Μάτια γεμάτα εξυπνάδα, γεροδεμένο σώμα, καλαίσθητη και επιμελημένη εμφάνιση. Πέρα από τα εντυπωσιακά εξωτερικά του χαρακτηριστικά, ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι υποδειγματικός σύντροφος και «συνεργάτης». Ένας σκύλος με εξαιρετική ικανότητα να εκτελεί εργασίες, αεικίνητος, που αναπτύσσει άρρηκτη σχέση με τα μέλη της οικογένειάς του. Και δεν είναι μόνον αυτά, τα χαρίσματά του.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τη φυλή με τη βοήθεια του εκτροφέα, Αρτίν Ανδρέα Κασαπιάν.

Ο εκτροφέας σκύλων της φυλής Γερμανικός Ποιμενικός, Αρτίν Ανδρέας Κασαπιάν

 

Ιστορία και προέλευση 

Στα τέλη του 19ου αιώνα μια ομάδα εμπνευσμένων εκτροφέων, με επικεφαλής τον αξιωματικό του γερμανικού στρατού Max von Stephaniz, προχώρησαν σε επιλεκτικές διασταυρώσεις ποιμενικών σκύλων από την κεντρική και τη νότια Γερμανία. Είχαν ως στόχο να δημιουργήσουν τον ιδανικό σκύλο εργασίας.

Αυτό που επιζητούσαν, ήταν έναν σκύλο με υψηλό δείκτη ευφυΐας, υπάκουο, πιστό, δυναμικό και εργατικό, αλλά και ανθεκτικό και πρόθυμο, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί.

Η επιτυχία τους ήταν ανεπανάληπτη. Αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή φυλή με το όνομα Γερμανικός Ποιμενικός (German Shepherd) τον Απρίλιο του 1899. Η δημοτικότητά της ανέβηκε κατακόρυφα μέσα σε λίγα χρόνια στη Γερμανία και, λίγο αργότερα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Λόγω του χαρισματικού του χαρακτήρα, ο Γερμανικός Ποιμενικός με το πέρασμα των αιώνων χρησιμοποιήθηκε σε δεκάδες ξεχωριστές εργασίες: από τη φύλαξη κοπαδιών, μέχρι τη συμμετοχή στο πεδίο των μαχών, και από οδηγός τυφλών, μέχρι την ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών στο πλευρό της αστυνομίας. Ο σκύλος αυτός έχει αποκτήσει εκατομμύρια φίλους και θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Παρ’ όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει με το πέρασμα των δεκαετιών, ο Γερμανικός Ποιμενικός έχει καταφέρει να διατηρήσει και τον χαρακτήρα του σκύλου – συντρόφου και φύλακα.

Χαρακτήρας 

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένας ανθρωποκεντρικός σκύλος με υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Είναι ιδιαίτερα ενεργός, ατρόμητος, αλλά όχι εχθρικός και, συχνά, περιγράφεται στο πρότυπο της φυλής ότι έχει αυτοπεποίθηση και δεν πτοείται ποτέ.

Η φυλή χαρακτηρίζεται από δίψα για μάθηση και προθυμία να εκτελεί εντολές.

Αν δεν κοινωνικοποιηθούν σωστά, οι σκύλοι αυτοί μπορεί να γίνουν υπερπροστατευτικοί, για όσους θεωρούν οικογένεια, αλλά και για την περιοχή τους.

Λόγω του πιστού και αφοσιωμένου χαρακτήρα τους, τα πάνε εξαιρετικά καλά με τα παιδιά που γνωρίζουν. Αν και είναι από τη φύση τους επιφυλακτικοί απέναντι στους ξένους, αν γνωρίσουν κάποιον μια φορά τον δέχονται ως φίλο για όλη τους τη ζωή.

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι πολύ υπάκουος και η προσοχή του δεν αποσπάται εύκολα, όμως λόγω της ισχυρής του θέλησης πρέπει να εκπαιδεύεται από έμπειρα άτομα.

 

Μέγεθος και εμφάνιση

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι σκύλος μεγάλος σε μέγεθος, με σώμα συμπαγές, δυνατό και μυώδες, αλλά ταυτόχρονα κομψό, με καλές αναλογίες και αρμονία στην κίνηση.

