Οι σχέσεις είναι πάντοτε ένα δύσκολο κεφάλαιο. Έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, τις εύκολες στιγμές και τις προκλήσεις τους. Κάθε σχέση ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές. Ωστόσο, η ρουτίνα, το στρες της καθημερινότητας και η εξέλιξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου φέρνει καμιά φορά «σύννεφα» στη σχέση. Αυτή η κρίση μπορεί να αποτυπωθεί με διάφορους τρόπους.

Πώς θα καταλάβετε, όμως, με σιγουριά ότι ο σύντροφός σας απομακρύνεται; Σύμφωνα με την Amy North, ειδικό σχέσεων, dating coach και συγγραφέα βιβλίων για τις σχέσεις, υπάρχουν 7 βασικές ενδείξεις που μπορούν να σας το αποκαλύψουν:

  • Σπάνια περνάτε χρόνο μαζί (και ο κοινός χρόνος δημιουργείται αποκλειστικά με δική σας πρωτοβουλία)

Είναι πάντα πολύ απασχολημένος για να περνάει χρόνο μαζί σας, ενώ μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι πάντα εσείς είστε αυτή που ξεκινάει οποιοδήποτε σχέδιο για κοινό χρόνο. Αν αποφεύγει συστηματικά να κάνει σχέδια μαζί σας, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι το ενδιαφέρον του εξασθενεί.

  • Η σχέση έχει γίνει μονόπλευρη

Η δυναμική των συζητήσεών σας έχει αλλάξει. Βρίσκετε τον εαυτό σας να κάνει όλη την κουβέντα και εκείνος δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για εσάς ή τη ζωή σας. Αυτή η έλλειψη προσπάθειας μπορεί να δείχνει ότι τα συναισθήματά του αλλάζουν.

  • Τσακώνεστε συχνά

Είναι αμυντικός; Επιθετικός; Αγενής; Σας διακόπτει όταν μιλάτε, δεν ακούει και, όταν συμμετέχει σε συζήτηση, μπορεί να πει μερικά πολύ άσχημα πράγματα. Αν κάθε συζήτηση φαίνεται να καταλήγει σε καυγά, αυτή είναι μια ένδειξη ότι μπορεί να ετοιμάζεται να φύγει.

  • Δεν κάνετε σεξ

Η σωματική οικειότητα απουσιάζει εδώ και καιρό από το μενού. Αν η σεξουαλική σας ζωή χαρακτηρίζεται από λίγες, σπάνιες στιγμές για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι χάνει το ενδιαφέρον του για τη σχέση.

  • Κάνετε υπερβολικά πολύ σεξ

Το ίδιο ισχύει, παραδόξως, και για την αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή κάνετε πολύ σεξ. Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά ενδέχεται να κρύβεται πίσω από τη σωματική οικειότητα, για να αποφύγει τη συναισθηματική σύνδεση. Αν η σχέση έχει μετατραπεί σχεδόν αποκλειστικά σε σεξουαλική σύνδεση, μπορεί κι αυτό να αποτελεί ένα σημάδι ότι έχει αρχίσει να αποχωρεί από τη σχέση.

  • Χρησιμοποιεί συχνά δικαιολογίες για μια σειρά καταστάσεων

Είναι συχνά απών από πράγματα που αφορούν στη σχέση και έχει πάντα μια δικαιολογία έτοιμη για να αιτιολογήσει τη συμπεριφορά του. Κάνει σχέδια, που αργότερα ακυρώνει και γίνεται αμυντικός όταν ζητάτε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του. Ένας σύντροφος που ενδιαφέρεται πραγματικά για τη σχέση, βρίσκει τρόπους και χρόνο για τη σύντροφό του ό,τι κι αν συμβαίνει. Αν, λοιπόν, επινοεί τακτικά δικαιολογίες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η σχέση έχει φτάσει σε ένα τέλμα.

