Κάτω από το εντυπωσιακό του τρίχωμα, ο σκύλος της φυλής Λάσα Άπσο «κρύβει» ένα μυώδες σώμα και μυαλό – «ξυράφι».

Χαρακτήρας/προσωπικότητα

«Το Λάσα Άπσο είναι ένα χαρούμενο σκυλί, κοινωνικό, ιδανικό για οικογένεια, καθώς είναι πολύ καλό με τα παιδιά – αρκεί να του δείχνουν τον ανάλογο σεβασμό.

Ένα πολύ έξυπνο σκυλί, που μερικές φορές θα κάνει… του κεφαλιού του. Μπορεί να απολαμβάνει τις βόλτες και τις δραστηριότητες με την οικογένεια του, αλλά ορισμένες φορές προτιμά να απομονώνεται, αναζητώντας την ηρεμία του.

Μπορεί να μείνει αρκετές ώρες μόνο του, ως ενήλικας, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Κάποιες φορές είναι επιφυλακτικό με τους ξένους», αναφέρει ο εκτροφές της φυλής Λάσα Άπσο», Κώστας Χριστοδούλου.

Μέγεθος/τρίχωμα

Πρόκειται για ένα μικρό, προς μεσαίο, μέγεθος σκυλί με δυνατό σκελετό και μυώδες σώμα, όπως λέει ο κ. Χριστοδούλου, που το ύψος του κυμαίνεται από 24 έως 30 εκατοστά στο ακρώμιο (ώμους). Το βάρος αυξομειώνεται μεταξύ 6 και 10 κιλών – τα θηλυκά σκυλιά είναι πάντα μικρότερα από τα αρσενικά.

«Το μήκος του κορμού είναι λίγο μεγαλύτερο από το ύψος.

Διαθέτει έναν υπέροχο διπλό μανδύα, και το συναντάμε σε πολλά χρώματα, όπως κρεμ, χρυσό, καφέ, μαύρο γκρι, ή και δίχρωμο. Όλα είναι εξίσου αποδεκτά», αναφέρει ο εκτροφέας.

Υγεία

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, είναι ένα σκυλί με πολύ καλή υγεία και μέσο όρο ζωής από 14 έως 16 έτη. Μάλιστα, δεν είναι λίγα εκείνα που φτάνουν και τα 18-19 χρόνια ζωής .

Διαθέτουν εξαιρετική ακοή και όραση.

Περιποίηση/φροντίδα

«Το τρίχωμα του θέλει ιδιαίτερη περιποίηση, αν θέλουμε να το διατηρήσουμε μακρύ, διαφορετικά μπορούμε να το κουρεύουμε σε puppycut», διευκρινίζει ο κ. Χριστοδούλου.

Ιστορία

Σε ό,τι αφορά την ιστορία της φυλής, ο κ. Χριστοδούλου ενημερώνει: «Το Λάσα Άπσο συμπεριλαμβάνεται στις 14 αρχαιότερες φυλές σκύλων. Η καταγωγή του είναι από το Θιβέτ, και χρησιμοποιούταν από τους μοναχούς και τους απλούς κατοίκους ως σκύλος συντροφιάς και ως φύλακας που προειδοποιούσε.

Στα παλαιότερα χρόνια ήταν πολύ δύσκολη η απόκτηση του, καθώς δεν μπορούσες να το αγοράσεις, παρά μόνο να το δεχθείς σαν δώρο.


Στην Ευρώπη -ειδικότερα στην Αγγλία- εισήχθη γύρω στο 1890, και στις υπόλοιπες χώρες, αργότερα.

Στην Αμερική γύρω στο 1930.

Όπως συμβουλεύει ο κ. Χριστοδούλου, στην περίπτωση που επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα Λάσα Άπσο, είναι καλό να απευθυνθείτε -όπως και για όλες τις καθαρόαιμες φυλές- σε εκτροφέα, έτσι ώστε να είστε σίγουροι για την καθαροαιμία και την καλή υγεία του σκύλου (σωματική και πνευματική).

«Το Λάσα Άπσο είναι ένας πανέμορφος, εντυπωσιακός και γεμάτος αρχοντιά σκύλος. Αυτό, όμως, που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι ο υπέροχος ισορροπημένος χαρακτήρας του», επισημαίνει ο εκτροφέας και καταλήγει: «Γι’αυτό όσοι μένουν μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, δεν είναι άξιοι της προσοχής και της αγάπης ενός Λάσα».

Ο εκτροφές της φυλής Λάσα Άπσο», Κώστας Χριστοδούλου

Ο κύριος Κώστας Χριστοδούλου από το 2005 έχει επωνυμία εκτροφείου και εκτρέφει σε πολύ περιορισμένο βαθμό. Από το 2000 συμμετέχει και απολαμβάνει τις εκθέσεις σκυλιών.
Και όπως λέει: «Σκυλιά κατοχής μου και εκτροφής μου έχουν κερδίσει τίτλους πρωταθλητή στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ιταλία καθώς και τίτλους σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Ασχολούμαι με τα σκυλιά από πολύ μικρή ηλικία και είχα πάρα πολλές φυλές στην κατοχή μου. Το 1998 σε αναζήτηση κάποιας ράτσας σκύλου, που να συνδυάζει μικρό μέγεθος με χαρακτήρα μεγαλόσωμου ζώου, συνάντησα τα Λάσα Άπσο.

Κατάγομαι από τη Λευκωσία της Κύπρου, και είμαι και δάσκαλος χορού και γιόγκα».

Διαβάστε επίσης

Μπίουερ Γιόρκσάιρ Τέριερ: Είναι μια σταλιά, δεν μαδάει και είναι ιδανικός για αλλεργικούς και παιδιά