homescreen
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οι εθελοντές που έσωσαν εκατοντάδες ζώα


Ιουλία Τούντα

Εκατοντάδες φιλόζωοι εθελοντές έτρεξαν, με ταχύτητα φωτός, στις περιοχές της Αττικής που φλέγονταν. Για να σώσουν όποιο πλάσμα μπορούσε να σωθεί. Οι εθελοντές μας μιλούν για τη διάσωση ζώων από τις πληγείσες περιοχές

– «Ξύπνησαν οι μνήμες από το Μάτι», Δημήτρης Κανάκης, θετικός εκπαιδευτής σκύλων.

– «Φτάνεις και κλαις με αυτό που βλέπεις: τους πυροσβέστες, την καμένη γη, τη φωτιά… Παίρνεις ανάσα, σφίγγεις τα δόντια και λες: Παιδιά, πάμε», Έφη Μοσχοπούλου, εθελόντρια.

– «Το Διαδίκτυο έχει απίστευτη δύναμη», Κατερίνα Παπαποστόλου, ιδρύτρια της εθελοντικής Ομάδας Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων, Ιδρυμάτων και Οργανισμών).

Εκατοντάδες φιλόζωοι εθελοντές έτρεξαν, με ταχύτητα φωτός, στις περιοχές της Αττικής που φλέγονταν. Για να σώσουν όποιο πλάσμα μπορούσε να σωθεί.

Καθημερινά βρίσκονταν στα σημεία όπου η φωτιά πέρασε, ή πλησίαζε, και παρέμεναν μέχρι να «χτενίσουν» τις καμένες περιοχές, προκειμένου να βρουν και να μεταφέρουν ζώα σε ασφαλή μέρη.

Τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου, μέσω του Διαδικτύου, για να συνεισφέρει, όπως μπορεί, στη διάσωση και στη φιλοξενία των ζώων.

«Μεταφέραμε από τα καμένα σοκαρισμένα ζώα (σκύλους και γάτες) σε ασφαλή σημεία. Έμπαιναν ήρεμα στο αυτοκίνητο.

Τους προσφέραμε νερό και τροφή, και μεταφέρονταν στον κτηνίατρο. Αφήναμε τροφή και νερό, μήπως και περάσει κάποιο ζώο.

Έμαθα ότι εθελοντές βρήκαν στα καμένα δύο φοβικά σκυλιά, που προσπαθούσαν επί μία ώρα να τα πιάσουν.

Βρέθηκαν σκυλιά δεμένα, κλεισμένα σε περιφραγμένους χώρους, που σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Γάτα με σοβαρά εγκαύματα, που μεταφέρθηκε άμεσα στο κτηνιατρείο.

Βρήκαμε κουτάβι 10 μηνών.

Όλα τα ζώα που σώσαμε, μέσα σε μία μέρα βρήκαν φιλοξενία.

Μεγάλη η ανταπόκριση των εθελοντών: σωματείων, ιδιωτών, εκπαιδευτών σκύλων.

Άνθρωποι που ήρθαν να βοηθήσουν, με ρωτούσαν πώς πρέπει να διαχειριστούν τον σκύλο σε αυτήν την κατάσταση.

Αφήσαμε λουριά, τροφές και νερά.

Ξύπνησαν οι μνήμες από το Μάτι: καμένα σπίτια, αυτοκίνητα, γη.

Από τη μαυρίλα κρατώ τα θετικά μόνο: πολλά σπίτια ανοίγουν για φιλοξενίες, εθελοντές βρίσκονται παντού για να βοηθήσουν, με όποιον τρόπο μπορούν.

Άφησαν τις παραλίες και τις βόλτες, και ήρθαν να βοηθήσουν, μέσα στον καύσωνα και την κάπνα.

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Κανάκης

Όποιος θέλει να βοηθήσει τα ζώα, μπορεί να παρακολουθεί ομάδες, όπως είναι το stray.gr και το dogsvoice, έτσι ώστε να ενημερώνεται για τις ανάγκες που υπάρχουν». Δημήτρης Κανάκης, θετικός εκπαιδευτής σκύλων.

