Η δυσκοιλιότητα είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί το πεπτικό σύστημα και της γάτας.

Μία δυσάρεστη κατάσταση, που δεν σχετίζεται μόνο με τη διατροφή, αλλά μπορεί να φανερώνει και προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, για την αντιμετώπισή της υπάρχουν κάποια συστατικά που βοηθούν στην ανακούφιση της γάτας.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, δίνει πολύτιμες συμβουλές.

«Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, αλλά ενδέχεται να εμφανιστεί και στη γάτα μας.

Η κατάσταση αυτή δημιουργείται όταν τα κόπρανα παραμένουν περισσότερο, από ό,τι συνήθως, στο παχύ έντερο, σκληραίνουν και γίνονται πιο ξηρά. Τότε η γάτα μας, είτε δεν τα αποβάλλει καθόλου, είτε έχει μειωμένες κενώσεις ή παρουσιάζει δυσκολία στην αποβολή τους.

Ορισμένες ενδείξεις δυσκοιλιότητας είναι:

1. πόνος κατά την αφόδευση και έντονο σφίξιμο κατά την προσπάθεια να αποβάλει τα κόπρανα

2. μείωση των εντερικών κενώσεων από δύο – τρεις φορές την εβδομάδα

3. ανησυχία

4. απώλεια όρεξης

5. εμετός

6. συχνές επισκέψεις στην άμμο, προσπαθώντας να ενεργηθεί χωρίς αποτέλεσμα

7. αργή περισταλτική κίνηση κοπράνων μέσα στο έντερο

Στη φύση η γάτα, συνήθως, δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Ειδικά όταν τρέφεται με κάποιο μικρό θήραμα. Κι αυτό γιατί: α) το θήραμα έχει περισσότερη φυσική υγρασία, κι έτσι ενυδατώνει καλύτερα τον οργανισμό της – οι γάτες από τη φύση τους δεν πίνουν πολύ νερό, και β) το θήραμα διαθέτει τρίχωμα/φτέρωμα/γούνα. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, όχι τόσο διατροφικά, όσο μηχανικά. Γιατί, αφενός βοηθά στο φυσικό βούρτσισμα των δοντιών της και, αφετέρου, περνάει μέσα από τον πεπτικό σωλήνα, προστίθενται στα κόπρανα και δημιουργεί έναν όγκο. Ο όγκος αυτός βοηθά στην εξώθηση της τροφής και στην καλύτερη αποβολή των κοπράνων.

Για να μιμηθούμε, λοιπόν, το πώς θα λειτουργούσε η γάτα μας αν κυνηγούσε το θήραμα της στη φύση, μια λύση για τη δυσκοιλιότητα είναι να της προσφέρουμε μια τροφή με περισσότερη υγρασία. Και, παράλληλα, να αυξήσουμε την ποσότητα των κοπράνων, προσθέτοντας συστατικά τα οποία δεν θα χωνευτούν, αλλά θα αυξήσουν τον όγκο των κοπράνων και θα επιταχύνουν την αφόδευση.

Ας δούμε κάποια από αυτά τα συστατικά:

Α) Σκόνη ψύλλιο (Psyllium husk): ως εδώδιμη φυτική ίνα απορροφά νερό, δημιουργεί ένα τζέλ το οποίο αυξάνει τον όγκο των κοπράνων, και βελτιώνει την κινητικότητα.

Β) Σιταρόχορτο: μπορούμε να φυτέψουμε στη γλάστρα μας βιολογικό σιταρόχορτο, το οποίο τεμαχίζουμε και προσθέτουμε στην τροφή της γάτας μας. Αποτελεί μια φυτική ίνα, η οποία θα περάσει από τον πεπτικό σωλήνα και θα βοηθήσει στην αφόδευση. Ακόμα καλύτερα, αν η γάτα μας το φάει απευθείας από τη γλάστρα.

Γ) Τριμμένοι ηλιόσποροι: Μπορεί να βοηθήσουν, αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων. Δεν θα χωνευτούν από τη γάτα μας, και θα περάσουν από τον πεπτικό σωλήνα, σχεδόν, αχώνευτοι. Μπορούμε να τους πολτοποιήσουμε σε ένα γουδί, ή στο multi.

