Μία γάτα που τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με ξηρά τροφή, δεν θα δεχτεί, εύκολα, στο πιάτο της μαγειρεμένο φαγητό ή ωμή τροφή.

Εάν σκέφτεστε, λοιπόν, να αρχίσετε να μαγειρεύετε για τη γατούλα σας, ή να της προσφέρετε ωμή τροφή, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε τον τρόπο.

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, μας εξηγεί τη διαδικασία μετάβασης.

«Διαβάζουμε για τα οφέλη που έχει για τη γάτα μας η μαγειρεμένη ή η ωμή διατροφή -μια τροφή πιο κοντά στη φύση και την ιδιοσυγκρασία της, με περισσότερη υγρασία και χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα- και επιθυμούμε να κάνουμε τη μετάβαση. Από την ξηρά τροφή στη μαγειρεμένη ή ωμή διατροφή.

Μπορεί να ακούγεται απλό, όμως για τις γάτες δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ιδίως γι’ αυτές που είναι εθισμένες στην ξηρά τροφή, η μετάβαση μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δύο – τρεις μήνες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η κροκέτα που δίνουμε στη γάτα μας έχει μια επικάλυψη γεύσης, την οποία χρησιμοποιούν οι εταιρίες ώστε να ανταποκριθεί στην τροφή.

Χωρίς τη γευστική αυτή πούδρα θα ήταν αδύνατον να τη φάει, καθώς θα ήταν μια μάζα χωρίς γευστικό ενδιαφέρον, εξαιτίας των συστατικών της – σιτηρά, μεταξύ άλλων.

Οι γάτες, σε αντίθεση με τους σκύλους, μπορεί να δυσκολευτούν να αποχωριστούν αυτή τη γεύση.

Θα σας περιγράψω πώς αντέδρασε η δική μου γάτα όταν αποφάσισα να της αλλάξω την τροφή, από ξηρά σε ωμή. Είναι αλήθεια, πως τότε δεν γνώριζα πολλά πράγματα και, κυρίως, δεν υπήρχαν στη χώρα μας άνθρωποι που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν.

Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι η μετάβαση θα ήταν… παιχνιδάκι, και ότι θα έπαιρνα την ξηρά τροφή από τη γάτα μου, θα της έβαζα ένα κομμάτι κρέας, κι εκείνη με ενθουσιασμό θα έτρεχε να το φάει.

Ποια ήταν η αντίδραση της Ζουζού όταν της πρόσφερα μικρά κομμάτια από ωμό κουνέλι;

Το κοίταξε με περιέργεια, το μύρισε, αλλά έδειχνε να μην το αναγνωρίζει ως τροφή. Αρκέστηκε στο να το κουνάει με το πόδι της και να το μετακινεί, όπως έκανε με τα παιχνίδια της.

Φάνηκε, λοιπόν, ότι η μετάβαση θα πάρει κάποιο διάστημα. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας αυτής είναι η υπομονή! Οπλιστείτε με αυτήν, γιατί είναι απαραίτητο συστατικό.

Στάδια μετάβασης από ξηρά σε υγρή κονσέρβα

Επειδή η Ζουζού έτρωγε αποκλειστικά ξηρά τροφή, το πρώτο στάδιο της μετάβασης περιελάμβανε κονσέρβα. Να τραφεί με κονσέρβα του εμπορίου, έτσι ώστε να αρχίσει το πεπτικό της να επεξεργάζεται μια τροφή διαφορετικής σύνθεσης και υφής.

Το πρώτο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να σταματήσουμε την ελεύθερη σίτιση με ξηρά. Δηλαδή, το να έχουμε συνεχώς διαθέσιμη την τροφή σε ένα μπολ.

Στην αρχή ορίζουμε δύο – τρία γεύματα την ημέρα, ή και περισσότερα. Στην περίπτωση που η γάτα μας δεν καταναλώσει την τροφή μέσα στην επόμενη μισή ώρα περίπου, τη μαζεύουμε.

Εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε η γάτα να μείνει για αρκετές ώρες νηστική.

Οι γάτες μπορεί να νοσήσουν από μια πάθηση που λέγεται ηπατική λιπίδωση, αν μείνουν νηστικές για περισσότερες από 36 ώρες.