«Φτάνεις και κλαις με αυτό που βλέπεις: τους πυροσβέστες, την καμένη γη, τη φωτιά… Παίρνεις ανάσα, σφίγγεις τα δόντια και λες: Παιδιά, πάμε». Η κατάσταση είναι δραματική. Είμαστε σε αποσύνθεση με αυτά που έχουμε εισπνεύσει.

Τρέχουμε σε όλα τα σημεία, να βοηθήσουμε όλα τα ζωάκια που έχουν την ανάγκη μας. Εθελοντές βρίσκονται μέσα στις φωτιές και στα καμένα, άλλοι φροντίζουν για τη μεταφορά τους σε ασφαλείς χώρους. Ο καθένας, με όποιον τρόπο μπορεί.

Είναι πάρα πολλοί οι εθελοντές. Ο κόσμος έγινε μια γροθιά, μια αλυσίδα.

Η εθελόντρια, Έφη Μοσχοπούλου

Μας φέρνουν για τα ζώα, νερά, crate, φάρμακα, τροφές, αντιπαρασιτικά, αλοιφές. Είναι συγκινητικό, να βλέπεις ιδιώτες να προσφέρουν από το υστέρημά τους.

Μεγάλη η ανταπόκριση που κόσμου για φιλοξενίες, μέχρι να υιοθετηθούν.

Είναι πολύς ο κόσμος που προσφέρθηκε να μεταφέρει ζώα.

Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις ανθρώπους που δεν γνωρίζονται, να ανταλλάσσουν τηλέφωνα μέσω fb και να γίνονται μια αλυσίδα. Να κανονίζουν σημεία συνάντησης για να πάνε να σώσουν ζωές.

Ανθρώπους να μπαίνουν στις φωτιές.

Ήρθε κοπέλα, πεντέμισι μηνών έγκυος, μαζί με τον άνδρα της και βοηθούσε τα πυρόπληκτα ζωάκια», τονίζει η κα Έφη Μοσχοπούλου.

photo: Έφη Μοσχοπούλου

Μιλά για σκυλιά που βρίσκουν δεμένα μέσα σε οικόπεδα και αυλές.

Εγκλωβισμένα μέσα σε αποθήκες. Σκυλιά που τρέχουν αλλοπρόσαλλα, που πετάγονται στις πλατείες και στους δρόμους. Είναι τόσο φοβισμένα, που έρχονται αμέσως.

Και όταν τα διασώζουν, «μπαίνουν κατευθείαν μέσα στο αυτοκίνητο και ηρεμούν. Είναι εξαντλημένα και ήσυχα.

Δεν περιγράφεται, το πώς σε κοιτούν στα μάτια», λέει η κα Μοσχοπούλου και συμπληρώνει: «Έχουν πεθάνει πολλά ζωάκια: χελώνες, κουνέλια, αλεπούδες, σκυλιά, γάτες, κότες, κατσίκια, αρνάκια».

Αναφέρει ότι έχουν σωθεί εκατοντάδες ζώα – μόνο σε τρεις ημέρες διασώθηκαν 150-200.

Μιλά με δέος για την εθελόντρια Κατερίνα Ιωαννίδου, που την έζησε σε απόσταση αναπνοής, καθώς πάλευε με τις φλόγες και, παράλληλα, συντόνιζε και άλλα άτομα.

Μιλά για μια αποθήκη με φιάλες προπανίου, όπου βρίσκονταν 20 σκυλιά εγκλωβισμένα. Για μία επιχείρηση που είχε καεί, αλλά παρέμειναν ζωντανά κάποια άλογα, δύο σκυλιά, μία χελώνα και μια γατομάνα με τα μικρά της. Μιλά για ιδιοκτήτες που έλυσαν και άφησαν να φύγουν 20 σκυλιά και κουταβάκια – πιθανόν παράνομο εκτροφείο.

Διηγείται ότι βρίσκονταν καθοδόν για διάσωση 65 σκύλων από καταφύγιο και τους σταμάτησε η φωτιά καθώς πλησίαζε επικίνδυνα. Εκεί ήταν ένας και μόνον πυροσβέστης με πυροσβεστικό όχημα. Τον βοήθησαν, τραβώντας τις μάνικες και καλώντας ενισχύσεις. Στο καταφύγιο μπόρεσε και πήγε άλλη ομάδα εθελοντών και έσωσαν τα 65 πλάσματα.