Στη φύση αυτό θα μπορούσε να αποτελεί το περιεχόμενο στο στομάχι ενός ποντικιού, οπότε και πάλι εδώ μιμούμαστε το θήραμα που θα έτρωγε η γάτα.

Δ) Βρασμένη κόκκινη κολοκύθα: Δεν θα προσθέσει όγκο στα κόπρανα, αλλά θα δράσει ως φυσικό καθαρκτικό, αφού αποτελείται από 90% υγρασία και 2,8% φυτικές ίνες.

Τη βράζουμε μέχρι να μαλακώσει τελείως και προσθέτουμε μια μικρή κουταλίτσα στο φαγητό της.

Περιμένουμε να δούμε πώς θα δράσει στο πεπτικό της γάτας μας πριν επαναλάβουμε.

ΣΤ) Ωμό συκώτι και ωμό λίπος: Αν αυξήσουμε λίγο το λίπος στη διατροφή της γάτας μας, λιπαίνεται η τροφή, περνάει με πιο γρήγορο τρόπο μέσα στον πεπτικό σωλήνα, κι έτσι έχουμε πιο συχνό άδειασμα του εντέρου.

Εάν θέλουμε να αποφύγουμε το λίπος του κρέατος, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ηλιέλαιο στην τροφή της.

Επίσης, ένα φυτικό έλαιο θα δράσει με τον ίδιο τρόπο όπως και ένα προϊόν φαρμακείου, για την αντίστοιχη χρήση.

Το ελαιόλαδο μπορεί να πέσει λίγο βαρύ σαν γεύση σε κάποιες γάτες, οπότε προτείνεται το ηλιέλαιο, που είναι πιο ελαφρύ.

Την ίδια δουλειά κάνει και το συκώτι. Γι’ αυτό, όταν το προσθέτουμε σε μια διατροφή, λαμβάνουμε υπόψη ότι μπορεί η γάτα μας να κάνει διάρροια.

Συνεπώς, στην περίπτωση της δυσκοιλιότητας αποτελεί μια φυσική λύση. Προσέχουμε να μην το παρακάνουμε.

Σε κάθε περίπτωση, όταν εισάγουμε ένα νέο συστατικό στη διατροφή της γάτας μας, ξεκινάμε με μια μικρή ποσότητα και παρακολουθούμε το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός της.

Μπορεί ένα συστατικό να δημιουργήσει αέρια ή διάρροια.

Αν ταΐζουμε τη γάτα μας με ωμή τροφή και της προσφέρουμε κόκκαλα, τότε η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται στην ποσότητά τους. Άρα, θα πρέπει να δούμε αν προέρχεται από αυτή την ανισορροπία.

Επίσης, το παραπάνω ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, η δυσκοιλιότητα μπορεί να μην οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες, αλλά σε ένα πρόβλημα υγείας, όπως η νεφρική πάθηση και ο διαβήτης, ή σε ψυχολογικούς συντελεστές.

Συνεπώς, αν μία γάτα παρουσιάζει συχνά δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να εξεταστεί η συνολική εικόνα της.

Παράλληλα, η διατροφή, η άσκηση, η απουσία άγχους, καθώς και ένα υγιές βάρος, αλλά και η καθαρή άμμος, στην οποία θα έχει εύκολη πρόσβαση η γάτα μας, θα τη βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Ο αρμόδιος θεραπευτής που την παρακολουθεί, θα σας δώσει μια ξεκάθαρη διάγνωση για τις αιτίες της δυσκοιλιότητας.

Σε σχέση τουλάχιστον με τη διατροφή ανακαλύπτουμε, όσοι ασχολούμαστε με αυτόν τον τομέα, ότι ένα γεύμα που μιμείται την τροφή που θα λάμβανε μια γάτα στη φύση, λειτουργεί ωφέλιμα και αποτελεσματικά: στον τρόπο που χωνεύεται η τροφή, αλλά και στον τρόπο που διανύει την πορεία της μέσα στον οργανισμό, μέχρι και την αποβολή της.

Να είστε καλά και να φροντίζετε τον εαυτό σας και τα ζωάκια σας!».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές:

  • https://feline-nutrition.org/health/constipation-real-help-for-your-cat
  • Feline Nutrition: Nutrition for the Optimum Health and Longevity of your Cat 2011, Lynn Curtis