Οι λιχουδιές είναι εξαιρετικά νόστιμες και τις λατρεύουν, σκύλοι και γάτες. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές που κάνουμε γιατί μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία τους.

«Οι λιχουδιές είναι η χαρά της ζωής για τα ζωάκια μας. Μπορούν να δοθούν στον σκύλο σαν επιβράβευση, όπως και κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης, αλλά και για την ενίσχυση μιας συμπεριφοράς. Επίσης, μπορούμε να την προσφέρουμε στα ζωάκια μας σαν ενδιάμεσο σνακ, ακόμα και για να τα «ξεγελάσουμε» ώστε να καταπιούν το χάπι τους. Η λιχουδιά είναι και μια έκφραση αγάπης, από την πλευρά μας και βοηθά στο «χτίσιμο» της σχέσης μας», αναφέρει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Διευκρινίζει ότι, τις λιχουδιές τις δίνουμε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής με βάση τις ανάγκες που έχει το ζωάκι μας. Ότι θα πρέπει να επιλέγουμε όσο πιο φυσικές λιχουδιές γίνεται, και να τις προσφέρουμε με μέτρο. Να λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας τα θέματα υγείας, που μπορεί να έχει το ζωάκι μας, όπως επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι λιχουδιές δεν είναι υποκατάστατο του γεύματος.

Ας δούμε λοιπόν, με τη βοήθεια της κας Παλαιολογοπούλου, κάποια βασικά πράγματα που αφορούν τις λιχουδιές και θα πρέπει να γνωρίζουμε:

1. Προσέχουμε τις θερμίδες

Οι λιχουδιές, όπως και η τροφή, περιέχουν θερμίδες. Είναι βασικό να γνωρίζουμε τις θερμίδες που περιέχουν οι λιχουδιές ώστε να μην ξεπερνούν το 5% των ημερήσιων θερμίδων που πρέπει να λαμβάνουν τα ζωάκια μας.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι στο πόσες λιχουδιές θα δίνουμε την ημέρα για να μην παχύνουν.

2. Αποφεύγουμε τις υπερβολές

Οι λιχουδιές δίνονται με μέτρο και για συγκεκριμένο σκοπό, όπως προαναφέραμε. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε γιατί μπορεί να προκαλέσουν στο ζωάκι μας πεπτικές διαταραχές. Εάν δηλαδή δίνουμε συχνά στο ζωάκι μας, και σε μεγάλη ποσότητα, ένα λαχανικό, ή φρούτο μπορεί να του προκαλέσουν διάρροια.

3. Οι υγιεινές λιχουδιές 

Υπάρχουν λιχουδιές που γνωρίζουμε την ποιότητά τους και τη σύστασή τους, καθώς έχουν φτιαχτεί με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν όμως, κι εκείνες που είναι εντελώς ακατάλληλες, έως και επικίνδυνες, για την υγεία των αγαπημένων μας τετράποδων.

Υπάρχουν λοιπόν, οι φυσικές, χειροποίητες σπιτικές λιχουδιές, όπως είναι τα φρεσκο-μαγειρεμένα μπισκοτάκια/μπουκίτσες με κρέας και άλλα συστατικά. Λιχουδιές που περιέχουν φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι μαγειρεμένα ή ωμά. Αυτές οι λιχουδιές είναι χαμηλές σε θερμίδες και πολύ ωφέλιμες για τον οργανισμό.

Επίσης, υπάρχουν λιχουδιές που έχουν φτιαχτεί με τη μέθοδο της αφύγρανσης, με αποτέλεσμα να διατηρούν αρκετά τα θρεπτικά συστατικά τους.

Ακατάλληλες λιχουδιές είναι εκείνες που περιέχουν επικίνδυνα πρόσθετα-συντηρητικά, χρώματα/αρώματα, και έχουν υποστεί επεξεργασία. Μπορεί να έχουν ελκυστική οσμή και να είναι γευστικές, αλλά είναι τοξικές για τον οργανισμό τους.

Ίσως, έχετε ακούσει για σκυλάκια που έχουν εμφανίσει διάρροια, εμετό, δυσκοιλιότητα, αλλά και πεπτικές διαταραχές αφού έφαγαν κάποια λιχουδιά, καθώς οι κηδεμόνες τους δεν γνώριζαν ότι αυτές οι λιχουδιές επιβαρύνουν την υγεία τους.

Υπάρχουν ζώα στο εξωτερικό που έχουν αρρωστήσει αρκετά βαριά επειδή κατανάλωσαν τοξικές λιχουδιές ή είχαν μούχλα.