«Σε όποιο σημείο υπάρχουν εθελοντές, δίνουμε τα τηλέφωνα σε πυροσβέστες. Έχουμε πάντα μαζί μας νερά και τροφή για τα ζώα, και κρύο νερό και κρουασάν για τους πυροσβέστες. Είμαστε σε επικοινωνία και με τις μονάδες του Ερυθρού Σταυρού», αναφέρει η κα Μοσχοπούλου.

Τα περισσότερα ζωάκια είναι σε φιλοξενίες, λέει η κα Μοσχοπούλου, ενώ κάποια τα παίρνουν εθελοντές.

Καλεί να ανοίξουμε τα σπίτια μας στα πυρόπληκτα ζωάκια, μέχρι να βρεθούν οι κηδεμόνες τους, ή οι νέες τους οικογένειες, και να κοινοποιούμε στα social media οτιδήποτε τα αφορά.

«Το Διαδίκτυο έχει απίστευτη δύναμη. Είναι συγκινητικό το πόσο γρήγορα, σε λιγότερο από 24 ώρες, στήθηκε μηχανισμός για τη διάσωση των ζώων.

Ο εθελοντής συνεισφέρει με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμα και εάν είναι μακριά, από τις περιοχές που πλήττονται, μπορεί μέσω του Διαδικτύου να κινήσει τα νήματα, ενημερώνοντας τον κόσμο για τις εκκλήσεις βοηθείας, για τις ανάγκες, για τους πολίτες που προσφέρονται να φιλοξενήσουν/μεταφέρουν ζώα.

Εκείνοι που «τρέχουν», δεν μπορούν να το κάνουν. Έχει μεγάλη σημασία η κοινοποίηση. Ακόμη περισσότερο βοηθά να συγκεντρώνει αναρτήσεις σε ένα post, και να τις ανεβάζει συγκεντρωμένες», διευκρινίζει η Κατερίνα Παπαποστόλου, ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων, Ιδρυμάτων & Οργανισμών), η οποία δεν σταματά με τις αναρτήσεις της να ενημερώνει τον κόσμο, να συντονίζει και να διευκολύνει το έργο των εθελοντών που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, μέσω του Διαδικτύου, ενώ εθελοντές της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ δίνουν το “παρών” στα σημεία που πλήττονται.

Επίσης, ο εθελοντής που βρίσκεται μακριά από τον τόπο της τραγωδίας, σύμφωνα με την κα Παπαποστόλου, μπορεί μέσω του Διαδικτύου να σκεφτεί φίλους που βρίσκονται σε περιοχές που καίγονται, και να τους ενημερώσει για τις ανάγκες. Ακόμα και αυτούς που δεν έχουν ζώα. Να «εκμεταλλευτεί» ανθρώπους που μπορεί να γνωρίζει και να είναι αναγνωρίσιμοι. Μέσω του Διαδικτύου, διαβεβαιώνει, μπορείς να βοηθήσεις ακόμη κι αν είσαι στην άλλη άκρη του Κόσμου.

Συμβουλεύει τους εθελοντές του Διαδικτύου να ενημερώνονται και από τα Κανάλια, γιατί πολλοί δημοσιογράφοι αναφέρονται στα ζώα, αλλά και να επικοινωνούν με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις εκκλήσεις των εθελοντών.

H Κατερίνα Παπαποστόλου, ιδρύτρια της εθελοντικής Ομάδας Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων, Ιδρυμάτων και Οργανισμών)

Τονίζει πόσο σημαντικό είναι και το ένα ευρώ για το έργο των εθελοντών, αυτές τις τραγικές στιγμές.

Ενημερώνει ότι δημιουργήθηκε στο fb η σελίδα “Ανεξάρτητη Οργάνωση Εθελοντών Έκτακτων Αναγκών Θεσσαλονίκης, Α.Ο.Ε.Α.Θ”, από μια ομάδα εθελοντών, προκειμένου να συσπειρώσει τον κόσμο εθελοντικά, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε πληγείσες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης Απόρρητο Απόρρητο