Κύριο μέλημά του είναι να κάνει χαρούμενο τον άνθρωπό του. Θα δεχτεί με μεγάλη ευχαρίστηση τα χάδια όλου του κόσμου, αλλά η καρδιά του είναι δοσμένη στην οικογένειά του.

Προσωπικότητα – χαρακτήρας

«Ο σκύλος Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι αξιαγάπητος γιατί είναι ευαίσθητος. Ευαίσθητος, με την έννοια πως όταν αντιληφθεί ότι δεν είσαι καλά, θα έρθει να σε πάρει αγκαλίτσα και να σου ζητήσει χάδια. Να σου πει ότι: «Εδώ είμαι, για να σε κάνω χαρούμενο». Αν καταλάβει ότι κάτι σε ευχαριστεί, για παράδειγμα, να δίνει το χεράκι του, θα το κάνει για να σε κάνει χαρούμενο. Είναι φιλικά σκυλιά, και δεν έχουν καμία μορφή επιθετικότητας, ή φύλαξης. Θα κάνουν αγκαλίτσα και σε έναν ξένο. Επίσης, τα πηγαίνουν πολύ καλά με τα παιδιά, γιατί είναι ανεκτικά», τονίζει η εκτροφέας της φυλής, Μαρία Καφετζοπούλου.

Ωστόσο, δεν είναι ένας σκύλος που τον κάνουμε ό,τι θέλουμε, επισημαίνει η κα Καφετζοπούλοι. Μπορεί να έχει αντοχή και ανοχή, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του.

Η εκτροφέας θεωρεί ότι είναι ιδανικός σκύλος για την καθημερινότητά μας, λόγω μεγέθους -είναι μεσαίου προς μεγάλο-, αλλά και λόγω χαρακτήρα, καθώς μπορείς να τον έχεις μαζί σου οπουδήποτε κι αν πας: στη θάλασσα, ή στο βουνό. Και ζει άνετα και σε διαμέρισμα, και σε σπίτι με αυλή.

Ωστόσο, δεν είναι ένας σκύλος που… πετάει τη σκούφια του για να παραμένει στην αυλή ή στον κήπο ενός σπιτιού.

«Πρέπει να μένει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι. Έχει ανάγκη την ανθρώπινη επαφή. Είναι ζώο αγέλης. Δεν είναι μοναχικά σκυλιά. Τους αρέσει η ομαδικότητα, και δεν έχουν ανταγωνισμό: «Ό,τι πει η μαμά μου. Είσαι όλος ο πλανήτης μου». Μπορεί να μένει μόνος, αλλά εάν τον αφήνεις 8-10 ώρες μόνο του, καλύτερα να μην τον αποκτήσεις», τονίζει η κα Καφετζοπούλου.

Δεν είναι σνομπ, αλλά είναι ένας σκύλος που δεν τον ενδιαφέρει τι γίνεται τριγύρω του, σύμφωνα με την εκτροφέα, και δεν θα τσακωθεί. Θα δεχτεί τα χάδια των περαστικών, αλλά «σκέφτεται» ως εξής: «Χάιδεψέ με, αλλά εγώ θα πάω στη μαμά μου», λέει χαριτολογώντας η κα Καφετζοπούλου και συμπληρώνει: «Δύο χαλαρές βόλτες την ημέρα, από ένα μισάωρο, είναι μια χαρά. Αλλά δύο φορές την εβδομάδα χρειάζεται να τρέξει».

Είναι σκυλιά που αγαπούν το υγρό στοιχείο, και τους αρέσει να μεταφέρουν ό,τι χωράει στο στόμα τους και να στο φέρουν.

«Τους αρέσει πολύ η θάλασσα και, γενικότερα, το νερό. Όταν το βλέπουν, θέλουν να μπουν μέσα. Είναι στο DNA τους. Πρέπει να έχουμε το νου μας όταν έχουμε έναν σκύλο μικρής ηλικίας.

Μετά το μπάνιο στη θάλασσα, ξεπλένουμε τον σκύλο για να φύγει το αλάτι. Εάν παραμείνει, προκαλεί φαγούρα και μπορεί να εμφανίσει δερματικά.

Θέλουν να κοιμούνται με λούτρινα παιχνίδια και να μεταφέρουν αρκουδάκια, μπαλάκια – εξαρτάται από τον χαρακτήρα τους. Και να σου λένε: «Κοίτα τι σου έφερα!». Γι΄αυτό γεμίζεις το σπίτι με παιχνίδια.

Θα πρέπει, όμως, να είμαστε προσεκτικοί, για να μη γίνει εμμονή. Να το κρατήσουμε σε σωστό επίπεδο. Να υπάρχει όριο και να γίνεται με εντολή.

Δεν καταστρέφει ό,τι βάζει στο στόμα του. Μπορεί να πάρει την παντόφλα, αλλά θα κοιμηθεί πάνω της.

Έχουν απόλυτη ανάγκη από σωματικήκαι πνευματική εκτόνωση.

Είναι ένας σκύλος που ταιριάζει και σε οικογένεια, αλλά και σε εργένη», αναφέρει κα Καφετζοπούλου.

