Έχει αστείρευτη παιχνιδιάρικη διάθεση, είναι ιδανική παρέα για τα παιδιά και αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά του.

Κατάλληλος για ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες, πρόθυμος για μάθηση και κάθε αθλητική δραστηριότητα, ο σκύλος της φυλής Lagotto Romagnolo είναι ιδανικός και για «πρωτάρηδες» ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων.

Χαρακτήρας – προσωπικότητα

«Είναι ένα σκυλί που έχει ανάγκη το δέσιμο με την οικογένειά του. Είναι πολύ συναισθηματικό.

Βασικά του χαρακτηριστικά είναι η παιχνιδιάρικη διάθεση, η κοινωνικότητα και η αγάπη του για τα παιδιά.

Είναι πρόσχαρο, ευαίσθητο και άκακο.

Του αρέσουν τα χάδια και δεν εκδηλώνει επιθετικές συμπεριφορές. Μόνο σε μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να εκδηλώσει επιθετικότητα προς τους ομοίους του της ίδια φυλής, εάν ζουν στον ίδιο χώρο. Και αυτό εξαρτάται από το πώς τον έχουν μεγαλώσει. Εάν τον έχουν κάνει εγωκεντρικό, τους γρυλίζει για την ιεραρχία. Με τα άλλα σκυλιά είναι φιλικό.

Είναι αθλητικά σκυλιά και προσαρμόζονται σε όλες τις συνθήκες. Θα συντροφεύσουν τον άνθρωπό τους στη θάλασσα, στο περπάτημα, στο τρέξιμο.

Ο κ. Χρήστος Πλεσιώτης, εκτροφέας της φυλής Lagotto Romagnolo

Τα παιδιά είναι το άλλο τους μισό. Έχουν γεννηθεί για τα παιδιά. Τα έχουν για παρέα τους στα παιχνίδια και είναι πολύ προσεκτικά μαζί τους. Είναι ιδανικά για παιδιά», τονίζει ο εκτροφέας της φυλής Lagotto Romagnolo, Χρήστος Πλεσιώτης, και διευκρινίζει ότι: Όσο και να μεγαλώσει, ένα Lagotto παραμένει ένα μεγάλο κουτάβι. Πηδά πάνω σου για να σου «πει»: «πάμε για παιχνίδι», « έλα χάιδεψέ με».

Παρόλο που είναι κυνηγόσκυλο, μπορεί άνετα να ζήσει σε διαμέρισμα.

Δεν χρειάζεται τρομερή εκτόνωση. Δύο βόλτες, πρωί – βράδυ, διάρκειας μισής ώρας το ελάχιστο, είναι αρκετές για να κάνει τις κοινωνικές του επαφές.

Δεν μαδάει, είναι ιδανικός για ανθρώπους που έχουν αλλεργίες, δεν γρυλίζει, ούτε γαβγίζει. Θα γαβγίσει μόνον εάν ακούσει κάτι το βράδυ, ή από χαρά.

Είναι ένα τραχύ σκυλί και δεν φοβάται.

Ένα Lagotto, όπως επισημαίνει ο εκτροφέας, δεν αντέχει να ζει παρατημένο σε μια αυλή. Θα μελαγχολήσει. Έχει απόλυτη ανάγκη την επαφή με την οικογένειά του. Η απουσία της θα του προκαλέσει θλίψη.

Δεν τον πειράζει να βρίσκεται στην αυλή, αλλά το βράδυ θέλει να είναι μέσα στο σπίτι, παρέα με τους ανθρώπους του.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεσιώτη, ο σκύλος Lagotto είναι κατάλληλος για ανθρώπους που αποφασίζουν να βάλουν στη ζωή τους για πρώτη φορά σκύλο, γιατί είναι ήσυχος, ήπιος χαρακτήρας, κοινωνικός και άριστη παρέα για παιδιά.

Και, όπως λέει: «Είναι απίστευτος σκύλος. Σε κοιτά στα μάτια και προσπαθεί κάθε στιγμή να σε ευχαριστήσει, εάν είσαι ο άνθρωπός του».

Όπως μας ενημερώνει ο εκτροφέας, από τις πρώτες εβδομάδες (8η-12η) ζωής του κουταβιού φροντίζει για τη σωστή κοινωνικοποίησή του.

