Ένα επιπλέον πλεονέκτημα για όσους μεγάλωσαν με σκύλο αποκάλυψε νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι άνθρωποι που μεγάλωσαν έχοντας σκύλο ως κατοικίδιο έχουν λιγότερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με τη νόσο Crohn.

«Δυνητικά, αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι ιδιοκτήτες σκύλων βγαίνουν πιο συχνά έξω με τα κατοικίδιά τους ή ζουν σε περιοχές με περισσότερο πράσινο, το οποίο έχει συνδεθεί και το παρελθόν με αυξημένη προστασία έναντι της νόσου Crohn», εξηγεί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επιπλέον, ότι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε πολυμελείς οικογένειες είχαν επίσης μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν μελλοντικά αυτή τη συχνή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περίπου 4.300 γονείς, αδέρφια ή παιδιά ανθρώπων με νόσο Crohn που είχαν εγγραφεί στο αντίστοιχο μητρώο του Καναδά. Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στην έκθεση των συμμετεχόντων σε παράγοντες όπως το μέγεθος της οικογένειας, την ύπαρξη σκυλιών ή γατών ως κατοικιδίων, το πόσες τουαλέτες υπήρχαν στο σπίτι, το αν ζούσαν σε φάρμα, αν κατανάλωναν μη παστεριωμένο γάλα και αν έπιναν καλής ποιότητας νερό. Συμπεριέλαβαν, επίσης, στα δεδομένα τους πόσων χρόνων ήταν ο κάθε συμμετέχων κατά την περίοδο της έκθεσής του.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η επαφή με τα σκυλιά, ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στις ηλικίες μεταξύ 5 και 15 ετών, σχετίστηκε με μία υγιή ισορροπία μεταξύ των μικροβίων στο έντερο και της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού, γεγονός το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην προστασία έναντι της νόσου Crohn.

«Δεν παρατηρήσαμε τα ίδια αποτελέσματα με τις γάτες, παρ’ ότι είναι δύσκολο προς το παρόν να προσδιορίσουμε το γιατί», είπε ο επικεφαλής εισηγητής Williams Turpin, συνεργάτης ερευνητής του Νοσοκομείου Mount Sinai και του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες που ζούσαν με τρία ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους στο ίδιο σπίτι κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους παρουσίασαν έναν πιο υγιή βακτηριακό πληθυσμό αργότερα στη ζωή τους. Το μικροβίωμα του εντέρου θεωρείται ότι μπορεί να επιδράσει στην εμφάνιση μιας σειράς παθήσεων, όπως φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, καρκίνου του παχέος εντέρου, διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Τα στοιχεία της μελέτης μας έρχονται να συνδράμουν σε προηγούμενες έρευνες σχετικά με την “υπόθεση υγιεινής”, που υποστηρίζει ότι η έλλειψη έκθεσης σε μικρόβια στο πρώιμο στάδιο της ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή ανοσολογική ρύθμιση έναντι των μικροβίων του περιβάλλοντος», δήλωσε ο δρ. Turpin.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η νόσος Crohn επηρεάζει περίπου 500.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια, πόνο στην κοιλιά και απώλεια βάρους. Αναπτύσσεται συχνότερα σε νεαρούς ενήλικες, καπνιστές και σε άτομα που έχουν επαφή με κάποιον που πάσχει από νόσο του ευερέθιστου εντέρου.

Οι υφιστάμενες θεραπείες στοχεύουν στην πρόληψη των εξάρσεων μέσω αλλαγών διατροφής, φαρμακευτικής αγωγής και χειρουργικής επέμβασης.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός- Διάγνωση: Αυτοί είναι οι καλύτεροι ανιχνευτές κορωνοϊού

Σκύλος: Πόσο τον επηρεάζει η δική μας συμπεριφορά

Σκυλιά: Τα μικρόσωμα δεν χρειάζονται βόλτα – Και άλλοι 6 μύθοι