Ο σκύλος της φυλής Chesapeake Βay Retrievers ξεχωρίζει για τη φοβερή σωματική του ρώμη και το κοφτερό μυαλό του.

Του αρέσει να εργάζεται με υπερβολικό ζήλο και αδιάκοπα. Και ενώ έχει μεγάλο πείσμα και ισχυρογνωμοσύνη, είναι και λεπτεπίλεπτος.

Ευγενική φύση, κρατά τυπική στάση, χωρίς οικειότητα με τους αγνώστους και τα άλλα σκυλιά. Και δεν είναι μόνον αυτά τα χαρακτηριστικά του.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, αυτά τα σκυλιά που ανήκουν στην κατηγορία των Ριτρίβερ, με τη βοήθεια της εκτροφέα της φυλής – συμπεριφοριολόγου ζώων, Μαρίας Καψάλη.

Η εκτροφέας της φυλής Chesapeake Βay Retrievers – συμπεριφοριολόγος ζώων, Μαρία Καψάλη

Ιστορία

Τα Chesapeake Βay Retrievers αναφέρονται, συχνά, και ως Chessies. Έχουν καταγωγή από το Maryland της Αμερικής και ανήκουν στην κατηγορία των Ριτρίβερ (θηραματοφόρων).

Ναι, ανήκουν στην ίδια οικογένεια σκύλων με τα Λαμπραντόρ και τα Γκόλντεν, άλλα… προσοχή: δεν είναι ίδια!

Για να καταλάβουμε τα Chessie, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τον τόπο καταγωγής τους: τον κόλπο του Chesapeake.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η λέξη che-sep-ack είναι ινδική, και την έδωσε στην περιοχή ο Τζον Σμιθ όταν την εξερεύνησε, το 1608. Σημαίνει «χώρα σε σπουδαίο ποταμό».

Το Chesapeake Bay είναι κομμάτι ενός παραποτάμου που έχει μήκος περίπου 200 μίλια και αρχίζει από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Στην πορεία χωρίζει την περιοχή της Virginia από εκείνη της Μaryland των ΗΠΑ.

Στο Chesapeake Bay επικρατούν πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Για την ακρίβεια, έχει βαρύ χειμώνα με παγετό που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι και την Άνοιξη.

Επίσης, η περιοχή είναι σημαντικό πέρασμα για τις πάπιες και τις χήνες που ταξιδεύουν προς τους χειμερινούς προορισμούς τους.

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι ο κόλπος αυτός φιλοξενεί το 1/3 του μεταναστευτικού χηνόμορφου πληθυσμού, που ξεχειμωνιάζει στην ανατολική ακτή.

Η περιοχή είναι παράδεισος κυνηγίου πάπιας και το σίγουρο είναι ότι οι κυνηγοί του κόλπου είχαν μεγάλη ανάγκη από έναν σκύλο ικανό να τους βοηθήσει στις πολύ απαιτητικές συνθήκες αυτής της ιδιόμορφης, από γεωγραφικής άποψης, περιοχής.

Καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι τα Τσέζαπικ είναι από τις λίγες φυλές που έχουν καταγωγή από την Αμερική.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη δημιουργία της φυλής. Μια από αυτές αναφέρει ότι όταν το 1807 ναυάγησε στην περιοχή ένα βρετανικό πλοίο, το πλήρωμά του διασώθηκε από ένα αμερικανικό πλοίο. Στο ναυαγισμένο πλοίο, όμως, επέβαιναν και δύο κουτάβια -ένα θηλυκό και ένα αρσενικό- Νέας Γης (Newfoulands), τα οποία σώθηκαν κι εκείνα.

Αυτά τα δύο κουτάβια θεωρούνται οι πρώτοι πρόγονοι της φυλής. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ζευγάρωσαν μεταξύ τους, αλλά κατά πάσα πιθανότητα,  η αναπαραγωγή τους έγινε με  Irish Water Spaniels, όπως και με διάφορα Hounds και τύπου Ριτρίβερ της περιοχής, άγνωστης προέλευσης.

Με το πέρασμα του χρόνου εκτρέφεται ένας σκύλος ικανός να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του κυνηγίου της περιοχής.

Το 1878 στην Αμερική άρχισε η καταγραφή των φυλών. Το Chessie ήταν μια από τις μόλις εννέα που εγγράφηκαν, και η πρώτη από όλες τις φυλές Ριτρίβερ που αναγνωρίστηκε, το 1884, με τη δημιουργία του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Το 1864 γίνεται το επίσημο σκυλί της περιοχής Μέριλαντ.

Προσωπικότητα – χαρακτήρας

Είναι πολύ αθλητικά και έξυπνα σκυλιά, πιστά και με μεγάλη θέληση να δουλέψουν και να βοηθήσουν τον άνθρωπό τους. Δυναμικά και, ταυτόχρονα, πολύ ευαίσθητα. Συνήθως κρατούν αποστάσεις από ξένους και άλλα σκυλιά.

Το Chesapeake έχει άποψη και… το δείχνει. Μπορεί να γίνει ξεροκέφαλο, γι’ αυτό θέλει σταθερά όρια από νωρίς. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος σκύλος, από όλες τις απόψεις.

Το Chesapeake δεν είναι μόνον σκύλος κυνηγίου. Λόγω της ευγενικής του φύσης και της μεγάλης του ανάγκης να δουλέψει για τον άνθρωπό του, έχει χρησιμοποιηθεί ως σκύλος θεραπείας και βοηθός ανθρώπων, αλλά και ως αστυνομικός σκύλος. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους σπορ.

Μορφολογία

Το Chessie έχει διπλό, ζεστό και αδιάβροχο τρίχωμα με χαρακτηριστικό λίπωμα που το προστατεύει από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες: δεν κρατάει το νερό, όπως ακριβώς κάνει και το φτέρωμα της πάπιας.

Το μεγάλο στήθος του και τα βαρελοειδή πλευρά του είναι ικανά να σπάνε τον πάγο στον κόλπο του Chesapeake, και τα δυνατά πίσω του πόδια του δίνουν δύναμη για ώθηση και για κολύμπι μέσα στο νερό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του έχει μεγάλες μεμβράνες, που λειτουργούν στο κολύμπι σαν βατραχοπέδιλα.

Υπάρχουν καταγραφές για Chesapeake που έκαναν έως και 300 επαναφορές μέσα σε μια μέρα! Είτε αυτό είναι αλήθεια είτε άπλα μια υπερβολή των κυνηγών της περιοχής, ένα είναι σίγουρο: ότι το Chessie είναι αξιόπιστος και ακούραστος συνοδοιπόρος.

Είναι μεγάλου μεγέθους σκύλος με ύψος 58-66 εκατοστά στα αρσενικά και 53-61 εκατοστά στα θηλυκά.

Τα χρώματά του εναρμονίζονται με το περιβάλλον στο οποίο κυνηγάει. Είναι από deadgrass (ξανθό σταχιού) μέχρι πολύ σκούρο καφέ. Το άσπρο και το μαύρο δεν είναι αποδεκτά.

Το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 12-13 χρόνια.

Τα μάτια του έχουν χρώμα κίτρινο – κεχριμπαρένιο.

Περιποίηση – υγεία

Είναι μια φυλή που δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για την περιποίησή της. Ένα χτένισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό για να κρατήσει το τρίχωμά τους σε καλή κατάσταση. Επειδή, όμως, έχουν πλούσιο υπόστρωμα, μαδάνε σε περιόδους αλλαγής τριχώματος. Η πτώση της τρίχας μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικά αίτια.

Το Chessie έχει κάποιες κληρονομικές γενετικές παθήσεις, όπως είναι η δυσπλασία αγκώνων και ισχίων. Αλλά, με τον κατάλληλο έλεγχο και την επιλεκτική εκτροφή, έχουμε φτάσει σε υγιέστατα δείγματα φυλής.

Άσκηση και εκπαίδευση

Tα Chesapeake είναι ενεργητικά και πολύ εύστροφα σκυλιά. Χρειάζονται οπωσδήποτε να κάνουν κάτι για να απασχολούν το μυαλό τους και, παράλληλα, έχουν ανάγκη από αρκετή σωματική άσκηση. Η κοινωνικοποίηση από νωρίς και η σωστή ανατροφή του κουταβιού κρίνεται απαραίτητη.

Γενικά, δεν είναι μια φυλή που προτείνεται για πρωτάρηδες ιδιοκτήτες. Εκτός, βέβαια, αν ασχοληθούν σοβαρά με τον σκύλο από την πρώτη μέρα και τους ταιριάζει στο προφίλ της ζωής τους».

 

* Η Μαρία Καψάλη έχει σπουδάσει Animal Behaviour & Welfare στην Οξφόρδη και έχει ασχοληθεί με την υδροθεραπεία σκύλων. Επίσης, έχει δουλέψει (εθελοντικά και μη) σε rescue σκύλων. Είναι εκτροφέας της φυλής Chesapeake Bay Retrievers και ασχολείται με τον χειρισμό σκύλων σε εκθέσεις τα τελευταία 19 χρόνια. Πιστεύει ακράδαντα ότι αν μάθεις να μεγαλώνεις  σωστά έναν σκύλο από την πρώτη μέρα, δεν θα αντιμετωπίσεις προβληματική συμπεριφορά. Όραμα και στόχος της, η σωστή ενημέρωση και η πρόληψη. 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικός Ποιμενικός: Ευφυής, φιλικός, υποδειγματικός σύντροφος και συνεργάτης

Γιατί ο σκύλος μας γλείφει και πότε αυτό πρέπει να μας οδηγήσει στο γιατρό