Σπιρτόζος, αεικίνητος, ανεξάρτητος, αλλά και παιχνιδιάρης, με ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά, ο σκύλος της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας (Petit Basset Griffon Vendéen) κερδίζει τις εντυπώσεις.

Προσωπικότητα – χαρακτήρας

«Τα Μικρά Μπασέ Γκριφόν Βανδέας είναι πολύ ενεργητικά σκυλιά, περίεργα, και βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση. Είναι πολύ φιλικά, χαρούμενα και έξυπνα. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ανεξαρτησία τους, ως ιχνηλάτες που είναι – στη χώρα καταγωγής τους, τη Γαλλία, χρησιμοποιούνται για το κυνήγι τριχωτού (λαγού, αγριογούρουνου, ζαρκαδιού). Είναι αρκετά τρυφερά ζώα και θέλουν να ευχαριστούν τον ιδιοκτήτη τους. Αν νιώσουν ότι τα παραμελείς και δεν ασχολείσαι μαζί τους, δεν παίζεις μαζί τους και δεν τα βγάζεις βόλτα, θα βαρεθούν και θα κάνουν ζημιές. Για να σου δείξουν ότι «είμαι και εγώ εδώ!», αναφέρει η εκτροφέας της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας, Μαριάννα Λίτου.

Επισημαίνει ότι είναι σκυλιά αγέλης, ιχνηλάτες, γι’ αυτό και τους αρέσει να είναι μαζί με ανθρώπους και άλλα σκυλιά, και δεν τους ευχαριστεί να μένουν μόνα τους.

Είναι κοινωνικά ζώα, όπως λέει η εκτροφέας, και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα παιδιά. Είναι η κατάλληλη παρέα για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, καθώς θα διασκεδάζουν με τα πηδηματάκια τους και θα μπορούν να παίζουν.

Επίσης, σύμφωνα με την εκτροφέα, είναι ιδανικά σκυλιά για αθλητικούς τύπους και για ανθρώπους που αγαπούν τη φύση.

Δεν είναι ένας σκύλος για «πρωτάρη», εκτός εάν, όπως υποστηρίζει η κα Λίτου, είναι αποφασισμένος να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του.

«Δεν απευθύνονται σε κάποιον που επιθυμεί να έχει έναν σκύλο… στρατιωτάκι, αλλά σε έναν άνθρωπο που έχει την αίσθηση του χιούμορ, που βλέπει τη ζωή πιο θετικά. Είναι διασκεδαστικά σκυλιά. Είναι κλόουν! Μπορεί να κάνουν ζημιά, αλλά δεν μπορείς να τους κρατήσεις κακία. Είναι άτακτα, ζαβολιάρικα, μικροί ‘κλέφτες’. Ο χαρακτήρας τους προσομοιάζει με εκείνον των παιδιών», αναφέρει η κα Λίτου.

Όσο για την εκπαίδευσή τους;

«Είναι αρκετά εκπαιδεύσιμα, και έχουν την επιθυμία να ευχαριστούν τον ιδιοκτήτη τους, αλλά είναι ξεροκέφαλα, οπότε θα πρέπει να έχουν έναν έξυπνο ιδιοκτήτη, ώστε να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον για να εκπαιδευτούν. Από μικρή ηλικία θα πρέπει να έχουν σταθερή εκπαίδευση. Να τους μάθουμε τι επιτρέπεται και τι όχι. Τους μαθαίνουμε το crate, έτσι ώστε, όταν φεύγουμε από το σπίτι, να παραμένουν στον χώρο αυτό για την ασφάλειά τους. Γιατί εάν είναι ελεύθερα, μπορεί να τους προξενήσουν το ενδιαφέρον, χαρτιά, μολύβια, καλώδια κ.ά. Επίσης, από μικρή ηλικία πρέπει να εξοικειωθούν με μικρά θηράματα. Όσο καλά και να είναι εκπαιδευμένα, δεν τα αφήνουμε ποτέ ελεύθερα, χωρίς λουρί, γιατί εάν μυρίσουν κάτι, θα φύγουν. Άλλωστε, απαγορεύεται και από τον Νόμο. Τους αφαιρούμε το λουρί μόνο σε περιφραγμένο χώρο, που και πάλι ελέγχουμε για το αν μπορούν να βρουν τρόπο διαφυγής. Δηλαδή, εάν υπάρχει κάποια τρύπα στην περίφραξη, αν μπορούν να σκάψουν και να βγουν», επισημαίνει η κα Λίτου.