Περνά ώρες μαζί του, περπατούν μαζί σε πάρκα, το εξοικειώνει με το αυτοκίνητο, το φέρνει σε επαφή με άλλα σκυλάκια που δεν είναι επικίνδυνα. Με τη σωστή κοινωνικοποίηση το κουτάβι αποκτά αυτοπεποίθηση, αλλά και κοινωνικότητα, και διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του. Και εξηγεί ότι, καθώς είναι ένας σκύλος που δένεται με τον άνθρωπό του, όταν αλλάξει ιδιοκτήτη και περιβάλλον, τις πρώτες ημέρες είναι διστακτικό. Μέχρι, η νέα του οικογένεια να του κερδίσει την εμπιστοσύνη.

Στη νέα του οικογένεια θα πάει αφού συμπληρώσει 13 εβδομάδες ζωής και θα έχει ολοκληρώσει τα εμβόλιά του.

Όσο για την εκπαίδευσή του; Είναι πρόθυμο και συνεργάσιμο στο να μάθει, είναι πανέξυπνο: αντιλαμβάνεται τι θέλουμε να κάνουμε. Και, καθώς είναι και λαίμαργο, μπορούμε να το κάνουμε ό,τι θέλουμε, λέει χαριτολογώντας ο κ. Πλεσιώτης.

Μορφολογία

Είναι μεσαίου μεγέθους, και το βάρος ενός θηλυκού Lagotto Romagnolo κυμαίνεται από 11 έως 14 κιλά, ενώ ενός αρσενικού από 13 έως 16. Είναι τα standards της φυλής.

Το ύψος του θηλυκού κυμαίνεται από 41 έως 46 εκ., ενώ το ιδανικό είναι μέχρι 43 εκ.

Το ύψος ενός αρσενικού αυξομειώνεται, από 43 εκ. έως 48 εκ, με ιδανικό ύψος μέχρι 46 εκ.

Τα χρώματα ενός Lagotto Romagnolo ποικίλουν: άσπρο, πορτοκαλί, άσπρο με πορτοκαλί αυτάκια, καφέ σκούρο, χρώμα άνθρακα (γκριζωπό – σταχτί), καφέ roano. Τα κουτάβια χρώματος καφέ roano έχουν μια ιδιαιτερότητα: γεννιούνται άσπρα, αλλά καθώς μεγαλώνουν, και συγκεκριμένα στους δύο μήνες ζωής, εσωτερικά το τρίχωμα σκουραίνει, και μετά τους τέσσερις μήνες και το πρώτο κούρεμα, το άσπρο χάνεται και μένει το καφέ ανοικτό.

Επίσης, ένα ακόμα χρώμα είναι το καφέ – άσπρο, με μεγαλύτερη επιφάνεια το καφέ, ή το αντίστροφο.

Η μύτη του Lagotto Romagnolo είναι πάντα καφέ, όπως πάντα τα μάτια του έχουν χρώμα μελί. Και, όπως χαρακτηριστικά λέει ο εκτροφέας, «το βλέμμα τους είναι σαν να σε κοιτάει άνθρωπος. Έχουν συναισθηματικά, εκφραστικά μάτια. Καταλαβαίνεις πότε είναι χαρούμενα, τι νιώθουν».

Η οδοντοστοιχία τους κλείνει με δύο τρόπους: α) με το «κλείσιμο του ψαλιδιού», δηλαδή η πάνω γνάθος έρχεται και κλείνει ελαφρώς μπροστά από την κάτω γνάθο, και β) με το «κλείσιμο της πένσας», όπου τα δόντια εφάπτονται.

Θεωρείται ελάττωμα να κρατάει την ουρά του όρθια και να πηγαίνει προς τη ράχη του. Το σωστό είναι, η ουρά του να σχηματίζει γωνία 45 μοίρες από τα πόδια του.

Υγεία

Σύμφωνα με τον εκτροφέα, οι σκύλοι της φυλής Lagotto Romagnolo δεν έχουν προβλήματα υγείας. Με τη σωστή εκτροφή έχουν καταφέρει να έχουν υγιέστατα δείγματα της φυλής, κατά 100%.

Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να εξετάζονται για τις εξής DNA παθήσεις: α) Νεανική επιληψία, β) Furnishing (ανομοιομορφία στο τρίχωμα), και γ) LSD.

Ζουν 13 έως 16 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Είναι σκυλί εργασίας και έχει εκτραφεί για να αντέχει σε δύσκολες συνθήκες, καθώς βρίσκεται πολλές ώρες στο δάσος. Έχει μεγάλο σωματότυπο, για να δουλεύει “στο απόλυτο”.

