Τον προβληματισμό του για το νέο σύστημα αξιολόγησης των γιατρών και των παρόχων του ΕΟΠΥΥ από τους ασφαλισμένους εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, οι επιφυλάξεις αφορούν κυρίως τη μεθοδολογία της αξιολόγησης, τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.
Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι δεν αντιτίθεται στη συμμετοχή των πολιτών στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας. Αντιθέτως, αναγνωρίζει ότι η καταγραφή της εμπειρίας των ασθενών μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό δυσλειτουργιών και στη βελτίωση της εξυπηρέτησής τους.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η ικανοποίηση των ασθενών δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης του επιστημονικού έργου των γιατρών, καθώς η ποιότητα της ιατρικής φροντίδας απαιτεί εξειδικευμένη και αντικειμενική αποτίμηση.
Τι ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Με την επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, ο ΙΣΑ ζητά να επανεξεταστεί το νέο σύστημα και να αποσαφηνιστούν βασικές παράμετροι της εφαρμογής του.
Ειδικότερα, θέτει ζητήματα σχετικά με:
- Το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων που θα καλούνται να συμπληρώνουν οι ασφαλισμένοι.
- Τα κριτήρια βαθμολόγησης των γιατρών και των παρόχων υπηρεσιών υγείας.
- Τον τρόπο αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.
- Την προστασία των γιατρών από αυθαίρετες ή ατεκμηρίωτες κρίσεις.
Παράλληλα, προτείνει την έναρξη θεσμικού διαλόγου με τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αξιολόγησης που θα είναι αξιόπιστο, δίκαιο και θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ιατρικής πράξης.
Γ. Πατούλης: «Η Ιατρική δεν είναι καταναλωτικό προϊόν»
Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τους ίδιους όρους που εφαρμόζονται στην αξιολόγηση καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.
«Η Ιατρική δεν είναι καταναλωτικό προϊόν και ο γιατρός δεν μπορεί να αξιολογείται με όρους ικανοποίησης πελάτη», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η συμμετοχή των πολιτών μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του συστήματος υγείας, υπό την προϋπόθεση ότι η διαδικασία θα βασίζεται σε επιστημονικά και αντικειμενικά κριτήρια.
«Στηρίζουμε τη συμμετοχή των πολιτών στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας, καθώς μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του συστήματος. Πρέπει, όμως, να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσα από επιστημονικά και αντικειμενικά κριτήρια», αναφέρει.
Όπως προσθέτει, στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός συστήματος που θα ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα της περίθαλψης και την επιστημονική ανεξαρτησία των γιατρών.
Η παρέμβαση του ΙΣΑ αναδεικνύει, επομένως, το ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στη δυνατότητα των ασφαλισμένων να αξιολογούν την εμπειρία τους από τις υπηρεσίες υγείας και στην ανάγκη η επιστημονική επάρκεια των γιατρών να αποτιμάται με κατάλληλα κριτήρια.
Ειδήσεις σήμερα
Καρκίνος: Οι επιπτώσεις των θεραπειών που μπορεί να εμφανιστούν χρόνια αργότερα
Μαραθώνιος Αθήνας 2026: Το Ωνάσειο στέλνει μήνυμα για την υγεία της καρδιάς και την ασφαλή άθληση