Το να γνωρίζετε τις πρώτες βοήθειες που πρέπει να δώσετε σε έναν πυρόπληκτο σκύλο, ή γάτα, είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα ανακουφίσετε τα ζωάκια από τον πόνο.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή το πώς θα τα πλησιάσετε, γιατί «αυτά τα ζώα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και νιώθουν έντονο πόνο.

Επιπλέον, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην επιβαρύνουμε τον τραυματισμό τους, αλλά και για να μη μας τραυματίσουν, εξαιτίας του φόβου και του πόνου που νιώθουν», επισημαίνει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Αυτά τα ζώα, επειδή είναι τρομαγμένα, ενδέχεται να προσπαθήσουν να διαφύγουν, ή και να δαγκώσουν, να γρατζουνήσουν, την ώρα που θα τα πλησιάσουμε. Γι’ αυτό χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα ακινητοποιήσουμε.

«Καλό είναι να φοράμε χοντρά γάντια και να έχουμε κάποιο χοντρό ύφασμα, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε, κυρίως, το κεφάλι του σκύλου, για να μπορέσουμε να χειριστούμε το σώμα του.

Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λουρί ως λάσο. Στην περίπτωση της γάτας, καλύπτουμε ολόκληρο το σώμα, για να την ακινητοποιήσουμε, ενώ υπάρχει και απόχη για σύλληψη γάτας. Τη βάζουμε σε κλουβί μεταφοράς», συμβουλεύει η κα Μπαρδάνη.

Τα ζώα θα πρέπει να τα μεταφέρετε σε σκιερό μέρος, σύμφωνα με την κτηνίατρο, και μπορείτε να ψεκάσετε με δροσερό νερό τις τραυματισμένες (κάψιμο) περιοχές του σώματος, για να ανακουφιστούν.

«Καλό είναι να καθαρίσουμε, με αποστειρωμένη νωπή γάζα, τη ρινική τους κοιλότητα, για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Το στόμα και τα μάτια τους τα καθαρίζουμε με φυσιολογικό ορό, τεχνητά δάκρυα, και, εάν έχουμε πρόσβαση σε φαρμακείο, τους βάζουμε αντιβιοτικό κολλύριο.

Στις πληγές μπορούμε να ρίξουμε αντισηπτικά σπρέι, ή να τις ξεπλύνουμε με ειδικά φαρμακευτικά αντισηπτικά σαπούνια. Επίσης, υπάρχουν εμποτισμένες γάζες με αντιβιοτικό.

H κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

Για την ανακούφιση του ζώου από τα εγκαύματα, τα αλείφουμε με ειδικές επουλωτικές κρέμες που περιέχουν και αντιβιοτικό», επισημαίνει η κα Μπαρδάνη και συμπληρώνει: «Προσφέρουμε σε μικρές δόσεις δροσερό νερό, για να μην προκαλέσουμε εμετό από την υπερβολική κατανάλωση, και φαγητό, αν θελήσει να φάει.

Πολλά ζώα, από την όλη ταλαιπωρία, τη θερμοπληξία, αλλά και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, χρειάζονται γαστροπροστατευτικά φάρμακα, έτσι ώστε να επανέλθει το στομάχι στα φυσιολογικά, και να ξεκινήσουν να τρώνε».

Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στον κτηνίατρο γιατί, όπως υπογραμμίζει η κα Μπαρδάνη, μπορεί «να έχουν ανάγκη από οξυγόνο, να είναι αφυδατωμένα και να χρειάζονται οροθεραπεία.

Ο κτηνίατρος θα κρίνει αν θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία με αντιβιοτικά φάρμακα, αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και τοπική θεραπεία για την επούλωση ή περίδεση των πληγών, ή αλλαγή των επιδέσμων».

Διαβάστε επίσης