Καλοκαιρινές διακοπές τέλος. Δίποδοι και τετράποδοι μετά τις διακοπές, άλλοι λίγο κι άλλοι πολύ, αρνούνται να προσαρμοστούν στη ρουτίνα.

Μήπως, λοιπόν, ο σκυλάκος σας έχει εκδηλώσει ασυνήθιστες συμπεριφορές, αφού γυρίσατε από τις διακοπές και σας προβληματίζουν;

Αν ναι, η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη, μας εξηγεί τους λόγους, που μπορεί, ο σκύλος μας να παρουσιάσει ανάρμοστη συμπεριφορά. Παράλληλα μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την ομαλή μετάβαση του μικρού μας φίλου, από τις διακοπές στους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων Ιωάννα Κουμεντάκη

«Το τέλος των διακοπών, συνήθως, συνοδεύεται από την άμεση επαναφορά στην καθημερινότητα και στους γρήγορους ρυθμούς της.

Είτε, λοιπόν, περάσατε τις καλοκαιρινές σας διακοπές μαζί με τον σκύλο σας, είτε εκείνος έμεινε σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων, ή φιλοξενήθηκε από κάποιον φίλο/ συγγενή, να ξέρετε ότι, ενδέχεται, να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες μέχρι να προσαρμοστεί στο ημερήσιο πρόγραμμα.

Όπως τα παιδιά, έτσι και οι σκύλοι, αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη δυσκολία την επιστροφή στους ρυθμούς της πόλης.

Οι αιτίες, λίγο-πολύ, είναι γνωστές.

Ο σκύλος μας αγαπάει το πρόγραμμα. Γι’ αυτό, πολύ σημαντικό είναι, κατά τη διάρκεια των διακοπών, να έχουμε τηρήσει την καθημερινή ρουτίνα στις βόλτες. Στην περίπτωση όμως, που δεν εφαρμόσαμε το καθιερωμένο πρόγραμμά του, τότε θα πρέπει, τις πρώτες μέρες της επιστροφής μας, να επαναφέρουμε το ζώο στη συνηθισμένη του καθημερινότητα.

Εξίσου σημαντικό είναι το θέμα της τροφής. Κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, μπορεί να αφήσαμε τον σκύλο μας να ξεφύγει από τις διατροφικές του συνήθειες. Όμως, θα πρέπει άμεσα να επαναφέρουμε τις ώρες ταΐσματος, αλλά και την υγιεινή διατροφή.

Τα διάφορα μεζεδάκια που προσφέραμε στον σκύλο μας, αλλά και η αλλαγή στις ώρες που τον ταΐζαμε, σίγουρα παίζουν τον ρόλο τους σε τυχόν ασυνήθιστες συμπεριφορές, όπως και στην ενέργεια του σκύλου.

Επίσης, στις διακοπές είμαστε πιο χαλαροί και αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στον σκύλο μας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, όταν επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας, καθώς ο σκύλος θα πρέπει να ακολουθήσει το κανονικό του πρόγραμμα.

Έτσι λοιπόν, όταν επιστρέψουμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, για να μην εκδηλωθούν από τον σκύλο μας κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε αμέσως να τηρούμε το πρόγραμμά μας και να παρατηρούμε προσεκτικά τον σκύλο μας.

Οι συμπεριφορές και ο τρόπος που ενεργούν οι πιστοί μας φίλοι, μας δείχνουν τι θέλουν. Οπότε, η παρατήρηση είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Οι πρώτες ημέρες είναι ημέρες προσαρμογής. Γι΄αυτό δεν χρειάζεται να προτρέχουμε για κάποια συμπεριφορά και να τη χαρακτηρίζουμε «κακή».

Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Ίσως, κάποιοι σκύλοι χρειαστούν περισσότερο χρόνο και υπομονή, για να προσαρμοστούν στο καθημερινό περιβάλλον και στο πρόγραμμα τους.

Στην περίπτωση που η ασυνήθιστη συμπεριφορά του σκύλου σας διαρκέσει περισσότερο από 1-2 εβδομάδες, τότε, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με ένα επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή. Ο εκπαιδευτής θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά του και θα σας βοηθήσει να τη διαχειριστείτε.

Εν κατακλείδι, η πρόληψη και ο σχεδιασμός των πρώτων εβδομάδων της επιστροφής μας είναι πολύ σημαντικός για την επάνοδο του πιστού μας φίλου στην καθημερινότητα μας.

Πέντε τρόποι που βοηθούν τον σκύλο μας να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα

1. Άμεση επαναφορά προγράμματος: σταθερές βόλτες και διατροφή.

2.Αν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας είχατε ελεύθερο τον σκύλο σας, τότε θα χρειαστείτε, τις πρώτες εβδομάδες, έναν μακρύτερο, από το συνηθισμένο, οδηγό/λουρί. Ξέρετε γιατί; To μεγάλο σε μήκος λουρί δίνει την αίσθηση της ελευθερίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να μειώσετε, σταδιακά, την απόσταση.

3. Στην εξοχή ο σκύλος είχε την ευκαιρία να απολαμβάνει μεγαλύτερες βόλτες, να κολυμπά και να περπατά περισσότερο. Η επιστροφή, όμως, στην πολυάσχολη καθημερινότητα μας έχει αντίκτυπο στη σωματική εκτόνωση του σκύλου μας, καθώς οι ώρες της βόλτας μειώνονται. Θα πρέπει λοιπόν, το πρώτο διάστημα, να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στις βόλτες εκτόνωσης. Έτσι, ο σκύλος θα μπορέσει να μπει, σταδιακά, σε καθημερινούς ρυθμούς. Παράλληλα, θα αποφύγουμε την ένταση και τα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη εκτόνωσης.

4. Επίσης, μπορούμε να τον απασχολούμε με παιχνίδια πνευματικής εκτόνωσης, και με διάφορες ασκήσεις εκπαίδευσης , προκειμένου να διαχειριστούμε την αυξημένη ενέργεια του.

5. Πολύ σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε προσεκτικά τον σκύλο μας, για να διαπιστώσουμε, εάν παρουσιάζει συμπτώματα άγχους. Επίσης, θα πρέπει να προσέξουμε εάν μας υποδέχεται με υπερβολικό ενθουσιασμό, όταν επιστρέφουμε στο σπίτι. Ειδικά, εάν το διάστημα των διακοπών μας ήταν μακράς διάρκειας και περάσαμε περισσότερες ώρες, απ’ ότι συνηθίζουμε, με το σκύλο μας, ενδέχεται, να νοιώσει άβολα όταν αποχωρούμε από το σπίτι. Το άγχος αποχωρισμού αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια θετικού εκπαιδευτή.

Φροντίζουμε για τον καλλωπισμό του ζώου και επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο για ένα γενικό τσεκ-απ. Να ελέγξει, τυχόν, δερματολογικά προβλήματα και να ψηλαφίσει τον σκύλο μας για άγανα και αγκάθια, που μπορεί να έχουν καρφωθεί στο τρίχωμα του. Ειδικά, τα άγανα είναι επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου μας, και πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα.

Η χαλαρή περίοδος τελείωσε. Back to… school για όλους! Αλλά ας κρατήσουμε κάποιες από τις συνήθειες που αποκτήσαμε στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Ας κρατήσουμε τις όμορφες και μεγάλες βόλτες που κάναμε παίζοντας μαζί με τον αγαπημένο μας φίλο, όπως και τις περισσότερες ώρες που του αφιερώσαμε.

Καλή επιστροφή!».