Σύμφωνα με την εκτροφέα, ιδανικό σπίτι για το Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας είναι εκείνο που έχει περιφραγμένη αυλή, έτσι ώστε να έχει χώρο για την εκτόνωσή του. Βεβαίως, μπορεί να μένει και σε διαμέρισμα, αρκεί να καλύπτονται οι σωματικές του ανάγκες.

Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι ο σκύλος της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας είναι «αθλητικός τύπος». Πώς είναι, όμως, η συμπεριφορά του μέσα στο σπίτι, εφόσον, βεβαίως, καλύπτουμε τη σωματική του άσκηση;

«Δεν είναι υπερκινητικά σκυλιά μέσα στο σπίτι. Θα παίζουν με το παιχνίδι τους, ή με τον άλλο σκύλο, εάν υπάρχει. Και αν είναι δύο, δεν σε έχουν ανάγκη. Θέλουν την προσοχή, τα χάδια του ιδιοκτήτη τους, και να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο μαζί του, αλλά δεν είναι προσκολλημένα πάνω του. Και δεν είναι ο σκύλος που είναι κολλημένος στον καναπέ. Χρειάζονται καθημερινά -τουλάχιστον- δύο φορές την ημέρα βόλτα διάρκειας μισής ώρας, και να τους δίνεται η δυνατότητα να μυρίζουν και να ασκούνται. Όσο μεγαλύτερη η βόλτα, τόσο το καλύτερο. Έχουν δυνατή φωνή, κι αν αποφασίσουν να γαβγίσουν, ακούγονται. Οι ιχνηλάτες χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να “ανακοινώσουν” ότι βρήκαν το θήραμα, ότι έρχεται προς εσένα», λέει η εκτροφέας.

Ως ιχνηλάτες έχουν ιδιαιτερότητες. Έχουν ένστικτα, τα οποία οφείλουμε να τα σεβαστούμε και να τα αποδεχτούμε. Έχουν ανάγκη να μυρίζουν, να τρέχουν, να παίζουν. Είναι «διαβολάκια».

«Είναι άτακτα, και το ταμπεραμέντο τους είναι να χοροπηδάνε. Και δεν θέλουμε να το χάσουν. Στο εξωτερικό η φυλή αυτή είναι γνωστή ως χαρούμενη φυλή», τονίζει η κα Λίτου.

Μέγεθος

Είναι στιβαρά και δυνατά σκυλιά μεσαίου μεγέθους.

Το βάρος των θηλυκών κυμαίνεται από 13 έως 15 κιλά, ενώ τα αρσενικά μπορεί να αγγίξουν και τα 17 κιλά (μέσος όρος τα 15 κιλά).

Το ύψος τους (θηλυκά και αρσενικά) κυμαίνεται από 34 έως 38 εκατοστά στο ακρώμιο.

Υγεία

Σύμφωνα με την εκτροφέα είναι, σε γενικές γραμμές, μια πολύ υγιής φυλή, και το προσδόκιμο ζωής υπερβαίνει τα 14 χρόνια.

Ένα βασικό πρόβλημα υγείας που παρουσιάζουν, είναι στα μάτια (Primary Open Angle Glaucoma) και εμφανίζεται μετά τα τρία έτη της ζωής του σκύλου.

Ωστόσο, υπάρχουν γενετικές εξετάσεις που δείχνουν εάν ο σκύλος είναι clear (καθαρός), carrier (φορέας), ή affected (πάσχων). Γι’ αυτό ο σκύλος θα πρέπει να υποβάλλεται στην ιατρική εξέταση.

