Το μυστικό για να μακροημερεύσει η σχέση βρίσκεται σε απλές κινήσεις και χειρονομίες που πιστοποιούν το ενδιαφέρον μεταξύ των συντρόφων, σημειώνουν σε άρθρο τους στον ιστότοπο του CNBC ο John Gottman, Ph.D., ερευνητής και ψυχοθεραπευτής με ειδίκευση σε σχέσεις και γάμους, με τη σύζυγό του Julie Gottman, Ph.D, ψυχολόγο, ιδρυτές του Ινστιτούτου Gottman, ενός κέντρου αφιερωμένου στην έρευνα για την κατανόηση και βελτίωση των σχέσεων.

Παρακολουθώντας επί δεκαετίες τις συμπεριφορές περισσότερων από 40.000 ζευγαριών, κατέληξαν σε έναν δείκτη που μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες διαζυγίου με ακρίβεια 94%. Μολονότι απλό, η μακροχρόνια μελέτη των ζευγαριών έδειξε ότι το να στρέφεται ο ένας σύντροφος προς τον άλλον, «να ανταποκρίνεται δηλαδή σε αυτό που ονομάζουμε “προσφορά για σύνδεση”» κατά τους Gottmans, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Οι προσφορές για σύνδεση είναι οποιαδήποτε προσπάθεια από τον ένα σύντροφο προς τον άλλο για προσοχή, επιβεβαίωση, αγάπη ή οποιαδήποτε άλλη θετική σύνδεση. Μπορεί να εκφράζονται με απλούς τρόπους όπως ένα χαμόγελο ή ένα κλείσιμο του ματιού, είτε με πιο σύνθετους, όπως ένα αίτημα για συμβουλές ή βοήθεια. Αποδεχόμενοι την προσφορά, εξηγούν, δείχνουμε στον άλλον ότι τον βλέπουμε, τον ακούμε και τον εκτιμάμε.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman, τα ευτυχισμένα ζευγάρια στρέφονται προς τον σύντροφό τους 20 φορές περισσότερο από τα ζευγάρια που βιώνουν κρίση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, στα έξι χρόνια που ακολούθησαν του γάμου, τα ζευγάρια που παρέμειναν μαζί στρέφονταν ο ένας προς τον άλλον σε ποσοστό 86%, συγκριτικά με το 33% μόνο στα ζευγάρια που πήραν διαζύγιο.

Η ανταπόκριση σε μια προσφορά είναι νευραλγικής σημασίας για έναν υγιή γάμο, ανεξάρτητα από το αν ήταν άμεση ή έμμεση. Οι προσφορές συνήθως περιέχουν ένα υπονοούμενο, όπου το «έλα να ετοιμάσουμε μαζί ένα πλατό με τυριά» σημαίνει επίσης «έλα μαζί μου σε μια περιπέτεια» ή «θέλω να περάσω ποιοτικό χρόνο μαζί σου».

Ερευνητές του ιδρύματος εξηγούν ότι το να μας διαφύγει μια προσφορά ίσως έχει σοβαρότερες επιπτώσεις από τον να την απορρίψουμε εντελώς. «Τουλάχιστον, αν πείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι ή να απαντήσετε τη δεδομένη στιγμή, εξακολουθείτε να αναγνωρίζετε την προσφορά», αναφέρουν.

Οι Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης

Περαιτέρω έρευνα του Ινστιτούτου Gottman έχει αναδείξει τέσσερα αρνητικά μοτίβα επικοινωνίας, που θεωρούνται οι Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης (The Four Horsemen) και αποτελούν εξίσου ισχυρούς προγνωστικούς δείκτες του διαζυγίου: η επικριτική στάση, η περιφρόνηση, η αμυντικότητα και το stonewalling ή ύψωση τείχους.

«Για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους δείκτες, εξασκηθείτε στο να εκφράζετε τις ανάγκες σας, να αναλαμβάνετε την ευθύνη όταν χρειάζεται και να θυμάστε την αγάπη σας ο ένας για τον άλλον. Το stonewalling, ειδικότερα, μπορεί να μοιάζει με “αποσυντονισμό, απομάκρυνση, προσποίηση ότι είναι συνεχώς απασχολημένοι είτε εμμονικές συμπεριφορές ή συμπεριφορές με στόχο να αποσπάσουν την προσοχή» σημειώνουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Η εκπληκτική αλλαγή στις καρδιές των ζευγαριών που είναι πολλά χρόνια μαζί

Το …«μαγικό» συστατικό που κρατά το ζευγάρι για πάντα μαζί

Σχέσεις: Αυτά τα ζευγάρια είναι πιθανότερο να φτάσουν στο διαζύγιο