Το ύψος του ποικίλει από 55 έως 60 εκατοστά στα θηλυκά και από 60 έως 65 στα αρσενικά – η μέτρηση λαμβάνεται στο σημείο του ακρώμιου.

Το βάρος, αντιστοίχως, ποικίλει από 25 έως 40 κιλά.

Το κεφάλι του είναι σφηνοειδές με κυρτό μέτωπο, και ένα μακρύ και τετραγωνισμένο ρύγχος που τελειώνει σε μια μαύρη μύτη.

Τα μάτια του είναι πάντα καφέ και εκπέμπουν ζωντάνια, ενώ θα πρέπει να είναι πάντα σε αρμονία με τη μάσκα του προσώπου του.

Τα αυτιά του είναι μεγάλα και πάντα όρθια (στα ενήλικα).

Η ουρά του είναι πυκνή και φουντωτή με κατεύθυνση προς το έδαφος.

Η γούνα του είναι διπλή με υπο-μανδύα και εξωτερικό μανδύα, ενώ το χρώμα του ποικίλει από εντελώς μαύρο μέχρι μαύρο-κόκκινο, ή μαύρο-μπεζ.

 

 

Περιποίηση – φροντίδα

Επειδή διαθέτει πυκνή πλούσια γούνα, χρειάζεται συχνό χτένισμα, ειδικά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο που αλλάζει τρίχωμα.

Χρειάζεται καθημερινή άσκηση και την απολαμβάνει περισσότερο όταν συνδυάζεται με κάποια αποστολή για να εκτελέσει.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να του παρέχουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα για να τον κρατάμε σε φόρμα, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Χρειάζεται καλή ποιότητα τροφής, που να είναι ενισχυμένη με πρωτεΐνες και βιταμίνες. Ειδικά κατά την περίοδο της ανάπτυξης και μέχρι την ενηλικίωσή του.

Η φυλή αυτή θεωρείται από τις πιο εξελιγμένες και ανθρωποκεντρικές. Είναι προσαρμοσμένη στις αλλαγές που έχουν συμβεί στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και μπορεί να νιώθει άνετα σε ένα αγρόκτημα, αλλά και σε ένα διαμέρισμα. Αρκεί να υπάρχει χρόνος για εκτόνωση και άσκηση.

Είναι σκύλος – σύντροφος, που σημαίνει ότι έχει άριστες σχέσεις με όλα τα μέλη της οικογένειας. Ειδικά με τα παιδιά. Σημαντική, βέβαια, είναι η σωστή κοινωνικοποίηση από νεαρή ηλικία με σκύλους και ανθρώπους, ώστε να μάθει να συνυπάρχει αρμονικά.

Οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέξουν πού απευθύνονται για την απόκτηση ενός κουταβιού. Ένας σοβαρός και υπεύθυνος εκτροφέας μπορεί να εξασφαλίσει έναν Γερμανικό Ποιμενικό με χαρακτήρα όπως περιγράφεται στο πρότυπο της φυλής: υγιή, ισορροπημένο.

Επίσης, θα πρέπει οι γεννήτορες να έχουν, τουλάχιστον, εξεταστεί επίσημα για δυσπλασία ισχίων και αγκώνα, ώστε να ελαχιστοποιείται η κληρονομική προδιάθεση των κουταβιών.

Κατά την ανατροφή του κουταβιού θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές του εκτροφέα και, στη συνέχεια, του εκπαιδευτή, ώστε να αποφευχθούν, τυχόν, λάθη που θα μας δημιουργήσουν αργότερα προβλήματα».

 

*Ο Αρτίν Ανδρέας Κασαπιάν είναι συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης στην εκτροφή σκύλων. Τον κέρδισε η εκτροφή, καθώς από τα πρώτα χρόνια της ζωής του γνώρισε τη μαγεία των σκύλων.Έχει αναδείξει πολλούς πρωταθλητές δικής του εκτροφής ή ιδιοκτησίας  σε Ελλάδα και εξωτερικό.Έχει σπουδάσει Μηχανικός Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης και κατοικεί στο Κορωπί.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι ο σκύλος ράτσας ροτβάιλερ;

Μαλτέζ: Μικρούλης, πανέξυπνος και ιδανικός για τους αλλεργικούς

Απίστευτο! Αυτός ο σκύλος έχει υποαλλεργικό τρίχωμα – Δείτε ποιος