Η θεραπευτική άσκηση ήδη προτείνεται ως στρατηγική πρώτης γραμμής για τη βελτίωση του πόνου στις αρθρώσεις και της λειτουργικότητας που επηρεάζεται από την οστεοαρθρίτιδα -μια μυοσκελετική διαταραχή που επηρεάζει περισσότερα από 595 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τόσο η γιόγκα όσο και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αποτελούν αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης. Ωστόσο, τίθεται το εύλογο ερώτημα: μήπως η μία υπερέχει της άλλης;
Δύο δρόμοι προς την ανακούφιση – Ποιος είναι ο καλύτερος;
Νεότερα δεδομένα από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open έρχονται να φωτίσουν το ερώτημα. Οι ερευνητές συνέκριναν άμεσα την επίδραση της γιόγκα και των ασκήσεων ενδυνάμωσης σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, καταγράφοντας τις μεταβολές σε επίπεδα πόνου και σωματικής λειτουργίας.
Η ειδοποιός διαφορά των δύο προσεγγίσεων έγκειται στους μηχανισμούς δράσης τους. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης στοχεύουν στην ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση του γονάτου, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και μειώνοντας τη μηχανική καταπόνηση. Αντίθετα, η γιόγκα συνδυάζει σωματικές στάσεις, τεχνικές αναπνοής και ενσυνειδητότητα, με στόχο τη μείωση του άγχους, την αύξηση της ευλυγισίας και την ψυχολογική ενδυνάμωση, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη συνολική ανακούφιση από τον πόνο.
Γιόγκα ή ασκήσεις ενδυνάμωσης: Τι ανέφεραν οι συμμετέχοντες
Μέχρι πρόσφατα, η έλλειψη ποιοτικών στοιχείων περιόριζε την αξιοπιστία των συστάσεων για τη γιόγκα σε περιβάλλοντα κλινικής πρακτικής. Προγενέστερες μελέτες παρουσίαζαν μικρά μεγέθη δείγματος, υψηλό κίνδυνο μεροληψίας και απουσία σαφών διαγνωστικών κριτηρίων.
Γι’ αυτόν τον λόγο, ερευνητές στην Αυστραλία πραγματοποίησαν την πρώτη άμεση σύγκριση γιόγκα και ενός τεκμηριωμένου προγράμματος ενδυνάμωσης μέσω τυχαίας κλινικής δοκιμής. Η μελέτη περιελάμβανε 117 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, με διάγνωση οστεοαρθρίτιδας γόνατος και επίπεδα πόνου ≥40 mm σε κλίμακα VAS (0–100 mm). Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε 2 ομάδες: 58 ακολούθησαν πρόγραμμα γιόγκα και 59 ενδυνάμωσης.
Η παρέμβαση διήρκεσε 6 μήνες, με τρεις συνεδρίες την εβδομάδα (2 εποπτευόμενες και 1 στο σπίτι για τις πρώτες 12 εβδομάδες, και 3 κατ’ οίκον συνεδρίες για τις επόμενες 12). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες εμφάνισαν σημαντική μείωση στον πόνο (γιόγκα: -17,7 mm, ενδυνάμωση: -16,7 mm). Η διαφορά μεταξύ των ομάδων ήταν -1,1 mm, δηλαδή μη στατιστικά σημαντική, αλλά εντός του ορίου μη κατωτερότητας, καθιστώντας τη γιόγκα ισάξια της ενδυνάμωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε η εικόνα διαφοροποιήθηκε ελαφρώς σε βάθος χρόνου. Σε 24 εβδομάδες, η γιόγκα εμφάνισε μέτρια υπεροχή σε 7 από 27 δευτερεύοντα αποτελέσματα, όπως: μείωση πόνου, βελτίωση λειτουργικότητας και δυσκαμψίας, καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, καλύτερη επίδοση σε τεστ ταχείας βάδισης.
Η μελέτη αυτή, πρώτη του είδους με σύγκριση δύο ενεργών παρεμβάσεων, παρέχει σημαντικά συμπεράσματα για την καθημερινή κλινική πρακτική. Εφόσον δεν εντοπίζεται σαφής υπεροχή κάποιας προσέγγισης στο βασικό σύμπτωμα (πόνος), τότε η επιλογή της άσκησης θα πρέπει να βασίζεται στις προτιμήσεις του ασθενούς, την προσβασιμότητα και την προσωπική ανταπόκριση. Τα επιπλέον οφέλη της γιόγκα σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς και η καλύτερη συμμόρφωση στο πρόγραμμα, ενισχύουν την αξία της ως μια ολιστική, ελκυστική και προσιτή εναλλακτική.
Διαβάστε επίσης
Αύξηση ρεκόρ στα περιστατικά οστεοαρθρίτιδας παγκοσμίως – Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Τρώτε πολλά από αυτά τα «κακά» τρόφιμα; Δείτε πού «κάθονται» στο σώμα και το γεμίζουν λίπος
Γιατί πονάει το γόνατο – Τρεις ασκήσεις που ανακουφίζουν μέχρι να μας δει γιατρός