Είναι γνωστό ότι ο συνδυασμό δύο τύπων φαρμάκων, αυτών που καταπολεμούν τη στυτική δυσλειτουργία (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη) και των νιτρικών/αγγειοδιασταλτικών, μπορεί να οδηγήσει σε επίκινδυνη πτώση της πίεσης και θεωρείται επικίνδυνος.

Από την άλλη μεριά ωστόσο είναι γνωστό και καταγεγραμμένο ότι πολλοί άνδρες που λαμβάνουν νιτρώδη για τη στηθάγχη, λαμβάνουν και χάπια κατά της στυτικής δυσλειτουργίας μιας και πρόκειται για άνδρες νεαρής και μέσης ηλικίας που εξακολουθούν και επιθυμούν να έχουν σεξουαλική ζωή.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η απαγορευτική γραμμή σχετικά με την παράλληλη χορήγηση αυτών των δυο κατηγοριών φαρμάκων μπορεί να «σβηστεί».

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι  οι άντρες που λαμβάνουν αγωγή για την στυτική δυσλειτουργία και  νιτρικά/αγγειοδιασταλτικά, δε διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με  μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

«Δεν βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος μετά από τη διπλή συνταγογράφηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι στην επιλεγμένη ομάδα ασθενών μας, η συνταγογράφηση θα μπορούσε να είναι ασφαλής», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Anders Holt, από το καρδιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Τα νιτρικά/αγγειοδιασταλτικά συνταγογραφούνται στους άνδρες για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων με στόχο τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και αποτρέποντας την πρόκληση καρδιακής προσβολής. Αντίστοιχα, τα σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα, λειτουργώντας όμως με διαφορετικό τρόπο: προκαλούν αγγειοδιαστολή, για να αιματωθεί ωστόσο επαρκώς η περιοχή των γεννητικών οργάνων και να ευνοηθεί η στύση.

Τι εξέτασαν οι ερευνητές

Δεδομένου ότι ούτως ή άλλως πολλοί άνδρες λαμβάνουν και τα δυο είδη φαρμάκων, ο δρ. Anders Holt και η ομάδα του θέλησαν να διαπιστώσουν εάν όντως διακινδυνεύουν την υγεία τους με αντάλλαγμα τη σεξουαλική απόλαυση.

Συνέλεξαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 250.000 Δανών ανδρών με καρδιακή νόσο, εστιάζοντας στους 42.000 που λάμβαναν νιτρικά την περίοδο μεταξύ 2000 και 2018. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που λάμβαναν νιτρικά παράλληλα με σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από 0,9 συνταγές ανά 100 ασθενείς το 2000 σε 19,5 ανά 100 το 2018.

Παρόλα αυτά, στατιστικά δε διαπιστώθηκε καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ ανησυχητικών ή επικίνδυνων επεισοδίων που σχετίζονται με την δυσλειτουργία της καρδιάς και την συνταγογράφηση των δύο τύπων φαρμάκων. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό οφείλεται ενδεχομένως στο ότι οι άνδρες δεν παίρνουν τα δύο φάρμακα ταυτόχρονα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λήψη και των δύο αγωγών.

Διαβάστε επίσης

Ερωτική επιθυμία: Πέντε τρόποι να βρεθεί λύση όταν μόνο ο ένας θέλει σεξ

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι να την ξεπεράσουμε