Αν σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή του σκύλου ή της γάτας σας και να τους σερβίρετε μαγειρευτό φαγητό ή ωμή τροφή, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται, ο οργανισμός τους να αρχίσει τη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

«Ο οργανισμός έχει έναν μοναδικό τρόπο κάθαρσης και αποτοξίνωσης. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση, ο οργανισμός του κατοικιδίου μας να έχει επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε με τα φρέσκα, υγιεινά συστατικά που του προσφέρουμε, να αρχίσει η διαδικασία αποτοξίνωσης, γνωστή ως ‘θεραπευτική κρίση‘. Φανταστείτε ότι δίνεται η δυνατότητα στις συσσωρευμένες τοξίνες ετών, ή μηνών, να αποβληθούν από το σώμα με φυσικό τρόπο. Σε αυτή τη διαδικασία, τα κύρια όργανα που συμμετέχουν είναι η χοληδόχος κύστη, τα νεφρά, το συκώτι και τα έντερα», εξηγεί η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Σύμφωνα με την ίδια, η «θεραπευτική κρίση» παρουσιάζει συμπτώματα ασθένειας. Σε αυτή τη διαδικασία κάθαρσης, λοιπόν, τα συμπτώματα που ενδέχεται να δούμε, είναι: λήθαργος, εμετός, πυρετός, διάρροια, σκουλήκια στα κόπρανα, απώλεια τρίχας, αυτιά που μυρίζουν, ξύσιμο δέρματος, βλέννα στα κόπρανα, τσίμπλες στα μάτια, σκουρόχρωμα ούρα που μυρίζουν, σκουρόχρωμα κόπρανα.

Η κυρία Παλαιολογοπούλου αναφέρει ότι ο ολιστικός κτηνίατρος Δρ. Pitcairn επισημαίνει ότι αν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων χορηγήσουμε φάρμακα στο ζωάκι μας, μπορεί να υποχωρήσουν, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ενεργοποιείται. Έτσι, διαιωνίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας, και δεν υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Δηλαδή, μπορεί να καταστείλουμε τα συμπτώματα, αλλά ο μηχανισμός άμυνας δεν λειτουργεί, το ανοσοποιητικό εξασθενεί, κι έτσι το σώμα χρειάζεται πιο δραστικές θεραπείες με φάρμακα για να αντιμετωπίσει τα νέα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο του κατοικιδίου μας.

Πώς θα καταλάβουμε εάν πρόκειται για θεραπευτική κρίση, ή κάποιο πρόβλημα υγείας – Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο

Ο Dr. Pitcairn δίνει τις εξής γενικές κατευθύνσεις:

  • Αν ο σκύλος/γάτα μας έχει καλή ενέργεια και όρεξη, αλλά παρουσιάζει κάποια προσωρινά συμπτώματα, όπως βλέννα στα κόπρανα, δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε.
  • Με την αλλαγή διατροφής, έτσι και αλλιώς, ενδέχεται να υπάρχουν πεπτικές μεταβολές, ληθαργική συμπεριφορά, προσωρινή απώλεια όρεξης – η γάτα δεν πρέπει να μείνει περισσότερο από 24 ώρες εντελώς νηστική, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να πάθει ηπατική λιπίδωση, ιδίως οι πιο παχύσαρκες γάτες. Μην ξεχνάτε ότι ο οργανισμός ενεργοποιείται και δουλεύει, ώστε να καθαρίσει από μέσα προς τα έξω.
  • Μπορεί να δείτε προβλήματα υγείας που είχατε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, να έρχονται στην επιφάνεια.

Ο οργανισμός πραγματικά «τρέχει» να θεραπεύσει χρόνια προβλήματα που θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί. Όπως προβλήματα στο ουροποιητικό και δερματικά προβλήματα, αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Αν επιμείνουν, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ολιστικό κτηνίατρο.

Τη βοήθεια του κτηνιάτρου θα τη χρειαστείτε όταν το ζωάκι σας:

α) σταματήσει να τρώει, ή να πίνει νερό, για περισσότερο από 24 ώρες,

β) παρουσιάσει πυρετό για περισσότερο από μια ημέρα,

γ) εμφανίσει διάρροια που θα ξεπεράσει τις δύο ημέρες και

δ) παρουσιάσει συμπτώματα που δεν έχει ξαναεμφανίσει.

Όπως αναφέρει η κυρία Παλαιολογοπούλου, ο Dr. Constantine Hering έγραψε τις παρατηρήσεις του για την ίαση κατά τη θεραπευτική κρίση – γνωστές ως «ο νόμος ίασης του Hering».

Όταν, λοιπόν, υπάρχει μια ασθένεια, ο οργανισμός καθαρίζει από μέσα προς τα έξω. Τα συμπτώματα, στην περίπτωση των ζώων, εμφανίζονται πρώτα στο κεφάλι και εκδηλώνονται μέχρι την ουρά. Κατά τη θεραπευτική κρίση ο οργανισμός καθαρίζει πρώτα τα πιο πρόσφατα προβλήματα υγείας και, στη συνέχεια, τα παλαιότερα, μέχρι ο ασθενής να γίνει καλά.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας

Το πόσο έντονη μπορεί να είναι μια θεραπευτική κρίση, λέει η κυρία Παλαιολογοπούλου, εξαρτάται από τον οργανισμό του ζώου, την ηλικία του και το πόσο επιβαρυμένο είναι το σύστημά του. Διευκρινίζει ότι για τα ζώα που είναι μεγάλα σε ηλικία, και αρκετά επιβαρυμένα, μια σταδιακή μετάβαση -εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας- σε μια φυσική διατροφή είναι καλύτερη, έτσι ώστε να δώσουμε στον οργανισμό τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το καθάρισμά του.

«Αφήνουμε το ζωάκι μας να ξεκουραστεί, ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να δουλέψει και να αναζωογονηθεί. Φροντίζουμε, όμως, για την ελαφριά άσκησή του κατά τη διάρκεια της βόλτας, η οποία είναι σημαντική για την κίνησή του και την καλύτερη λειτουργία των νεφρών. Επίσης, του παρέχουμε φιλτραρισμένο, φρέσκο και δροσερό νερό, καθώς το χρειάζεται ο οργανισμός για να αποβάλει τις τοξίνες από το ουροποιητικό του. Μπορούμε να ενισχύσουμε το νερό με ζωμό από κόκκαλα, έτσι ώστε, αν μειώσει την τροφή του, να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τον ζωμό. Ο οργανισμός, μπαίνοντας σε νηστεία, θεραπεύει και ξεκουράζει ζωτικά όργανα πέψης, όπως το στομάχι», επισημαίνει η κυρία Παλαιολογοπούλου.

Κατά τη διαδικασία της θεραπευτικής κρίσης μπορείτε να δώσετε στο σκύλο ή στη γάτα σας βότανα, βιταμίνες και συμπληρώματα όπως είναι το γαϊδουράγκαθο. «Το γαϊδουράγκαθο είναι γνωστό για την αποτοξινωτική του δράση και για την υποστήριξη του συκωτιού. Το συκώτι είναι ένα από τα βασικά όργανα που συσσωρεύει τοξίνες, και τις αποβάλλει κατά τη θεραπευτική κρίση. Συζητήστε με τον κτηνίατρο για τη δοσολογία και τη χρονική διάρκεια της θεραπείας. Επίσης, oι βιταμίνες Β βοηθούν στη δημιουργία ενέργειας, που είναι σημαντική κατά την αποτοξινωτική διαδικασία. Τα βότανα, όπως το alfa alfa, τονώνουν το πεπτικό σύστημα και την όρεξη, ιδίως στα ζώα που είναι λιποβαρή, νευρικά και έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις και το ουροποιητικό. Ο Dr. Pitcairn προτείνει τη σκόνη βοτάνου σε ημερήσια δοσολογία 1-3 κουτ. γλυκού για μικρά έως μεσαία σκυλιά, 5-7 κουτ. γλυκού για μεγαλόσωμα σκυλιά και 1 κουτ. γλυκού για γάτες. Καλύτερα να ξεκινήσετε με μικρή δοσολογία στην αρχή», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Τέλος, η κυρία Παλαιολογοπούλου επισημαίνει: «Το πιο σημαντικό είναι, κατά τη διαδικασία της θεραπευτικής κρίσης, να μην πανικοβληθείτε και να δείξετε υπομονή. Η θεραπευτική κρίση είναι μια διαδικασία που κάποια ζωάκια θα περάσουν, ενώ κάποια άλλα, όχι. Σε κάθε περίπτωση, ζητήστε βοήθεια αν χρειαστεί. Αφήστε τη διαδικασία να λειτουργήσει από μόνη της και σκεφτείτε τα οφέλη που θα ακολουθήσουν. Θα έχετε ένα ζωάκι με καλύτερο ανοσοποιητικό, με πιο υγιές δέρμα, καθαρά μάτια, καλύτερο τρίχωμα, και πιο γαλήνια συμπεριφορά».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

̽ Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

  • Dr. Pitcairn’s Complete Guide to Natural Health for Dogs & Cats, Richard H. Pitcairn, Susan Hubble Pitcairn

Διαβάστε επίσης