Εξάψεις, προβλήματα ύπνου, αλλά και ψυχολογικά ζητήματα σχετίζονται με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Θα μπορούσαν όμως και αντίστοιχες μεταβολές να πραγματοποιούνται και στον ανδρικό οργανισμό;

Η ανδρόπαυση ή αλλιώς ανδρική κλιμακτήριος, – η οποία σημειωτέον  δεν είναι μια κατάσταση που επινοήθηκε πρόσφατα- σχετίζεται με τη μείωση της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης. Ιστορικά, χρονολογείται ήδη από το 1940, ενώ στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται η έλλειψη ενέργειας, η αύξηση του βάρους, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, τα προβλήματα ύπνου, άγχος, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, ακόμη και εξάψεις.

Όπως αναφέρουν τρεις ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Loughborough, η Eef Hogervorst, Καθηγήτρια Βιολογικής Ψυχολογίας, η Emma D’Donnell Λέκτορας Φυσιολογίας της Άσκησης και η Gemma Witcomb, Λέκτορας Ψυχολογίας με άρθρο τους στο The Conversation, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φυσιολογικά στους άνδρες, αλλά η μέση μείωση είναι περίπου 1% ετησίως μετά την ηλικία των 30 ετών. Η φυσική πτώση της τεστοστερόνης μπορεί όμως να επιδεινωθεί από την παχυσαρκία, το υπερβολικό στρες και ορισμένα φάρμακα ή ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Έτσι, η ανδρόπαυση είναι μάλλον περισσότερο ένα σύμπτωμα του τρόπου ζωής και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο.

Ακόμα σπανιότερα, μόλις στο 6% των ενήλικων ανδρών κάτω των 80 ετών παρατηρούνται χρόνια χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, γνωστά και ως ανεπάρκεια ανδρογόνων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ατυχήματα που επηρεάζουν τους όρχεις τους, σε σοβαρή ασθένεια ή σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη.

Συνεπώς, η αντιμετώπιση για τους άνδρες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν τεράστια οφέλη. Η φροντίδα της υγείας της καρδιάς, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της άνοιας και των καρδιακών παθήσεων αργότερα.

Εκδήλωση του άγχους

Η μειωμένη τεστοστερόνη έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για άνοια, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, δεν είναι σαφές το κατά πόσο η θεραπεία με τεστοστερόνη συμβάλλει στη μείωση αυτού του κινδύνου στους άνδρες, καθώς ορισμένες μελέτες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ενώ άλλες διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι προστατευτική ή δεν έχει καμία επίδραση.

Παρόλα αυτά, στους άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, οι συνολικές μελέτες δείχνουν ότι η λήψη τεστοστερόνης μείωσε την κατάθλιψη και βελτίωσε τη στύση και τη λίμπιντο. Μπορεί επίσης να υπάρξουν οφέλη από τη χορήγηση οιστρογόνων ή τεστοστερόνης στη σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες. Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο ότι τα αποτελέσματα των μελετών είναι ποικίλα και θα πρέπει πάντα να δίνεται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων των ερευνών. Εξάλλου, η λίμπιντο επηρεάζεται και από παράγοντες όπως το στρες.

Θα μπορούσε, επομένως, η ανδρόπαυση να είναι μια εκδήλωση του στρες της μέσης ηλικίας; Το πιο πιθανό, απαντούν οι ειδικοί. Είναι σημαντικό ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι υψηλότερος στους άνδρες μεταξύ 40 και 49 ετών και αποτελεί την πιο συχνή αιτία θανάτου στους άνδρες κάτω των 50 ετών. Πολλοί άνδρες μπορεί να καλύπτουν την κατάθλιψή τους με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την υπερβολική εργασία, παρατηρούν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης

Λίμπιντο: Επτά τρόποι να την απογειώσετε

Ερωτική επιθυμία: Πότε χάνεται και πώς θα ανέβει