Καλύτερα να επιλέξουμε μια grain free κονσέρβα, αν η γάτα μας είναι υγιής και μπορεί στο μέλλον να τραφεί με μαγειρεμένη ή ωμή τροφή, που θα αποτελείται από περισσότερη πρωτεΐνη.

Η μετάβαση μπορεί να γίνει, αρχίζοντας να προσθέτουμε στην ξηρά τροφή μια μικρή ποσότητα κονσέρβας.

Σταδιακά ανεβάζουμε την ποσότητα της κονσέρβας, έτσι ώστε να μείνουν μόνο κάποιες λίγες κροκέτες, τις οποίες μπορούμε να θρυμματίσουμε πάνω στην κονσέρβα.

Το χρονικό διάστημα αυτής της προσαρμογής εξαρτάται από τη γάτα μας. Έχουμε πάντοτε ως γνώμονα τα κόπρανά της και τη συνολική της αντίδραση απέναντι στην τροφή.

Ο στόχος είναι να σταματήσουμε εντελώς την κροκέτα, και η γάτα μας να αρχίσει να τρέφεται μόνο με κονσέρβα.

Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν μπορεί να μουσκέψει την κροκέτα, έτσι ώστε να έχει έναν πιο σωστό συνδυασμό ξηράς με κονσέρβα. Αλλά, δεν συνιστάται.

Η κτηνίατρος Dr. Lisa Pierson, DVM, αναφέρει ότι στην ξηρά τροφή συναντάμε αρκετές φορές μούχλα και μύκητες. Αρκετά ζωάκια, τόσο γάτες όσο και σκύλοι, έχουν νοσήσει καταναλώνοντας μυκοτοξίνες, τοξίνες που προκαλούν εμετό, και αφλατοξίνες, οι οποίες μολύνουν κυρίως τα σιτηρά που υπάρχουν στη ξηρά τροφή.

Αν, λοιπόν, μουσκέψουμε την ξηρά τροφή, αυξάνεται ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν η μούχλα και οι τοξίνες που υπάρχουν, καθώς η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξή τους.

Επόμενο στάδιο – Μετάβαση σε μαγειρεμένη ή ωμή τροφή

Εφόσον η γάτα μας έχει αρχίσει να τρέφεται με την κονσέρβα, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, που είναι η εισαγωγή μαγειρεμένης ή ωμής τροφής.

Η μαγειρεμένη δεν θα μας δυσκολέψει τόσο, καθώς σε σύνθεση και υφή είναι πολύ κοντά στην κονσέρβα.

Ακολουθούμε τον ίδιο τρόπο μετάβασης και μπορούμε, σταδιακά, να μειώνουμε την κονσέρβα και να εμπλουτίζουμε με τη μαγειρεμένη.

Η υφή είναι σημαντικό να μείνει η ίδια, μέχρι η γάτα μας να αρχίσει να μασάει μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος. Συνεπώς, θα βοηθήσει να ξεκινήσουμε με μαγειρεμένο κιμά.

Στην περίπτωση της ωμής τροφής, αντίστοιχα, μπορούμε να προσθέσουμε στην κονσέρβα που ήδη τρώει, ωμό κιμά από κρέας (π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι).

Όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση και η γάτα μας αναγνωρίζει και τρώει το ωμό κρέας μπορούμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερα κομμάτια, έτσι ώστε να ξεκινήσει να ακονίζει τα δόντια της και να μασάει.

Αν υπάρχει δυσκολία, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποια tips, όπως το να δώσουμε τον ωμό κιμά με τριμμένο αποξηραμένο κρέας, που έχει πιο έντονη μυρωδιά, με ζωμό από κονσέρβα σαρδέλας ή τόνου σε νερό.

Μετάβαση σε ωμό κρέας με κόκκαλα

Χρειάζεται αρκετή προσοχή σε αυτό το σημείο της μετάβασης. Και, ενδεχομένως, θα πάρει και αρκετό διάστημα μέχρι να αρχίσουμε να δίνουμε κρέας με κόκκαλα, όπως είναι οι φτερούγες κοτόπουλου.

Κι αυτό γιατί θα πρέπει να τρώει για κάποιους μήνες την ωμή τροφή, έτσι ώστε το πεπτικό σύστημα και τα κόπρανά της να δείχνουν ότι αφομοιώνουν και απορροφούν σωστά την τροφή.

