Ο σκύλος, όπως και ο άνθρωπος, είναι εκτεθειμένος στο ανθυγιεινό περιβάλλον, όπου ζει.

Πολλά προβλήματα υγείας οφείλονται στις περιβαλλοντικές τοξίνες, τα βαρέα μέταλλα, την κακή διατροφή.

«Νομίζω ότι, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να επιλέγουμε για τη διατροφή του σκύλου μας θρεπτικά συστατικά, που όχι μόνο θα του προσφέρουν οφέλη, αλλά, παράλληλα, θα τον βοηθήσουν να προστατευτεί και να αποτοξινωθεί από ό,τι επιβαρύνει την υγεία του, σε καθημερινή βάση. Ζούμε σε ένα περιβάλλον με αρκετές τοξίνες και επιβαρυντικά χημικά, τα οποία επηρεάζουν, τόσο τη δική μας υγεία, όσο και του σκύλου μας», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Από τι επιβαρύνεται, όμως, η υγεία του σκύλου;

«Από τα βαρέα μέταλλα, που εισέρχονται στον οργανισμό του σκύλου με τον εμβολισμό, τα φάρμακα, την επεξεργασμένη τροφή, τα προϊόντα αποπαρασίτωσης, αλλά και από την έκθεσή του στην περιβαλλοντική μόλυνση.

Επίσης, οι σκύλοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις νευροτοξίνες, οι οποίες επιτίθενται στο νευρικό τους σύστημα, και τις βρίσκουμε στο φθόριο του νερού και στις μυκοτοξίνες που αναπτύσσονται στις επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου – πρόκειται για ουσίες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων, όταν αυτοί αναπτύσσονται σε τρόφιμα, υπό κατάλληλες συνθήκες.

Επιπλέον, έρχονται αντιμέτωποι με διοξίνες, που είναι εξαιρετικά καρκινογόνες ουσίες, συνήθως απόβλητα της βιομηχανικής δραστηριότητας στο περιβάλλον όπου ζούμε», υπογραμμίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να θωρακίσουμε την υγεία του σκύλου μας;

«Με τη βοήθεια της φύσης και με τα φυτικά συστατικά της, όπως είναι η χλωρέλλα. Πρόκειται για ένα πράσινο μονοκύτταρο μικροφύκι (άλγη), το οποίο έχει μελετηθεί για την εξαιρετική αποτοξινωτική και αντιοξειδωτική του δράση. Η χλωρέλλα περιέχει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε χλωροφύλλη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, πλούσιο και σε άλλα αντιοξειδωτικά, όπως είναι η βιταμίνη C, το λυκοπένιο, η βήτα καροτίνη, η λουτεϊνη.

Τα οφέλη που προσφέρει στον σκύλο μας η χλωρέλλα, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, είναι:

1. Φυσικό αποτοξινωτικό: Τα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο, ο μόλυβδος, είναι τοξικά για το σώμα του σκύλου μας, και η άλγη, όπως είναι η χλωρέλλα, δεσμεύει και αποβάλλει τέτοιες τοξίνες από τα όργανα του.

Σε έρευνα που έγινε από τους QueirozML et al, η χλωρέλλα μείωσε τη συγκέντρωση μόλυβδου στο αίμα ποντικιών, τα οποία είχαν εκτεθεί στο τοξικό αυτό μέταλλο, έως και κατά 66,03%.

Σε άλλη έρευνα, των Uchikawa T et al, η συχνή χρήση συμπληρωμάτων χλωρέλλας βοήθησε στην αποβολή μεθυλυδράργυρου σε ποντίκια.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Η χλωρέλλα περιέχει μια ισχυρή χημική ένωση που λέγεται CGF (Chlorella Growth Factor), η οποία περιέχει νουκλεικό οξύ, στη μορφή RNA και DNA, που υποστηρίζει την κυτταρική αναγέννηση.

Έτσι, όταν ο σκύλος σας καταναλώνει τροφές που είναι πλούσιες σε νουκλεικό οξύ, τον βοηθούν να προστατεύσει το RNA και DNA του. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα κύτταρα, και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα ασθένειες και τοξίνες.

Επιπλέον, το CGF βελτιώνει την ανοσοποίηση, που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή αντισωμάτων. Καθώς τα αντισώματα απομακρύνουν τα ανεπιθύμητα παθογόνα από το σώμα του σκύλου μας, καταλαβαίνουμε την αξία της χλωρέλλας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μηχανισμού.

