Αν σκέφτεστε να αρχίσετε να γυμνάζεστε και είστε ιδιοκτήτης/κηδεμόνας σκύλου, υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να μοιραστείτε την αθλητική σας δραστηριότητα με το πιστό σας φιλαράκι.

Αυτό συνεπάγεται ότι θα απολαμβάνετε τη γυμναστική σας στη φύση – και με αυτόν τον τρόπο θα συνδυάζετε τη βόλτα του σκύλου σας με την καλή φυσική κατάσταση και των δυo σας.

Τα πλεονεκτήματα της γυμναστικής στη φύση, παρέα με τον σκύλο μας, παραθέτει ο Αλέξανδρος Παράσχης, παγκοσμίως αναγνωρισμένος σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων (CBCC-KA και CPDT-KA) και ιδρυτής του Fit With Your Dog.

«Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα στο κόσμο από το να είσαι έξω στη φύση και να γυμνάζεσαι με τον καλύτερό σου φίλο. Να την απολαμβάνεις συντροφιά με ένα πλάσμα, που παρακολουθεί κάθε σου κίνηση, παρατηρεί κάθε σου έκφραση και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει κάθε σου ματιά. Που σε συντροφεύει στα δύσκολα και πιο κακοτράχαλα μονοπάτια, που όταν κουραστείς και σκέπτεσαι να εγκαταλείψεις, θα κοιταχτείτε για μερικά δευτερόλεπτα και, αμέσως, θα σε γεμίσει πάλι ενέργεια. Το να γυμνάζεσαι μαζί με τον σκύλο σου, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και δημιουργεί υπέροχα συναισθήματα.

Ας το πάρουμε, όμως, από την αρχή.

1. Το να έχεις σκύλο, σύμφωνα με έρευνες, σημαίνει ότι διαθέτεις σχετικά καλή φυσική κατάσταση και διατρέχεις μικρότερο κίνδυνο να νοσήσεις από καρδιαγγειακές παθήσεις. Κι αυτό γιατί το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας σε ανθρώπους που έχουν σκύλο παρουσιάζει αύξηση πάνω 50%.

Το περπάτημα με τον σκύλο αυξάνει κατά 28% την ταχύτητα βαδίσματος, σε σχέση με κάποιον που περπατάει μόνος του ή παρέα με κάποιον άλλο άνθρωπο.

Κάποιος που έχει σκύλο, έχει περισσότερες πιθανότητες να μείνει πιστός στο καθημερινό του πρόγραμμα γυμναστικής και να πετύχει τους στόχους του σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, σε σχέση με κάποιον που δεν έχει.

2. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του να κάνεις γυμναστική μαζί με τον σκύλο σου, είναι η εξοικονόμηση χρόνου. Σε έναν ιδανικό κόσμο θα είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο, έτσι ώστε να φροντίζουμε το σώμα μας και τον σκύλο μας.

Με τις σημερινές σύγχρονες συνθήκες ζωής, όμως, που ακόμα και το ένα λεπτό μετράει, το να κάνουμε και τα δύο επαρκώς είναι πρακτικά αδύνατο.

Κάνοντας γυμναστική μαζί με τον σκύλο μας μπορούμε να συνδυάσουμε και τα δύο. Να φροντίζουμε για την υγεία μας, κάνοντας γυμναστική, και παράλληλα να παρέχουμε στον σκύλο μας επαρκή εκτόνωση και άσκηση.

Τα οφέλη της γυμναστικής μαζί με τον σκύλο μας δεν εξαντλούνται εδώ.

3. Σκυλιά που παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς, ωφελούνται κατά πολύ, από τη συστηματική άσκηση. Έρευνες δείχνουν, ότι η αερόβια άσκηση μέτριας έως υψηλής έντασης σε σταθερή βάση, ρυθμίζει τα επίπεδα άγχους του σκύλου μας.

Τα υψηλά επίπεδα άγχους είναι η βάση των περισσοτέρων προβλημάτων συμπεριφοράς. Γίνεται, επομένως, κατανοητό πως η άσκηση λειτουργεί σαν ένα φυσικό ηρεμιστικό. Οι χημικές ουσίες που παράγονται κατά την άσκηση στον εγκέφαλο του σκύλου, βοηθούν πολύ τα σκυλιά που έχουν επιθετικές τάσεις, άγχος αποχωρισμού, έντονες φοβίες και ψυχαναγκασμούς.

4. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, πως ερχόμαστε πιο κοντά στη φύση. Ξεφεύγουμε από τους μονότονους χώρους των γυμναστηρίων και απολαμβάνουμε το φυσικό περιβάλλον, από το οποίο τόσο έχουμε απομακρυνθεί. Σύμφωνα με έρευνες, η επαφή με τη φύση μειώνει το άγχος, βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, αλλά και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Γενικά, η άσκηση στη φύση μας κάνει πιο χαρούμενους και μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά άγχη της σύγχρονης ζωής.

5. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι, κάνοντας γυμναστική μαζί με τον σκύλο μας, δυναμώνουμε τη σχέση μας μαζί του. Του αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο, και όχι απλώς μια βόλτα με το λουρί γύρω από το τετράγωνο, μιλώντας στο κινητό μας τηλέφωνο.

Αυτό που καθορίζει μια σχέση, είναι ο χρόνος και οι στιγμές που μοιραζόμαστε. Πόσο μάλλον, εάν αυτές οι εμπειρίες είναι ευχάριστες, όπως τέτοιες δραστηριότητες. Ο ποιοτικός χρόνος είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε, ως αντάλλαγμα για την απεριόριστη αγάπη που λαμβάνουμε».