Η ισορροπημένη συμπεριφορά ενός σκύλου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. «Έχετε αναρωτηθεί, όμως, εάν η τροφή που δίνουμε στον σκύλο μας, επιδρά συμπεριφορά του;
Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική/διανοητική/συμπεριφορική του κατάσταση. Και ένας από τους βασικούς είναι η τροφή του.

Αρχικά, τόσο εμείς όσο και ο σκύλος μας, όταν δεν τρεφόμαστε σωστά, δεν λειτουργούμε καλά στην καθημερινότητά μας. Υπάρχουν τροφές οι οποίες, είτε μας βοηθούν να έχουμε διαύγεια και ηρεμία, όπως και καλή συνεργασία, είτε μας αποδιοργανώνουν και μας δημιουργούν εκνευρισμό. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στον σκύλο μας», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Παράλληλα, υπάρχουν τροφές που δεν χορταίνουν τον σκύλο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Οι σκύλοι που τρώνε την ποσότητα που τους αναλογεί και συμπεριφέρονται σαν να πεινάνε, το παθαίνουν γιατί τα συστατικά της τροφής που καταναλώνουν, ή το είδος της τροφής που τρώνε, δεν τους βοηθά να χορτάσουν σε κυτταρικό επίπεδο. Δεν νιώθουν κορεσμό και σωματική γαλήνη», εξηγεί η κα Παλαιολογοπούλου, και για να κατανοήσουμε τον σκύλο, μάς ρωτά: «Το ίδιο νιώθετε όταν καταναλώνετε γλυκό με αρκετή ζάχαρη, ή πατατάκια, και όταν καταναλώνετε μια σαλάτα;».
Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, παίζουν ρόλο στο πώς επιδρούν στο σώμα, στο στομάχι, στα έντερα, στον εγκέφαλο, αλλά και στο πώς αξιοποιούνται από τα κύτταρα, έτσι ώστε το σώμα να τραφεί ικανοποιητικά.
Η λειτουργία αυτή επιδρά στη συμπεριφορά και στη συναισθηματική κατάσταση του ζώου, όπως και σε εμάς.

Μας πληροφορεί ότι ο Dr Conor Brady -κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην επίδραση που έχει η διατροφή στη συμπεριφορά και στη στομαχική/εντερική μορφολογία των θηλαστικών- αναφέρεται συχνά στις ομιλίες του, στο πώς η διατροφή επηρεάζει τη συμπεριφορά των σκύλων.

Σύμφωνα με τον Dr Conor Brady, το 90% της σεροτονίνης προέρχεται από το στομάχι/έντερα, γι’ αυτό συχνά ονομάζεται ο δεύτερος εγκέφαλος.
Η σεροτονίνη είναι πολύ σημαντική για τη γνωστική λειτουργία, για την επιβράβευση, τη μνήμη, αλλά και για τη ρύθμιση του άγχους.

Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στους σκύλους συνδέονται με επιθετικότητα, κατάθλιψη, μεταβολές στη διάθεση, αϋπνία, μανία, άγχος, παχυσαρκία, αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές (για παράδειγμα, επαναλαμβάνουν ψυχαναγκαστικά μια κίνηση).

Σε έρευνα που έγινε σε 31 σκύλους, οι οποίοι διασώθηκαν από αιματηρές κυνομαχίες και παρουσίαζαν προβληματική συμπεριφορά, βρέθηκε ότι η εντερική χλωρίδα συνδέεται με την επιθετικότητα.

Ένα μεγάλο ποσοστό της σεροτονίνης βρίσκεται στην προστατευτική μεμβράνη του στομάχου και των εντέρων. Συνεπώς, αυτή η μεμβράνη θα πρέπει να είναι υγιής.

Τα ωφέλιμα βακτήρια ενός υγιούς ισορροπημένου εντέρου είναι απαραίτητα για την ενέργεια, τη διάθεση, την αυτοκυριαρχία, τη χαρά, τη γαλήνη, αλλά και για το πόσο εκπαιδεύσιμος είναι ένας σκύλος.

,

Οι επεξεργασμένες τροφές που είναι γεμάτες από συντηρητικά και βλαβερά συστατικά, ή οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που προκαλούν μυκητιάσεις/φλεγμονές, προξενούν δυσβίωση, δηλαδή τη διαταραχή των φυσιολογικών βακτηριακών πληθυσμών του εντέρου.

Ο Dr Conor Brady διευκρινίζει ότι το εντερικό μικροβίωμα είναι διαφορετικό μεταξύ επιθετικών και μη επιθετικών σκύλων. Με ειδικά συμπληρώματα πρεβιοτικών και προβιοτικών μπορεί να ρυθμιστεί η εντερική λειτουργία, κι έτσι να δούμε μεγάλη αλλαγή και στη συμπεριφορά του σκύλου μας.

Ας δούμε και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν τη συμπεριφορά και τη διατροφή, όπως τα παρουσιάζει η κα Παλαιολογοπούλου.

– Οι ελλείψεις σε ψευδάργυρο και σίδηρο οδηγούν σε μη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία. Συνδέονται με ελλειμματική/διάσπαση προσοχής, αλλοιωμένες συμπεριφορικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, άτακτη συμπεριφορά και προβληματική κινητική ανάπτυξη.

– Το αλάτι στη διατροφή των ποντικιών έδειξε μειωμένη κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλο οδηγώντας τα σε γνωσιακή αδυναμία. Η ξηρά επεξεργασμένη τροφή ξεκινάει στο 1% αλάτι – χρειάζεται, όπως και η ζάχαρη, για τη συντήρηση της τροφής.

