ 1 στους 6 ερωτηθέντες δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παντρευτεί στο μέλλον. Ωστόσο, το 83% ελπίζει ότι τελικά θα παντρευτεί «κάποια μέρα».

Αφορμή για κριτική

Την απομάκρυνση από τον θεσμό του γάμου δεν θα δουν με καλό μάτι πολλοί συγγενείς και άτομα από μεγαλύτερες γενιές, προβαίνοντας σε αδιάκριτες ερωτήσεις ακόμη και αν δύο στους τρεις (68%) θεωρούν ότι είναι παρεμβατικό να ρωτάς κάποιον για το αν σκοπεύει να παντρευτεί. Ένα άλλο 77% πιστεύει ότι είναι εξίσου κακό να ρωτάς ένα ζευγάρι αν σκοπεύει να κάνει παιδιά.

Έτσι, σχεδόν 2 στους 5 νέους ενήλικες (38%) αισθάνονται ότι δέχονται κριτική που δεν έχουν παντρευτεί ακόμα, ενώ το 69% των γυναικών δηλώνουν ότι είναι η μητέρα που τις επικρίνει περισσότερο επειδή παραμένουν ανύπαντρες. Αντίστοιχα για τους άνδρες, μόλις το 27 % δέχεται τη μητρική κριτική επειδή παρέμειναν ανύπαντροι ή δεν παντρεύτηκαν εκείνη που πραγματικά ήθελαν.

Ο χωρισμός τα κάνει δυσκολότερα

Το σενάριο του χωρισμού φαίνεται να έχει υψηλή θέση μεταξύ των παραγόντων που φρενάρουν την επιθυμία για γάμου, με τους μισούς σχεδόν (47%) να δηλώνουν ότι τους φοβίζει η ιδέα του διαζυγίου, και ένα 51% να παραδέχεται ότι δεν έχουν συζητήσει με την τωρινή σχέση τί θα έκαναν με το κατοικίδιο που έχουν από κοινού σε περίπτωση χωρισμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 15% έχει αποκτήσει παιδί εκτός γάμου, αλλά το 89% δεν έχει σκεφτεί ποτέ τη διατροφή του παιδιού και τι θα γίνει σε περίπτωση που διαλυθεί η σχέση. Ένας στους δέκα δηλώνει ότι έχει μετανιώσει που συγκατοίκησε με τον/τη σύντροφο και ένα άλλο 16% πιστεύει ότι προχώρησε σε αυτό το βήμα πολύ γρήγορα.

Συνολικά, μόνο τρία στα πέντε άγαμα ζευγάρια της έρευνας ζουν μαζί, με δύο στα τρία να είναι της γενιάς των millennials.

Διαβάστε επίσης:

Πότε να παντρευτείτε για να κάνει καλό ο γάμος στην υγεία σας

Γάμος: Τι φταίει και δεν είστε ευτυχισμένοι

Να σε ποια ζευγάρια δεν κάνει καλό ο γάμος