Με την επιλεκτική εκτροφή, όμως, μπορούμε να έχουμε υγιέστατα δείγματα της φυλής.

Επίσης, επειδή ο σκύλος Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας έχει μακριά αυτιά, είναι επιρρεπής σε ωτίτιδες. Οπότε, τα αυτιά του πρέπει να καθαρίζονται με ένα καλό καθαριστικό, τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

Περιποίηση – φροντίδα

«Είναι σκληρότριχα ζώα, έχουν χοντρό και σκληρό τρίχωμα και ατημέλητη εμφάνιση. Χρειάζονται μία φορά την εβδομάδα βούρτσισμα, για να αφαιρείται το νεκρό τρίχωμα και να μην κάνουν κόμπους. Τα νύχια, επειδή μακραίνουν γρήγορα, θα πρέπει να κόβονται συχνά», ενημερώνει η κα Λίτου και συμπληρώνει: «Δεν πρέπει να κουρεύονται, αλλά η περιποίηση του τριχώματός τους να γίνεται με stripping. Τους αρέσει πάρα πολύ το φαγητό, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε να μη γίνουν παχύσαρκα. Όσο φαγητό τους βάλουμε, θα το φάνε. Δεν μαδάνε πάρα πολύ και χρειάζονται μπάνιο μία φορά το μήνα».

Ιστορία

Όσο για το «από πού κρατάει η σκούφια τους», η εκτροφέας αναφέρει ότι «είναι γαλλικοί ιχνηλάτες, και οι ρίζες τους μπορούν να ανιχνευτούν πίσω στον 16ο αιώνα και το Μεγάλο Μπασέ Γκριφόν Βανδέας. Το όνομά τους είναι, επί της ουσίας, μία περιγραφή της φυλής. Δηλαδή: μικρό = μέγεθος, μπασέ που σημαίνει χαμηλά στο έδαφος, γκριφόν που αναφέρεται στο τρίχωμά τους που είναι σκληρό, άγριο στο άγγιγμά του, και Βανδέας η περιοχή της Γαλλίας, απ’ όπου κατάγονται. Το 1950 έγινε η πρώτη επίσημη καταγραφή της φυλής και μόλις το 1975 ο πρόεδρος του Κλαμπ Γκριφόν Βανδέας απαγόρευσε να βγαίνουν από την ίδια γέννα μικρά και μεγάλα, και σταθεροποίησε το πρότυπο. Και έτσι, καταλήξαμε στη μορφή που έχουμε σήμερα. Οι Γάλλοι δημιούργησαν τη φυλή γιατί ήθελαν έναν σκύλο, ο οποίος να έχει αντοχή, μυαλό και μύτη, ώστε να κυνηγάει και να εντοπίζει το θήραμα στο δύσκολο έδαφος της περιοχής της Βανδέας, η οποία χαρακτηρίζεται από πέτρες και πυκνούς θάμνους».

Η εκτροφέας της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας, Μαριάννα Λίτου

 

*Η κυρία Μαριάννα Λίτου είναι εκτροφέας της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας. Είναι μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος και του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων.
Από το 2017 συμμετέχει σε εκθέσεις μορφολογίας, και τέσσερα σκυλιά της ιδιοκτησίας της είναι πρωταθλητές Εκθέσεων Ελλάδος και πρωταθλητές Νέων Ελλάδος, δύο εκ των οποίων είναι δικής της εκτροφής.
Κάνει επιλεκτική εκτροφή, που στόχο έχει να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η φυλή στην Ελλάδα γιατί έχει έρωτα μαζί της, όπως ομολογεί, και πιστεύει ότι: «Αξίζει να αναγνωριστεί στη χώρα μας η αξία και οι ιδιαιτερότητες που έχει. Είναι αξιολάτρευτα ζώα».

Διαβάστε επίσης