Ποια είναι η σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης και της εκτόνωσης της ενέργειας ενός σκύλου;

Ποιος ο ρόλος του διάδρομου γυμναστικής και του crate;

«Δυο σημαντικές ανάγκες που έχει ένας σκύλος, είναι η εκτόνωση της ενέργειάς του και o περιορισμός της ελεύθερης κίνησης για την ψυχική του ισορροπία.

Δύο ανάγκες που μπορούμε να του τις ικανοποιήσουμε πολύ εύκολα, σε καθημερινή βάση, με τον διάδρομο γυμναστικής και τo crate.

Βέβαια, το ιδανικό είναι, ο σκύλος να εκτονώνει την ενέργειά του μέσω της βόλτας σε εξωτερικούς χώρους.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ο σκύλος δεν αφαιρεί ενέργεια από το σώμα, όταν το μυαλό του είναι «αναστατωμένο».

Εάν κατά τη διάρκεια της βόλτας ο σκύλος ασχολείται και ενθουσιάζεται με όλα τα ερεθίσματα που βλέπει, δεν έχει τον έλεγχο του μυαλού και δεν αφαιρεί ενέργεια, καθώς δεν είναι συγκεντρωμένος.

Γι΄ αυτό πρέπει να του δίνουμε εμείς το βήμα. Χρειάζεται να του μάθουμε να είναι συγκεντρωμένος σε εμάς. Η προσοχή του να είναι στραμμένη προς εμάς, έτσι ώστε να τον βοηθήσουμε να αφαιρεί ενέργεια.

Ο διάδρομος γυμναστικής βοηθά τον σκύλο να είναι συγκεντρωμένος, με αποτέλεσμα να του αφαιρεί την ενέργεια», επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων, Αλέξανδρος Μπρέμπος.

Τονίζει ότι ο διάδρομος συμπληρώνει τη βόλτα μας, και σε καμία περίπτωση δεν την υποκαθιστά. Με τον διάδρομο προσφέρουμε extra “ικανοποίηση” στον σκύλο μας, πέρα από τις καθιερωμένες βόλτες μας.

«Από την άλλη, το crate είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Γιατί με αυτόν τον τρόπο βάζεις στον σκύλο τα ψυχολογικά όρια που χρειάζεται για την καλύτερη ισορροπία του.

Το crate είναι μια κλιμακωτή διαδικασία.

Ο σκύλος πρέπει να συνδέσει το crate με κάτι θετικό, ώστε να γίνει ο χώρος που τον ηρεμεί, ο χώρος που θα ξεκουράζεται.

Ακόμη και όταν το συνηθίσει, δεν πρέπει να αφήνουμε τον σκύλο μέσα στο crate για πολλές ώρες.

Είναι σημαντικό, ο σκύλος πριν μπει στο crate να είναι κουρασμένος.

Δηλαδή, έπειτα από μια μεγάλη βόλτα», εξηγεί ο εκπαιδευτής σκύλων και υπογραμμίζει:

«Πολλά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ο σκύλος στη πορεία, οφείλονται στην καταπιεσμένη ενέργεια. Όπως, για παράδειγμα, εμμονές, επιθετικότητα, ψυχαναγκασμοί, κ.λπ.».

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Αλέξανδρος Μπρέμπος

  • Ο κ. Αλέξανδρος Μπρέμπος είναι εκπαιδευτής σκύλων (ballancetrainer) και από το 2014 βοηθά ανθρώπους που έχουν σκυλιά με προβλήματα συμπεριφοράς. Ζει στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης