Γνωρίζετε ότι το κοτόπουλο προσφέρει στον σκύλο σας υγιές δέρμα και λαμπερό τρίχωμα, και ότι ο ζωμός του κάνει καλό στα οστά του;

Μάθετε, λοιπόν, γιατί το μαγειρεμένο κοτόπουλο είναι σημαντικό στη διατροφή του σκύλου σας, και μαγειρέψτε του μια νόστιμη συνταγή με τις οδηγίες της κας Ελένης Παλαιολογοπούλου, που είναι σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

«Σε ποιον σκύλο δεν αρέσει το κοτόπουλο; Είναι μια πολύ καλή πηγή εύπεπτης πρωτεΐνης, πλούσια σε ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση υγιούς δέρματος και τριχώματος. Επίσης, αν φτιάξετε ζωμό κοτόπουλου με τα κόκκαλα, έχετε μια εξαιρετική πηγή γλυκοζαμίνης, η οποία βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών. Το κοτόπουλο είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, ποτάσιου, βιταμίνης Α, Β12, C, D,E, και K.

Το κοτόπουλο, λοιπόν, αποτελεί μια καλή βάση για ένα ισορροπημένο γεύμα για τον σκύλο μας, χωρίς, όμως, να αποτελεί τη μοναδική πηγή πρωτεΐνης που θα πρέπει να λαμβάνει. Όπως και στη δική μας διατροφή, έτσι και στου σκύλου μας, θα πρέπει να εναλλάσσονται οι τροφές, ώστε να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά οφέλη και να ισορροπούν τα γεύματα.

Μια πολύ καλή και εύκολη συνταγή αποτελεί ο συνδυασμός κιμά κοτόπουλου με καστανό ρύζι και λαχανικά. Θα χρειαστείτε:

Συστατικά

  • 1 ½ κούπα μαγειρεμένο καστανό ρύζι, που είναι πλούσιο σε σύμπλεγμα βιταμινών Β, χολίνη, φολικό, βιταμίνη Ε, φώσφορο και φυτικές ίνες.
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και προστατεύει την καρδιά.
  • 3 κιλά κιμά κοτόπουλου. Πλούσιο σε ωμέγα 6 λιπαρά οξέα.
  • 3 κούπες σπανάκι. Πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C,E, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό.
  • 2 καρότα. Προσφέρουν στον σκύλο μας βιταμίνη Α, Κ και ασβέστιο.
  • 1 κολοκυθάκι. Έχει χολίνη, φολικό, βιταμίνη Α, βιταμίνη C.
  • ½ κούπα αρακά. Περιέχει σύμπλεγμα Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ.
  • 1 ολόκληρο βιολογικό αυγό με το τσόφλι. Πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου.
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά. Είναι αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακός και αντιοξειδωτικός.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον κιμά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μαγειρεμένο καστανό ρύζι και στο τέλος τα λαχανικά, τα οποία μπορούμε να τα έχουμε κόψει σε κομματάκια, ή, ακόμη καλύτερα, να τα βάλουμε στο multi, έτσι ώστε να είναι πιο εύπεπτα για τον σκύλο μας και να αφομοιώνονται καλύτερα.

Τη στιγμή που βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το φαγητό βγάζει ατμούς, σπάμε το αυγό και το προσθέτουμε με το τσόφλι. Ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κουρκουμά και μετά το ελαιόλαδο. Τα έλαια και τα μπαχαρικά φροντίζουμε να τα προσθέτουμε στο τέλος, έτσι ώστε να μη χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Το φαγητό διατηρείται στο ψυγείο για τρεις ημέρες. Η ποσότητα που θα δώσετε, εξαρτάται από τα κιλά του σκύλου σας. Υπολογίστε περίπου ημερήσια ποσότητα 600 γραμμάρια κιμά για έναν σκύλο 28-30 βάρους κιλών.

Σημείωση: το καστανό ρύζι μπορεί να είναι δύσπεπτο για κάποιους σκύλους, κάτι που θα διαπιστώσετε στο πώς θα το μεταβολίσει ο οργανισμός του. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το πεπτικό του, ή να μην απορροφηθεί σωστά. Συνεπώς, αν δείτε ότι δεν χωνεύεται σωστά, αφαιρέστε το εντελώς από τη συνταγή και αντικαταστήστε το με κάτι άλλο, όπως γλυκοπατάτα.

Καλή τους όρεξη!».