Υπάρχουν κάποια σημάδια που μαρτυρούν ότι μία γάτα δεν τρέφεται σωστά.

Μπορεί να της προσφέρετε την ακριβότερη τροφή που κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά να μην είναι η κατάλληλη για τη δική σας ψιψίνα.

Μάθετε, λοιπόν, πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν η χνουδωτή σας φίλη λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιής, από τη σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

«Μία νέα Χρονιά ξεκινά, και ευχή όλων μας είναι ΥΓΕΙΑ, τόσο για εμάς όσο και για τη γάτα μας.

Ένα αρκετά σημαντικό θεμέλιο για την υγεία της γάτας μας είναι η τροφή της. Και ακόμα πιο σημαντικό, είναι το κατά πόσο είναι κατάλληλη για εκείνη.

Ακόμη και αν αγοράσουμε ή φτιάξουμε την καλύτερη τροφή, πρέπει να αναρωτηθούμε το κατά πόσο αυτή η τροφή είναι η σωστή για τον δικό της οργανισμό.

Δεν θα σταθούμε, όμως, στο ποιος τύπος τροφής είναι ο πιο σωστός, ή ποια συστατικά είναι τα ιδανικά. Αν και, σίγουρα, μια μαγειρεμένη ή ωμή τροφή αποτελεί μια καλύτερη βάση για να ξεκινήσουμε.

Θα σταθούμε στο κατά πόσο η γάτα μας λαμβάνει από την τροφή της -όποια και αν είναι αυτή- όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Με μια διατροφή που είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε, θεωρείται ισορροπημένη και έχει τα απαραίτητα συστατικά, η γάτα μας μπορεί να μην ευημερεί, όπως θα έπρεπε.

Χρησιμοποιώ τη λέξη “ευημερεί”, γιατί άλλο είναι να επιβιώνει μια γάτα, και άλλο να αναπτύσσεται σωστά, όπως αρμόζει στις σωματικές της δυνατότητες.

Δυστυχώς, όταν ανακαλύπτουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία της γατούλας μας, είναι, πλέον, αργά. Γιατί από μια τροφή που είναι επιβαρυμένη με τοξίνες, μπορεί να αποκτήσει μια ασθένεια.

Όπως και η χρόνια ανεπαρκής λήψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών δημιουργεί προβλήματα, τα οποία θα εμφανιστούν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Άρα, είτε η τροφή είναι ανεπαρκής, είτε ο τύπος της τροφής δεν είναι ο κατάλληλος για εκείνη, ο οργανισμός της δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει και να απορροφήσει σωστά τα συστατικά που περιλαμβάνει.

Όταν συμβεί ένα από τα παραπάνω, η γατούλα μας θα αρχίσει να παρουσιάζει κάποια σημάδια τα οποία αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που τρέφεται.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

1. Θαμπό, ξηρό, αφυδατωμένο δέρμα και τρίχωμα, με προβλήματα όπως εκκρίσεις και δυσοσμία.

Το τριχωτό της γάτας και το δέρμα της είναι μια καλή ένδειξη για το αν τρέφεται σωστά.

«Καθρέφτης» για το κατά πόσο τα σωστά συστατικά, που τρέφουν το δέρμα και την τρίχα, φτάνουν μέχρι εκεί και στις σωστές αναλογίες, είναι: το λαμπερό και γυαλιστερό τρίχωμα που δεν έχει πιτυρίδα και δεν χάνει τρίχες, και ένα δέρμα χωρίς κοκκινίλες και φαγούρα.

Το λέμε πολύ συχνά, ότι η υγεία ξεκινάει από μέσα προς τα έξω.

Πριν απευθυνθούμε, λοιπόν, σε ένα pet shop για να αναζητήσουμε μια εξωτερική λύση για το τρίχωμα της γάτας μας, ας αναλογιστούμε πρώτα αν η γάτα μας τρέφεται σωστά. Αν όχι, καλύτερα να αλλάξουμε διατροφή, και γρήγορα!

2. Το σώμα της γάτας μας

Η γάτα μας δεν θέλουμε να είναι πολύ παχιά, αλλά ούτε και πολύ αδύνατη, δηλαδή να φαίνονται τα κόκκαλά της.

Μία γάτα μπορεί να είναι λιποβαρής επειδή η τροφή που της δίνουμε δεν έχει τα κατάλληλα λιπαρά οξέα, ή αυτά που έχει δεν απορροφώνται σωστά από τον οργανισμό.