Μια ακατάλληλη λιχουδιά που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι το κόκκαλο (rawhide) που έχει φτιαχτεί από ακατέργαστο δέρμα. Αν κάνετε μια έρευνα, για το πώς κατασκευάζεται αυτό το είδος δέρματος, θα δείτε ότι: α) περιέχει ακατάλληλα υλικά, β) ξεπλένεται με δυνατά χημικά, γ) χρωματίζεται με χημικά, όπως το FD&C Red 40, και με μια βαφή τροφής βασισμένη στο πετρέλαιο- συνδέεται με διαταραχές συμπεριφοράς, όπως είναι η ελλειμματική προσοχή, αλλά και με αλλεργίες και ημικρανίες.

Επίσης, υπάρχει και ο κίνδυνος να πνιγεί το σκυλάκι ή κάποιο κομμάτι να μπλοκάρει τον οισοφάγο του ή άλλο μέρος του πεπτικού του συστήματος. Έχουν γίνει χειρουργεία σε σκύλους για να βγάλουν κομμάτια που είχαν σφηνωθεί στο στομάχι ή στα έντερα τους.

Επειδή όλα αυτά τα προϊόντα είναι ιδιαίτερα δύσπεπτα μπορεί να μείνουν κολλημένα στο στομάχι για μήνες, καθώς δεν μπορούν να αφομοιωθούν ή να αποβληθούν από το σώμα του ζώου.

4. Αποφεύγουμε δύσπεπτες λιχουδιές

Δίνουμε εύπεπτες λιχουδιές καθώς δεν μένουν για πολύ μέσα στο στομάχι, στον πεπτικό σωλήνα και στα έντερα του σκύλου/γάτας μας. Όπως κάθε άλλη τροφή θα αφομοιωθούν από τον οργανισμό του και ό,τι δεν αφομοιωθεί, και χωνευτεί, θα αποβληθεί από το παχύ έντερο.

5. Επιβλέπουμε τον σκύλο/γάτα μας

Πάντα επιβλέπουμε τα ζωάκια μας, όταν δίνουμε μια λιχουδιά, καθώς μπορεί να περιέχει συστατικά που να μην τα έχουν ξαναδοκιμάσει και γι΄αυτό θα πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν όταν τη γευτούν. Αν θα τους προκαλέσει δηλαδή κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση, όπως είναι η αλλεργία, ή αν επηρεαστούν τα κόπρανα τους και σε τι βαθμό.

Επιπλέον, προσέχουμε η λιχουδιά να μην είναι πολύ σκληρή για να προφυλάξουμε τα δόντια τους. Αν πρόκειται για προϊόν αφύγρανσης φροντίζουμε να μην είναι πολύ αιχμηρό και προκληθεί κάποια πληγή στο στόμα.
Πάντα μεριμνούμε η λιχουδιά να έχει το σωστό και κατάλληλο μέγεθος για το στόμα του σκύλου/γάτας μας.

6. Θέματα υγείας

Ένα ζωάκι που έχει πρόβλημα υγείας πρέπει να λαμβάνει μια διατροφή η οποία να ενισχύει την υγεία του και να μην την επιβαρύνει. Για παράδειγμα, ένα ζωάκι με πρόβλημα στα νεφρά δεν μπορεί να καταναλώνει λιχουδιές με υψηλή πρωτεΐνη, καθώς θα ανέβουν επικίνδυνα τα επίπεδα ουρίας και κρεατινίνης και θα βλάψουν την υγεία του.

Επίσης, ένα ζωάκι μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και να χρειάζεται να καταναλώνει κάποιες τροφές με περισσότερες φυτικές ίνες. Μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας ή να χρειάζεται να λάβει κάποια επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λιχουδιά με φρούτο ή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι η κόκκινη κολοκύθα ή το καρπούζι μπορεί να είναι ευεργετική για τον οργανισμό του. Οι κατεψυγμένες μπουκίτσες από ζωμό κρέατος ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καταλήγοντας, η κα Παλαιολογοπούλου λέει ότι: «Λέμε ναι στις υγιεινές λιχουδιές. Επιλέγουμε εκείνες με φυσικά και σπιτικά συστατικά, καθώς γνωρίζουμε την προέλευση τους. Έτσι, προσφέρουμε στο ζωάκι μας όλη τη φροντίδα και την αγάπη που θέλουμε να εισπράξει».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

* Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

– https://www.dogsnaturallymagazine.com/rawhide-dangerous-for-dogs/
– Dr. Becker’s Real Food for Healthy Dogs and Cats by Beth Taylor and Karen Shaw Becker DVM.

Διαβάστε επίσης