Περιποίηση – φροντίδα

Χαρακτηριστικό της φυλής είναι το σγουρό, κατσαρό τρίχωμά της, το οποίο δεν χτενίζεται. Το Lagotto Romagnolo θα πρέπει να κουρεύεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το τρίχωμά του μακραίνει και δημιουργούνται κόμποι.

Ένα Lagotto Romagnolo που ζει σε διαμέρισμα, όπως αναφέρει ο κ. Πλεσιώτης, χρειάζεται ένα κούρεμα στα τέλη Σεπτεμβρίου, στις αρχές της άνοιξης (Απρίλιο) και στα μέσα καλοκαιριού (Ιούλιο).

Επίσης, έχει ευαισθησία στα αυτιά και παθαίνει ωτίτιδες. Γι΄αυτό θα πρέπει, μία φορά το μήνα, να αφαιρούμε τις μικρές τρίχες που βρίσκονται μέσα στα αυτιά του, για να αναπνέει (το αυτάκι του).

Ένα Lagotto Romagnolo που έχει εργασία του την αναζήτηση τρούφας, χρειάζεται ξύρισμα για να είναι ανάλαφρο και να μην εμποδίζει το έργο του το τρίχωμά του.

Ο κ. Χρήστος Πλεσιώτης

Η εργασία του: εντοπισμός τρούφας

 

Πέρα από την μπούκλα και την ομορφιά του, ο σκύλος Lagotto Romagnolo ξεχωρίζει και για την ικανότητα που έχει να εντοπίζει τρούφες. Την ώρα που εκτελεί το καθήκον του «δεν έχει κανένα ένστικτο κυνηγιού. Δεν τον ενδιαφέρουν τα θηράματα. Είναι συγκεντρωμένος στην εύρεση της τρούφας. Είναι ιχνηλάτης, αλλά δουλεύει και με τον αέρα. Δηλαδή, αν τον ευνοήσει ο άνεμος, μπορεί να μυρίσει την τρούφα από 200 μέτρα μακριά.

Μέχρι να βρει την τρούφα, έχει το κεφάλι ψηλά. Έτσι διευρύνει το φάσμα της αναζήτησης. Όταν την εντοπίσει, κατεβάζει το κεφάλι, κάνοντας ιχνηλασία, και μετά αρχίζει να δουλεύει», περιγράφει ο εκτροφέας και συμπληρώνει: «Είναι στο DNA να ψάχνει για τρούφες. Η εκπαίδευση τού βγάζει το ένστικτό του και ξεκινά μετά τους τρεις μήνες ζωής του.

Η βασική εκπαίδευση διαρκεί τρεις τέσσερις μήνες. Ψάχνει, τη μυρίζει, κουνάει την ουρά, κολλάει τη μύτη του και αρχίζει και σκάβει. Τη φέρνει ατόφια. Ένα κουτάβι που δεν τρώει την τρούφα, δεν κάνει για τρουφόσκυλο».

Ιστορία

Η… σκούφια του κρατάει από την Ιταλία. Από την Emilia – Romagna.

Την ονομασία του (Lagotto Romagnolo) την πήρε από τη λέξη lago, που στα ιταλικά σημαίνει «λίμνη», και από την περιοχή EmiliaRomagna.

Στη Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στη Φερράρα, όπως εξηγεί ο εκτροφέας, οι παππούδες χρησιμοποιούσαν αυτά τα σκυλιά για το κυνήγι άγριας πάπιας. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και στέρευαν οι λίμνες, όπου πήγαιναν για κυνήγι, αναγκάστηκαν να τα χρησιμοποιούσουν για την εύρεση άγριας τρούφας. Γνωρίζοντας ότι έχουν να κάνουν με έναν ευφυέστατο και εργατικό σκύλο.

Από εκεί άρχισε και εξελίχθηκε η ράτσα.

Στο FCI βρίσκεται στην κατηγορία 8 (σκύλοι νερού και σκύλοι που φέρνουν το θήραμα, στη δική μας περίπτωση την τρούφα).

Είναι το μοναδικό σκυλί που έχει αναγνωριστεί ως τρουφόσκυλο από το FCI.

Στην Ιταλία η φυλή έχει αναγνωριστεί εδώ και 70 χρόνια. Ως σκυλί τρούφας μετρά 40 χρόνια.

O εκτροφέας της φυλής Lagotto Romagnolo, Χρήστος Πλεσιώτης

Ο κ. Χρήστος Πλεσιώτης είναι εκτροφέας της φυλής Lagotto Romagnolo εδώ και 12 χρόνια, ασχολείται εντατικά με τη συλλογή της άγριας τρούφας, και είναι ενεργό μέλος του Club Italiano Lagotto.