Όπως εξηγεί ο Dr Conor Brady, εάν ένα σκυλί Λαμπραντόρ τρέφεται με 500 γρ. ξηράς τροφής με 1% αλάτι, τότε καταναλώνει πέντε φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σε κάθε γεύμα.

– Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζάχαρη. Υπάρχει αρκετή κρυμμένη ζάχαρη στην επεξεργασμένη ξηρά τροφή με τη μορφή σιροπιού, καραμέλας, καλαμοσάκχαρου. Η ζάχαρη περιέχεται εξαιτίας και των δημητριακών/σιτηρών που περιλαμβάνονται, αλλά και για τη συντήρηση της τροφής.

Τροφές που είναι πολύ υψηλές σε υδατάνθρακες, και δίνονται αντί για πρωτεΐνη, μπορεί να προκαλέσουν επιθετικότητα, αλλαγές στη διάθεση. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τα χημικά και πρόσθετα, προκαλούν υπερδιέγερση και αλλεργικές αντιδράσεις. Έχετε δει σκύλο να μην βρίσκεται σε ησυχία και να γλύφει μανιωδώς τα πόδια του και το τρίχωμα του;

Η αξία της πρωτεΐνης στη διατροφή του σκύλου

«Σίγουρα θέλουμε καλής ποιότητας ζωικής πρωτεΐνης. Η ζωική πρωτεΐνη υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, περιέχει τρυπτοφάνη, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονίνης.

Η υπερδιέγερση, η εδαφική και κυριαρχική επιθετικότητα, μπορεί να είναι χαμηλότερη σε σκύλους που τρέφονται με πρωτεΐνη ενισχυμένη και με συμπλήρωμα τρυπτοφάνης», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου.

Ας δούμε, λοιπόν, πως συμβάλλουμε στην υγεία του σκύλου μας, προσφέροντάς του μια ισορροπημένη, φυσική και -αν γίνεται- ωμή διατροφή, η οποία βασίζεται περισσότερο σε καλής ποιότητας πρωτεΐνη, και όχι στην επεξεργασία, στα χημικά, στα ακατάλληλα συστατικά, στις διατροφικές ελλείψεις, στους υδατάνθρακες και στο άμυλο.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, μας λέει ότι:

– με λιγότερες φλεγμονές, δερματικά και αλλεργίες μειώνεται ο πόνος, και έτσι δεν ανεβαίνουν οι ορμόνες του στρες, που μπορεί να οδηγήσουν έναν σκύλο σε προβλήματα συμπεριφοράς

– ένας σκύλος με ισορροπημένη ενέργεια, και όχι υπερδιέγερση, θα έχει καλύτερη συγκέντρωση, μνήμη, αυτοκυριαρχία. Οι άλλοι σκύλοι καταλαβαίνουν πότε ένας σκύλος βρίσκεται εκτός ελέγχου, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα

– στην ωμή διατροφή, που ο σκύλος μας καταναλώνει και μασάει ωμά κόκκαλα (με επίβλεψη), ανεβαίνουν οι ενδορφίνες. Τα κόκκαλα περιέχουν μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, που υποστηρίζει και μειώνει τα επίπεδα του στρες σε ένα σκύλο

– η κατάλληλη υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη αυξάνει τον μυϊκό ιστό και ανεβάζει τις ορμόνες αυτοπεποίθησης – σημαντικές για σκύλους που έχουν στειρωθεί

– μια φυσική διατροφή βοηθάει στη φυσική ανοσία, που σημαίνει ένα υγιές χαρούμενο και χαλαρό σκυλί

– ένας σκύλος που πεινάει σε κυτταρικό επίπεδο και δεν λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, ή δεν αφομοιώνει καλά αυτά τα συστατικά, θα παρουσιάσει περίεργες συμπεριφορές, όπως το να τρώει από τα σκουπίδια. Αρκετοί άνθρωποι είδαν αυτή τη συμπεριφορά να εξαφανίζεται, όταν έκαναν τη μετάβαση από επεξεργασμένη ξηρά τροφή σε ισορροπημένη φυσική διατροφή, είτε ωμή, είτε μαγειρεμένη

– εμπλουτίστε τη διατροφή με συμπληρώματα -εάν λείπουν- για τη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας, με μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, ή τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όπως το EPA & DHA.
Έλλειψη σε DHA σε σκύλους που εγκυμονούν επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία των κουταβιών. Τροφή πλούσια σε αυτά τα λιπαρά οξέα βελτιώνει τη μαθησιακή ικανότητα των κουταβιών και οδηγεί σε φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία.

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου λέει: « Είναι ανεξάντλητα τα στοιχεία που αποδεικνύουν το πώς η τροφή μας κινητοποιεί και μας οδηγεί σε συγκεκριμένη συμπεριφορά – τόσο εμάς, όσο και τα χνουδωτά μας παιδάκια. Την επόμενη φορά που θα δείτε έναν σκύλο με περίεργη συμπεριφορά, αναρωτηθείτε αν τρέφεται με την κατάλληλη τροφή».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές:
– Book: Feeding Dogs: The Science Behind The Dry Versus Raw Debate by Dr Conor Brady
– Dr Conor Brady – the Role of Nutrition in Behavior
– DeNapoli JS et al. Effect of dietary protein content and tryptophan supplementation on dominance aggression, territorial aggression, and hyperactivity in dogs published correction appears in J Am Vet
Med Assoc 2000 Oct 1;217(7):1012]. J Am Vet Med Assoc. 2000;217(4):504‐508
– https://www.dogsnaturallymagazine.com/how-to-improve-your-dogs-behavior-with-diet/
– https://www.dogsnaturallymagazine.com/dog-brain-diet/
– https://dogsfirst.ie/foods-that-cause-kidney-failure-in-dogs/