Η κόκκινη κολοκύθα είναι η σούπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία (και) για τον σκύλο.

«Ένα πολύ ωφέλιμο λαχανικό για τον σκύλο σας που μπορείτε να εντάξετε με μέτρο στο διατροφολόγιο του. Είναι η υπερτροφή του φθινοπώρου/χειμώνα για τους εξής λόγους:

1. Έχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά/βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία

2. Έχει αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό

3. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, κυρίως διαλυτές, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προβλήματα στο πεπτικό σύστημα

4. Τα σποράκια που έχει, μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά για την αποβολή ενδοπαράσιτων», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Συγκεκριμένα, η κόκκινη κολοκύθα, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, είναι μια πλούσια πηγή σε βήτα καροτένη, η οποία στο σώμα του σκύλου μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την όραση, το ανοσοποιητικό, το δέρμα, το τρίχωμα, την ανάπτυξη οργάνων και των μυών, αλλά και για άλλες σωματικές λειτουργίες.

Περιέχει, επίσης, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C, και σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.

«Η αντιοξειδωτική της δράση οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχει, δηλαδή τη βήτα-καροτένη, τη ζεαξανθίνη, τη λουτείνη, και τη βήτα – κρυπτοξανθίνη.

Η οικογένεια των καροτενοειδών μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του σώματος, μειώνουν τη φλεγμονή στο δέρμα, και βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, που είναι βλαβερές για την υγεία του σκύλου μας, όπως και για τη δική μας.

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος του σκύλου μας.

Δεν θέλουμε να το παρακάνουμε, αλλά με την κόκκινη κολοκύθα μπορούν να ρυθμιστούν κάποια προβλήματα του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα», αναφέρει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, και προσθέτει ότι οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές στη διατροφή σκύλων που πρέπει να χάσουν βάρος.

Αν επιθυμείτε να δώσετε στον σκυλάκο σας κόκκινη κολοκύθα, θα πρέπει να τη βράσετε, όπως λέει η κυρία Παλαιολογοπούλου, και να προσθέσετε στο γεύμα του μία κουταλιά της σούπας.

Όσον αφορά τη σημαντική χρήση της στη φυσική αποπαρασιτική της ιδιότητα, τα σποράκια της είναι τα «θαυματουργά». Γιατί, όπως ενημερώνει η κυρία Παλαιολογοπούλου, περιέχουν ένα αμινοξύ, γνωστό ως κουκουρβιτακίνη (cucurbitacine), το οποίο είναι τοξικό για αρκετά από τα ενδοπαράσιτα του σκύλου, κι έτσι μπορεί να τα αποβάλλει από το σώμα του.

Αν ο σκύλος σας χάνει βάρος, το τρίχωμα και το δέρμα του είναι ξηρό και θαμπό, και παρουσιάζει διατροφικές ελλείψεις, όλα αυτά μπορεί να οφείλονται στα ενδοπαράσιτα, όπως αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου.

Αν θέλετε να δώσετε σποράκια στον μικρό σας φίλο, η κα Παλαιολογοπούλου έχει τον τρόπο παρασκευής τους.

Tip: Πώς θα ετοιμάσετε τα σποράκια κόκκινης κολοκύθας

1. Από μία βιολογική κολοκύθα αφαιρείτε τα σπόρια.

2. Τα μουλιάζετε για 10-12 ώρες, έτσι ώστε να αφαιρεθεί το φυτικό οξύ το οποίο περιέχουν.

3. Τα ξεπλένετε καλά

4. Σε ένα ταψάκι τοποθετείτε μία πετσέτα και τα απλώνετε. Τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά.

5. Τα πολτοποιείτε σε ένα γουδί ή multi, έτσι ώστε να σπάσετε το κέλυφος του σπόρου που δεν είναι εύκολο να χωνευτεί από το πεπτικό του σκύλου μας. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο σας μέχρι και ένα μήνα.

Υπολογίστε 1/2 κουταλάκι γλυκού για κάθε 10 κιλά σωματικού βάρους. Συνεχίστε μέχρι να σταματήσετε να βλέπετε σκουλήκια ή αυγά στα κόπρανα του σκύλου σας.

Μία εύκολη και γρήγορη συνταγή με κολοκύθα, που θα ξετρελάνει τον σκυλάκο σας, προτείνει η κυρία Παλαιολογοπούλου

Tip λιχουδιάς

Υλικά

– 1 κούπα βρασμένη κόκκινη κολοκύθα, ή ωμή – πολτοποιημένη

– 1 κούπα πρόβειο γιαούρτι

– 1 κουτ. γλυκού μέλι

Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και γεμίζετε μικρές παγοθήκες σε σχήμα πατούσας, ή όποια άλλη παγοθήκη χρησιμοποιείτε για τις λιχουδιές του σκύλου σας. Γεμίζετε τις παγοθήκες και τις αφήνετε στην κατάψυξη να παγώσουν.

Αν ο σκύλος σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη, και του δημιουργεί πεπτικό πρόβλημα, αποφύγετε να προσθέσετε το γιαούρτι. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε τη λιχουδιά με ζωμό από κρέας/κοτόπουλο.

Ο ζωμός θα πρέπει να είναι σε μικρότερη αναλογία, έτσι ώστε να μη βγει το μείγμα τόσο υδαρές, καθώς η βρασμένη κολοκύθα θα κρατήσει αρκετό νερό. Αν φτιάξετε την κολοκύθα με ζωμό, μπορείτε να παραλείψετε το μέλι.

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου αναφέρει: «Βλέπουμε πως ένα πολύ ωφέλιμο για εμάς λαχανικό μπορεί να αποτελέσει ένα συστατικό σωστής διατροφής για τον σκύλο μας, βοηθώντας τον, παράλληλα, να αντιμετωπίσει με φυσικό τρόπο προβλήματα όπως τα παράσιτα, ή πεπτικές δυσλειτουργίες. Πριν αναζητήσετε λύση σε κάποιο χημικό φάρμακο, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες, συνήθως, έχουν τις λιγότερες συνέπειες».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

*Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές:

1. Dogs Naturally Magazine: Benefits of pumpkin for dogs

2. Feed Your Best Friend Better: Easy, Nutritious Meals and Treats for Dogs by Rick Woodford

Διαβάστε επίσης