Εκπαίδευση

Η κοινωνικοποίηση των κουταβιών είναι «το Α και το Ω» για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα κάθε κουταβιού.

Όπως λέει η εκτροφέας, η κοινωνικοποίησή τους ξεκινάει από τη μαμά τους, και πρέπει να κοινωνικοποιούνται και από τον εκτροφέα, ο οποίος τα εξοικειώνει με ήχους, εδάφη/δάπεδα, με ανθρώπους και παιδιά, με το λουράκι, και τους μαθαίνει ασκήσεις χειρισμού μέχρι την ηλικία των οκτώ εβδομάδων. Όλα αυτά σε ήπιο ρυθμό.

«Η κοινωνικοποίηση συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των τριών μηνών και τελειοποιείται στους 18 μήνες, όπου ολοκληρώνεται και ο χαρακτήρας τους. Βέβαια, η κουταβίσια ηλικία στα Γκόλντεν Ριτρίβερ κρατάει παραπάνω. Ενηλικιώνονται στα 2-3 χρόνια και παραμένουν «αγκαλίτσες» εφ’ όρου ζωής. Η εκπαίδευσή τους είναι εύκολη», αναφέρει η εκτροφέας και ενημερώνει ότι: «Είναι από τις πιο έξυπνες φυλές. Είναι σκύλος εργασίας. Θέλει να κάνει πράγματα, άρα είναι εκπαιδεύσιμος. Με πολύ λίγες επαναλήψεις γίνεται κατανοητό και αφομοιώνεται στην καθημερινότητά του.

Είναι σκύλοι οδηγοί τυφλών, ιχνηλάτες, σκύλοι θεραπείας, σκύλοι διάσωσης, έχουν χρησιμοποιηθεί από τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ ανιχνεύουν και τον διαβήτη».

Υγεία

«Όπως και άλλες φυλές σκύλων, έτσι και οι σκύλοι Γκόλντεν Ριτρίβερ μπορεί να υποφέρουν από διάφορες κληρονομικές οφθαλμολογικές διαταραχές και από δυσπλασία ισχίου και αγκώνα.

Κοινές παθήσεις που μπορεί να είναι επώδυνες και να οδηγήσουν σε προβλήματα κινητικότητας.

Είναι σημαντικός ο έλεγχος των οφθαλμών και η βαθμολόγηση του ισχίου των σκύλων πριν την αναπαραγωγή», τονίζει η εκτροφέας.

Ζουν 11 – 12 χρόνια.

Περιποίηση – φροντίδα

«Διαθέτει ίσιο ή κυματισμό τρίχωμα και χρειάζεται βούρτσισμα -κάθε δύο μέρες ή μία φορά την εβδομάδα- έτσι ώστε να αφαιρείται η νεκρή τρίχα και η σκόνη.
Μαδάει, αλλά με τη σωστή διατροφή και με κάποια συμπληρώματα μπορεί να μειωθεί η τριχόπτωση.
Κόβουμε τα νύχια, όταν χρειάζεται, και καθαρίζουμε αυτιά με υγρό καθαρισμού κάθε 10 μέρες, ή δύο φορές το μήνα», αναφέρει η εκτροφέας.

Μέγεθος

Σύμφωνα με την κα Καφετζοπούλου, ένα αρσενικό και υγιές Γκόλντεν Ριτρίβερ ζυγίζει περίπου 29-34 κιλά και φτάνει 58-61 εκ. ύψος.

Τα θηλυκά ζυγίζουν 27-32 κιλά και το ύψος τους κυμαίνεται από 55 έως 57 εκατοστά.

Ιστορία

Για την ιστορία της φυλής, η κα Καφετζοπούλου ενημερώνει:

«Τα Golden Retrievers κατάγονται από τη Σκωτία, και η φυλή αναπτύχθηκε σχετικά πρόσφατα.

Το 1908 καταχωρήθηκε και παρουσιάστηκε ως Golden Flatcoats, μέχρι το 1913 που μετονομάστηκε, και καταχωρήθηκε, ως Golden ή Yellow Retrievers. Ήταν το 1920 που πήρε το όνομα που φέρει σήμερα.

Η φυλή δημιουργήθηκε από κάποιους πλούσιους κυνηγούς που είχαν ανάγκη από μία ράτσα ιχνηλάτη για την ξηρά και το νερό.

Tα Γκόλντεν Ριτρίβερ προήλθαν από τη διασταύρωση Σπανιέλ του Νερού με Ριτρίβερς της ξηράς. Το αποτέλεσμα ήταν ένα δραστήριο και δυνατό σκυλί, με στόμα που μπορούσε να κρατήσει κάτι και να το φέρει πίσω στο αφεντικό του».

Η εκτροφέας της φυλής Golden Retriever, Μαρία Καφετζοπούλου

Η κα Μαρία Καφετζοπούλου είναι εκτροφεας Golden Retriever και μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ). Ασχολείται επαγγελματικά με τα κατοικίδια από το 2015, καθώς είναι και petgroomer, αλλά και πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.
Και, όπως λέει: «Η συμβίωσή μου με τα Golden Retriever ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Και ως λάτρης της φυλής, σκοπός μου είναι η εξέλιξη και βελτίωσή της».

Διαβάστε επίσης