Ξεκινάμε με ένα μικρό κομμάτι και είμαστε πάντα παρόντες όταν δίνουμε ένα κόκκαλο με κρέας. Γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πάει κάτι λάθος και να προκληθεί πρόβλημα, ακόμη και διάτρηση στομάχου.

Τι θα σας βοηθήσει στη διαδικασία της μετάβασης

● Κρατήστε σημειώσεις! Ένα ημερολόγιο διατροφής θα σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε τη διαδικασία και να εντοπίσετε ποιες τροφές προτιμάει. Για παράδειγμα, σε ποια κονσέρβα ανταποκρίνεται καλύτερα (μάρκα και γεύση). Οι σημειώσεις βοηθούν, ιδίως αν έχετε περισσότερες από μια γάτες.

● Μην το βάλετε κάτω! Κάποια στιγμή η μετάβαση θα γίνει. Ακόμη και για τις πιο δύσκολες και απαιτητικές γάτες. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος λόγος υγείας, που δεν της το επιτρέπει. Όσο πιο σταδιακά γίνει, τόσο καλύτερα θα προσαρμοστεί η γάτα σας.

● Η ποιότητα είναι σημαντική. Οι γάτες, όταν έχουν να επιλέξουν στη φύση, θα προτιμήσουν ένα ζώο υγιές και θα απομακρυνθούν από ένα άρρωστο ζώο. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας που θα τους δώσουμε. Είτε είναι μαγειρεμένο είτε ωμό, μια γάτα η οποία σιτίζεται κανονικά και δεν λιμοκτονεί, δύσκολα θα πλησιάσει ένα κρέας ακατάλληλο προς κατανάλωση.

● Δώστε την τροφή σε θερμοκρασία δωματίου. Το θήραμα της γάτας στη φύση, όπως ένα ποντίκι, είναι ζωντανός οργανισμός με την αντίστοιχη θερμοκρασία σώματος.

● Οι γάτες προτιμούν την τροφή τους σε πιάτο επίπεδο, αντί για μπολ. Προτιμήστε ένα κεραμικό ή γυάλινο, από ένα πλαστικό που συγκεντρώνει περισσότερα βακτήρια.

● Αν αντιμετωπίσετε δυσκολία με τη μετάβαση στην ωμή τροφή, μπορείτε να ρίξετε για γεύση τριμμένο τυρί, διατροφική ανενεργή μαγιά, τον ζωμό από κονσέρβα τόνου ή σαρδέλας σε νερό που προαναφέραμε, και τρίμμα αποξηραμένης φυσικής λιχουδιάς κρέατος.

● Με τη μετάβαση θα διαπιστώσετε ότι η γάτα θα πίνει λιγότερο νερό. Μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό, καθώς λαμβάνει αυτούσια την υγρασία μέσα από την τροφή της!

● Όσο μικρότερη σε ηλικία είναι η γάτα σας, τόσο πιο εύκολα θα γίνει η μετάβαση. Ειδικά αν πρόκειται για γατάκι.

Και το πιο σημαντικό tip: Υπομονή, αγάπη, όρεξη και διάθεση για μια μετάβαση που, όταν γίνει σωστά και είναι ανεκτή από τη γάτα μας, μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό της.

Αξίζει να το δοκιμάσετε. Μην τα παρατήσετε αμέσως. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες της.

Δεν υπάρχει ένας τρόπος μετάβασης. Κάθε τρόπος είναι διαφορετικός και εξαρτάται από εκείνη.

Παρακολουθήστε σημάδια δυσανεξίας, δυσπεψίας, τα κόπρανά της, και μη βιαστείτε αν η γάτας σας δεν είναι έτοιμη. Και, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να την ταλαιπωρήσουμε, ή να τη βλάψουμε.

Θέλουμε το καλό της και να διατηρήσουμε τα ζωτικά της όργανα σε όσο γίνεται καλύτερη κατάσταση, έτσι ώστε να ζήσει πολλά και καλά χρόνια.

Καλή επιτυχία!».

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

● https://feline-nutrition.org/nutrition/how-to-transition-your-cat-to-a-raw-diet

● https://feline-nutrition.org/nutrition/tips-for-transitioning-your-finicky-kitties