Οι άνδρες που πάσχουν από υπέρταση έχουν διπλάσιες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, όπως έχουν δείξει τα επιστημονικά στοιχεία. Επίσης, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η φυσική κατάσταση συνδέεται με βελτιωμένη επιβίωση στους υπερτασικούς άνδρες και ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια σε άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, αξιολόγησε την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή σε μεσήλικους άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση και στυτική δυσλειτουργία. Αυτό το διατροφικό μοτίβο δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το ελαιόλαδο, τη μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος. Ακολούθως, οι ερευνητές εξέτασαν αν οι διατροφικές συνήθειες συνδέονταν με τη φυσική κατάσταση, τα επίπεδα τεστοστερόνης, τη ροή του αίματος, τη σκλήρυνση των αρτηριών και την στυτική λειτουργία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 250 άνδρες μέσης ηλικίας 56 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση και στυτική δυσλειτουργία. Η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίων και οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν από το 0 έως το 55, με τις υψηλότερες τιμές να υποδεικνύουν τη μεγαλύτερη προσκόλληση. Η δυνατότητα άσκησης αξιολογήθηκε μέσω τεστ σε διάδρομο γυμναστηρίου και η τεστοστερόνη μετρήθηκε σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν τις 9 το πρωί.

Η αγγειακή υγεία αξιολογήθηκε μέσω ηχοκαρδιογραφήματος για την εκτίμηση του αποθεματικού της στεφανιαίας ροής, η οποία υποδεικνύει την ικανότητα αύξησης της ροής του αίματος όταν παραστεί ανάγκη. Οι τιμές από 2 και πάνω θεωρούνται φυσιολογικές και υποδεικνύουν καλύτερη αγγειακή λειτουργία. Η σκλήρυνση των αρτηριών αξιολογήθηκε μέσω του δείκτη αρτηριακής σκληρίας και της πίεσης κεντρικού παλμού, ενώ η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας αξιολογήθηκε μέσω του Καταλόγου Σεξουαλικής Υγείας για τους Άνδρες (SHIM), ο οποίος χρησιμοποιεί πέντε ερωτήσεις σχετικά με την ικανότητα στύσης για να καταρτίσει μια βαθμολογία 0-25, στην οποία οι υψηλότερες τιμές σχετίζονται με καλύτερη στυτική απόδοση.

Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν ότι οι άνδρες με υψηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή (άνω του 29) είχαν, επίσης, υψηλότερο αποθεματικό στεφανιαίας ροής και υψηλότερη τεστοστερόνη, καλύτερη στυτική απόδοση (βαθμολογία SHIM πάνω από 14) και λιγότερη αρτηριακή σκλήρυνση.

Όταν αυτές οι σχέσεις αναλύθηκαν σύμφωνα με τη φυσική κατάσταση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με μεγαλύτερη ικανότητα άσκησης (πάνω από 10 METs) είχαν υψηλότερο αποθεματικό στεφανιαίας ροής, περισσότερη τεστοστερόνη, μεγαλύτερη βαθμολογία μεσογειακής διατροφής (πάνω από 25) και βαθμολογία SHIM (πάνω από 12) και λιγότερη αρτηριακή σκλήρυνση.

«Στη μελέτη μας, η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής συνδέθηκε με καλύτερη ικανότητα άσκησης, πιο υγιείς αρτηρίες και ροή αίματος, υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και καλύτερη στυτική λειτουργία. Παρόλο που δεν εξετάσαμε τους μηχανισμούς, φαίνεται εφικτό το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο να βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και τη στυτική ικανότητα, ενισχύοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και περιορίζοντας την πτώση της τεστοστερόνης που παρατηρείται στη μέση ηλικία», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Αθανάσιος Αγγελής από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ) και καταλήγει:

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να παίζει κάποιο ρόλο στη διατήρηση διάφορων παραμέτρων της αγγειακής υγείας και της ποιότητας ζωής στους μεσήλικους άνδρες με υπέρταση και στυτική δυσλειτουργία».

Διαβάστε επίσης

Πέντε τρόποι να νικήσετε τη στυτική δυσλειτουργία

Καρδιά: Η φόρμουλα που την ξανανιώνει – Πέντε SOS σημεία

Κορωνοϊός ή Εμβόλια: Ποιο από τα δυο απειλεί την στυτική λειτουργία και την γονιμότητα