Ή, μπορεί να δίνουμε στη γάτα μας μια καλή ποσότητα τροφής, αλλά να απορροφά πολύ μικρή ποσότητα στον οργανισμό της, και το υπόλοιπο της τροφής να βγαίνει σε κόπρανα.

Αρκετοί γατογονείς πιστεύουν ότι τα πολλά κόπρανα είναι ένδειξη καλής λειτουργίας του πεπτικού.

Πρέπει να ξέρετε ότι εάν ένα ζώο που τρέφεται αρκετά και τελικά είναι αδύνατο επειδή η ποσότητα των κοπράνων είναι αρκετά μεγάλη, κάτι δεν απορροφάται σωστά από το πεπτικό του σύστημα.

Είναι σαν να μπαίνει η τροφή από τη μία δίοδο και μετά να βγαίνει, σχεδόν αυτούσια, από την άλλη – χωρίς απαραίτητα να υπάρχει διάρροια.

3. Η εικόνα των κοπράνων

Σαφώς και η εικόνα των κοπράνων είναι μια βασική ένδειξη για όσους ασχολούνται με την διατροφή, έτσι ώστε να δουν το κατά πόσο η τροφή είναι η σωστή για τον οργανισμό της γάτας.

Υδαρή κόπρανα που μυρίζουν πολύ έντονα, είναι μια ένδειξη ότι η τροφή δεν είναι σωστή και κατάλληλη, ή ότι ο οργανισμός της γάτας δεν μπορεί να την αφομοιώσει σωστά.

Μπορεί να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα μετάβασης σε ένα είδος τροφής, όμως η γάτα μας να μην είναι σε θέση να την απορροφήσει σωστά. Ή, μπορεί απλά να πρέπει να αφαιρέσουμε ένα από τα συστατικά που έχει η τροφή – εδώ βλέπουμε και το προτέρημα που έχει όταν ετοιμάζουμε εμείς την τροφή της γάτας μας: πόσο άμεσα μπορούμε να παρέμβουμε.

4. Σκελετικά προβλήματα, ή άλλου είδους μυϊκά προβλήματα

Ο σκελετός της γάτας μας, η δυναμική του σώματός της, η ενέργειά της, η ευεξία της.

Η γάτα είναι ένα αιλουροειδές με απίθανες δυνατότητες κίνησης και ευλυγισίας.

Μια σωστή τροφή θα τη βοηθήσει να τα διατηρήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αντιθέτως, μια τροφή που δεν έχει κάποια ουσιαστική διατροφική αξία, θα τη μετατρέψει σε ένα νωχελικό και άτονο πλάσμα.

Εμείς θέλουμε, η τροφή που θα της δώσουμε να αποτελέσει το καθημερινό «καύσιμο» ώστε να κινείται σωστά.

5. Προβλήματα που σχετίζονται με διατροφικές ελλείψεις μπορούν να εντοπιστούν από έναν άνθρωπο που σχετίζεται με το κομμάτι της διατροφής, ή τον κτηνίατρό μας. Με βάση την οπτική εικόνα, τις αιματολογικές εξετάσεις, αλλά και κάποιες σωματικές ενδείξεις.

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε τα βασικά στοιχεία.

Σίγουρα μας ενδιαφέρει, η τροφή να είναι όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένη, με τα λιγότερα επιβλαβή συστατικά.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι, η τροφή να είναι κατάλληλη για τη δική μας γάτα.

Μια τροφή που δίνει ένας φίλος στη γάτα του μπορεί να είναι η ιδανική γι’ αυτήν, αλλά να είναι η πλέον ακατάλληλη για τη δική μας γάτα.

Επίσης, μια τροφή μπορεί να είναι η πιο ακριβή, η πιο ισορροπημένη, αλλά να μην αποτελεί τη σωστή επιλογή για τη δική μας γάτα.

Ο δικός σας ρόλος είναι να παρατηρήσετε τα σημάδια και να κάνετε τις σωστές διορθωτικές κινήσεις.

Μην ανησυχείτε, κανείς δεν τα κατάφερε με την πρώτη. Θέλει δουλειά και υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο. Άλλωστε, με αυτήν την τροφή θα διατηρήσει το σώμα της για το υπόλοιπο της ζωής της.

Καλή Χρονιά και καλή υγεία σε όλους».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.