Η έντονη άσκηση έχει διεγερτικές ιδιότητες στους άνδρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Psychophysiology και διαπιστώνει ότι μόλις τρία λεπτά αρκούν για να ενεργοποιήσουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και να ανεβάσουν τη λίμπιντο.

Μέσα από μια δοκιμασία δύναμης σε 45 υγιείς άρρενες φοιτητές με φυσιολογικό βάρος, χωρίς ψυχιατρικές ή υποκείμενες νόσους και ιστορικό κατάχρησης καπνού ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ζίγκεν και της Τριρ στη Γερμανία θέλησαν να προσδιορίσουν αν και σε τι βαθμό μπορεί η άσκηση να επηρεάσει την ερωτική διέγερση στους άνδρες.

Οι συμμετέχοντες συνδέθηκαν με συσκευές που μετρούσαν τον βασικό καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και άλλες φυσιολογικές αντιδράσεις και κλήθηκαν να εκτελέσουν μια δοκιμασία δύναμης της λαβής κατά την οποία έπρεπε να σφίξουν μια συσκευή δυνατά και έπειτα να την αφήσουν. Κατά το δεκάλεπτο διάστημα ανάπαυσης καταγράφηκαν τα επίπεδα στρες, διέγερσης και άγχους σε μια κλίμακα.

Οι φοιτητές διακρίθηκαν τυχαία στην πειραματική ομάδα, όπου θα έπρεπε να σφίγγουν τη λαβή με το 45% της μέγιστης δύναμής τους συνεχόμενα για τρία λεπτά, και μια ομάδα ελέγχου που θα χρησιμοποιούσε το 10% μόλις της δύναμης της λαβής τους, πολύ μικρής έντασης δηλαδή, και θα ακολουθούσε ξεκούραση επτά λεπτών.

Μεγαλύτερη ανταπόκριση στα ερωτικά ερεθίσματα

Μετά τη δοκιμασία δύναμης, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες εικόνες που παρουσίαζαν βίαιες καταστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες, σεξ, καθημερινές κοινωνικές περιστάσεις και φυσικά τοπία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή ανίχνευσης της κίνησης των ματιών για να καταγράψουν τους σκαρδαμυγμούς (ανοιγοκλείσιμο) στα βλέφαρα (blink reflex) των ατόμων και μια ακόμα συσκευή μέτρησης της ηλεκτροδερματικής απόκρισης (επίσης: συμπαθητική διέγερση ή αγωγιμότητα του δέρματος), της ιδιότητας δηλαδή του δέρματος να γίνεται καλύτερος αγωγός του ρεύματος απέναντι σε εξωτερικά ερεθίσματα μέσα από την παραγωγή ιδρώτα πλούσιου σε ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το κάλιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα των ανδρών που κατέβαλε περισσότερη δύναμη κατέγραψε δραστικότερες αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και μεγαλύτερη ηλεκτροδερματική απόκριση κατά τη θέαση εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Αρκούσαν τρία μόνο λεπτά δυνατού κρατήματος για να αυξηθούν περισσότερο οι παλμοί και να επέλθει ταχύτερη διαστολή στις κόρες των ματιών τους, όλα στοιχεία που δείχνουν ότι μετά τη γυμναστική ο άνδρας διεγείρεται ευκολότερα.

«Συνολικά, τα ευρήματά μας παρέχουν ισχυρά στοιχεία για ότι η οξεία έκθεση στο στρες ενισχύει τη σεξουαλική διαδικασία για τη διέγερση στους άνδρες και υποδηλώνουν τη διαφορετική συμμετοχή των μηχανισμών του παρασυμπαθητικού έναντι του συμπαθητικού νευρικού συστήματος» σχολίασαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η εφίδρωση είναι χαρακτηριστικά της διέγερσης που προκαλεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο καθορίζει τις ακούσιες σωματικές λειτουργίες όπως η αρτηριακή πίεση και η πέψη.