  • Δεν κάνει μελλοντικά σχέδια που να σας περιλαμβάνουν

Μια ακόμη ένδειξη ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά είναι ότι είναι απρόθυμος να κάνει μελλοντικά σχέδια ή αποφεύγει να συζητά για μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Αν αποφεύγει σταθερά να μιλήσει για ένα κοινό μέλλον μαζί σας, τότε είναι πιθανό, όταν σκέφτεται το μέλλον του, να είναι χωρίς εσάς.

Πώς θα αναζωπυρώσετε το ενδιαφέρον του συντρόφου σας

Μην απελπίζεστε. Μπορεί να υπάρχει ακόμη χρόνος να σώσετε τη σχέση σας. Η ειδικός παρέχει μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Αξιολογήστε αντικειμενικά την αξία της σχέσης

Θα πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να αποφασίσετε εάν η σχέση αξίζει πραγματικά να σωθεί. Ακόμα και μόνο το να θέσετε στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να εξισορροπήσετε τα πράγματα.

  • Δείξτε την αξία σας

Αν αποφασίσετε να προσπαθήσετε, τότε πρέπει να δείξετε την αξία σας. Δώστε του μια γεύση από το τι θα χάσει αν σας αφήσει.

  • Αλλάξτε ρουτίνα

Σταματήστε να πιέζετε διαρκώς για κοινά σχέδια και επικεντρωθείτε με τη δική σας ζωή. Βάλτε τα καλά σας και βγείτε με τους φίλους σας. Ξεκινήστε ένα καινούριο χόμπι. Στρέψτε, γενικότερα, την προσοχή σας στον εαυτό σας. Αυτή η αλλαγή μπορεί να τον κάνει να συνειδητοποιήσει τι χάνει.

  • Διατηρήστε την ανεξαρτησία σας

Αποφύγετε να προσκολληθείτε υπερβολικά στη σχέση. Θυμηθείτε ότι έχετε μια ζωή έξω από τη σχέση σας. Θυμίστε του ποια είστε πέρα από τον ρόλο σας στη σχέση. Κάντε τον να θυμηθεί όλους τους λόγους για τους οποίους ήθελε να είναι μαζί σας. Αναγκάστε τον να σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή χωρίς εσάς. Κάντε τον να σας νοσταλγήσει.

  • Αναλογιστείτε και προσαρμοστείτε

Κατανοήστε γιατί μπορεί να απομακρύνεται. Αν ο ρυθμός της σχέσης είναι πολύ γρήγορος γι’ αυτόν, σκεφτείτε να τον επιβραδύνετε, διατηρώντας παράλληλα τη σύνδεση.

  • Δημιουργήστε χώρο, όχι απόσταση

Επιτρέψτε στη σχέση να αναπτυχθεί παρέχοντας χώρο, χωρίς να απομακρύνεστε. Δείξτε του ότι εξακολουθείτε να τον υποστηρίζετε και να επενδύετε. Να θυμάστε ότι οι σχέσεις ευδοκιμούν με αμοιβαία προσπάθεια και κατανόηση. Αν τον πιέζετε πολύ και του ασκείτε υπερβολική πίεση, θα νιώσει άβολα και θα φύγει. Χαλαρώστε και αφήστε τη σχέση να εξελιχθεί με το ρυθμό που βολεύει και τους δύο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πατήσετε φρένο. Το θέμα είναι να αφουγκράζεστε τις ανάγκες του συντρόφου σας. Το να δημιουργείτε χώρο είναι διαφορετικό από το να δημιουργείτε απόσταση. Μην το σκέφτεστε ως απομάκρυνση. Δώστε του να καταλάβει ότι είστε ακόμα εδώ και δεν σκοπεύετε να πάτε πουθενά.

Διαβάστε ακόμη:

Χωρισμός: Όλοι οι λόγοι που απορρίπτουμε έναν σύντροφο – Στην κορυφή η κακοσμία σώματος και οι «ξερόλες»

Αυτός είναι ο λόγος που μένουμε σε βαρετές σχέσεις

Πρόσωπο ή σώμα: Τι κοιτάμε όταν επιλέγουμε σύντροφο