3. Βοηθά στην υγεία του πεπτικού: Η χλωρέλλα έχει αντιμικροβιακή δράση, που σημαίνει ότι καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια στο πεπτικό του σκύλου μας.

Επιπλέον, είναι μια τροφή πλούσια σε πεπτικές ίνες, που γνωρίζουμε, πλέον, πόσο βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Επίσης, έχει και προβιοτική δράση, δηλαδή τρέφει τα καλά βακτήρια του παχέος εντέρου, βοηθώντας στην επικράτηση της ωφέλιμης μικροχλωρίδας.

4. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών: Έχει αντιμικροβιακή δράση, και μαζί με τα φυτικά συστατικά που περιέχει, βοηθά στην αντιμετώπιση των δερματικών μολύνσεων και στη πιο γρήγορη επούλωση των πληγών.

5. Μειώνει τη δυσάρεστη αναπνοή: Όπως αναφέραμε, η χλωρέλλα είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, η οποία ευθύνεται για το πράσινο χρώμα που έχουν τα περισσότερα φυτά και η άλγη. Μια από τις δράσεις της είναι η μείωση της δυσάρεστης αναπνοής. Και, όπως αναφέρει η κτηνίατρος Dr Liz Hanson, «αυτό το επιτυγχάνει από μέσα προς τα έξω, καθώς βελτιώνει τον μηχανισμό της πέψης και έχει ως αποτέλεσμα να βοηθά και στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής. Τη δυσάρεστη αναπνοή την συναντάμε και σε σκύλους που μπορεί να έχουν υγιή δόντια και ούλα, αλλά αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα».

Και δεν είναι μόνον αυτά τα οφέλη της χλωρέλλας. Σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, μειώνει το οξειδωτικό στρες που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνει τη γήρανση του σώματος, βοηθά σε χρόνιες παθήσεις, βελτιώνει το δέρμα και το τρίχωμα, βοηθά στην αρθρίτιδα και κάνει καλό στην υγεία των ματιών.

Πώς θα τη χορηγήσετε στον σκύλο σας

Αν επιθυμείτε να προσθέσετε στη διατροφή του σκύλου σας τη χλωρέλλα, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου:

«Επιλέξτε ένα ποιοτικό συμπλήρωμα σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό, καθώς ένα συμπλήρωμα χαμηλής ποιότητας μπορεί να συσσωρεύσει τοξίνες, και έτσι να μη μας δώσει τα οφέλη που επιθυμούμε για τον σκύλο μας.

Έχει σημασία το είδος της χλωρέλλας. Γι΄ αυτό, προτιμήστε προϊόν το οποίο χρησιμοποιεί χλωρέλλα Pyrenoidosa, καθώς έχει πιο παχύ κυτταρικό τοίχωμα, περιέχει περισσότερα ωφέλιμα συστατικά και περισσότερη CGF (Chlorella Growth Factor) από ό,τι τα άλλα είδη χλωρέλλας.

Το συμπλήρωμα σε σκόνη, μπορείτε να το προσθέσετε στην τροφή του σκύλου σας.

Ξεκινήστε με μικρή ποσότητα, για να δείτε αν είναι καλά ανεκτό, και μπορείτε να δώσετε έως και 50 mg για κάθε 11 κιλά σωματικού βάρους, μια ή δύο φορές την ημέρα.

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε την υγεία του σκύλου μας με φυσικούς τρόπους γιατί, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, η ίδια η φύση μας προσφέρει φυσικά αντιοξειδωτικά. Δηλαδή, μας δίνει η ίδια λύση στο πρόβλημα της τοξικότητας».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής

Πηγές

● Queiroz ML, Rodrigues AP, Bincoletto C, Figueirêdo CA, Malacrida S. Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes. Int Immunopharmacol. 2003 Jun;3(6):889-900.

● Uchikawa T et al. Enhanced elimination of tissue methylmercury in Parachlorella beijerinckii-fed mice. J Toxicol Sci. 2011 Jan;36(1):121-6.

● An BK, et al. Effect of dried Chlorella vulgaris and Chlorella growth factor on growth performance, meat qualities and humoral immune responses in broiler chickens. Springerplus. 2016;5(1):718. Published 2016 Jun 14.

● Lordan S, Ross RP, Stanton C. Marine bioactives as functional food ingredients: potential to reduce the incidence of chronic diseases. Mar Drugs. 2011;9(6):1056-1100.

Διαβάστε επίσης