Τα συστατικά ενός πετυχημένου πρώτου ραντεβού αλλά και όσα θα φέρουν την καταστροφή αποτυπώνει πρόσφατη δημοσκόπηση σε 2.000 Αμερικανούς single που βγαίνουν με κάποιον/α ή βρίσκονται σε αναζήτηση συντρόφου. Μάλιστα, το αν θα ανάψει πράσινο ή κόκκινο φως είναι ζήτημα 20 -ή 19 για την ακρίβεια- λεπτών.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο θα ισχύει ότι κάθε γενιά κι άλλα μυαλά, αφού κριτήρια επί των οποίων θα γίνει η αποτίμηση της πρώτης συνάντησης είναι αυστηρότερα για όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1965-1980 και ανήκουν στη γενιά Χ (77%), έναντι 67% για τους γεννηθέντες μεταξύ 1997 – 2012, τη γενιά Z δηλαδή.

Η έρευνα δικαιώνει εν μέρει όσους προκρίνουν τον εσωτερικό κόσμο έναντι της εξωτερικής εμφάνισης, χωρίς όμως η τελευταία να μένει αδιάφορη. Ειδικότερα, ως σημαντικότερο στοιχείο του πρώτου ραντεβού αναδείχθηκε στους τρόπους συμπεριφοράς (51%), ακολουθούμενο από την προσωπικότητα (48%), τις επικοινωνιακές δεξιότητες κατά τον διάλογο (47%) και τελευταία την εμφάνιση με 44%.

Περί σεξ και οικολογικής συνείδησης

Πέρα από τις αναφορές σε πρώην σχέσεις, τόσο το σεξ όσο και η θρησκεία δεν έχουν θέση στο πρώτο ραντεβού, σύμφωνα τουλάχιστον με τις απαντήσεις των μισών περίπου συμμετεχόντων (53%) που δήλωσαν ότι η συζήτηση για τέτοια θέματα θα ήταν μάλλον καταστροφική για την εξέλιξη της γνωριμίας. Τα παραπάνω αποτελούν κόκκινες γραμμές κυρίως για τους νεότερους, αφού το 56% της γενιάς Ζ βρίσκει κακή ιδέα την κουβέντα περί σεξ έναντι 39% της γενιάς Χ, με τα ποσοστά για τη θρησκεία και τους πρώην 51% και 47% κατ’ αντιστοιχία.

Με την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση του περιβάλλοντος να αποτελούν σήμερα κορυφαία ζητήματα, η έρευνα δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός τις απόψεις για οικολογικά ζητήματα και πώς η συμφωνία ή διαφωνία μπορούν να επηρεάσουν το πρώτο ραντεβού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • το 44% είναι πιθανότερο να κάνει το πρώτο ραντεβού με κάποιον που ενστερνίζεται τις αρχές της βιωσιμότητας
  • το 44% έχει συζητήσει περιβαλλοντικά θέματα στη διάρκεια ενός πρώτου ραντεβού
  • το 82% πιστεύει ότι είναι σημαντικό να έχεις σύντροφο που υποστηρίζει τη βιωσιμότητα
  • το 76% βρίσκει ελκυστική την οικολογική συνείδηση
  • το 72% θεωρεί ότι οι κοινές αντιλήψεις για τη βιωσιμότητα στο ζευγάρι εγγυώνται μια επιτυχημένη σχέση.

Ωστόσο, ένα 43% των ερωτηθέντων έχουν ντροπιάσει τον/τη σύντροφό τους με συμπεριφορές και πράξεις όχι φιλικές προς το περιβάλλον, με το 45% έχει πιάσει τον/τη σύντροφό τους να πράττει όχι και τόσο «πράσινα».

Tη σέξι πτυχή των οικολογικών ανησυχιών είχαν αναδείξει στο παρελθόν Βρετανοί ερευνητές, εξηγώντας πως η ευαισθησία για τον πλανήτη και το περιβάλλον σηματοδοτεί καλά στοιχεία χαρακτήρα όπως η αγάπη για τη φύση και την κοινωνία, τα οποία διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στην αναζήτηση ερωτικού συντρόφου. Παράλληλα, το ενδιαφέρον για το μέλλον του κόσμου και ευρύτερα της ανθρωπότητας σήμερα μαρτυρά μια έγνοια και για τη ζωή των μελλοντικών απογόνων, στοιχείο που μεταφράζεται σε «ψήφο εμπιστοσύνης» για όποιον και όποια ονειρεύεται μια ευτυχισμένη και σταθερή οικογένεια.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνιοπαθής: Πώς θα αναγνωρίσετε αυτόν τον επικίνδυνο τύπο

Ναρκισσιστές: Γιατί δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους και δεν ζητούν συγγνώμη

Είναι αυτός ο «σωστός» άνθρωπος ή και αυτή η σχέση θα αποτύχει;