Ένας μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων κατά τα νεανικά χρόνια δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη σύναψη ενός γάμου μακροπρόθεσμα, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της πρόσφατης μελέτης από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οκλαχόμα και της Ούτα, οι επιπτώσεις της σεξουαλικής ελευθερίας στα ποσοστά γάμου είναι «εποχικές», αντικατοπτρίζοντας δηλαδή μια περίοδο κατά την οποία τα άτομα απολαμβάνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα με λιγότερες δεσμεύσεις.

Ακόμα κι αν οι γυναίκες στιγματίζονται περισσότερο γύρω από αυτό το κομμάτι, στο τέλος όλες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να παντρευτούν, ανεξάρτητα από το πλήθος των ερωτικών τους συντρόφων.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία περίπου 9.000 ατόμων που παρακολουθούνταν για 18 χρόνια μέχρι το 2015. Διαπίστωσαν ότι ο πρόσφατος αριθμός ερωτικών συντρόφων σχετιζόταν με μείωση των πιθανοτήτων γάμου, μόνο προσωρινά ωστόσο, καθώς η ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων διαρκούσε μόλις για ένα χρόνο.

Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι η μέση ηλικία γάμου για τις γυναίκες με τους περισσότερους συντρόφους ήταν μόνο μερικά χρόνια υψηλότερη από τις συνομήλικές τους με λιγότερους ερωτικούς συντρόφους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, μόνο μια μικρή πλειοψηφία των ατόμων ανέφερε ότι είχε σεξουαλικές συνευρέσεις με πέντε ή και περισσότερα άτομα ετησίως.

Τέλος, τις χαμηλότερες πιθανότητες σύναψης ενός γάμου και στα δύο φύλα παρουσίαζαν όσοι είχαν μηδενικούς συντρόφους, ενδεχομένως επειδή δεν επεδίωξαν ρομαντικές σχέσεις είτε δεν είχαν επιτυχία βρίσκοντας τον/την ιδανικό σύντροφο.

Γιατί όμως οι άνθρωποι καθυστερούν να παντρευτούν ή δεν παντρεύονται καθόλου; Οι λόγοι μπορούν να εξηγηθούν από τους ειδικούς. Όπως αναφέρουν, οι γυναίκες έχουν περισσότερες οικονομικές προοπτικές σε σύγκριση με παλιότερα επομένως μπορούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητες, άντρες και γυναίκες επιθυμούν να εξασφαλίσουν πρώτα την οικονομική τους σταθερότητα πριν από το γάμο αλλά και η “υφέρπουσα απογοήτευση” από την ιδέα της ισόβιας δέσμευσης.

Σύμφωνα με μια άλλη πιο αμφιλεγόμενη θεωρία η ευρεία αποδοχή και διαθεσιμότητα του περιστασιακού σεξ τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει τον γάμο λιγότερο απαραίτητο ή ακόμη και επιθυμητό.