Για μυαλό ξυράφι, πολλοί θα επιλέξουν το Sudoku ή τα σταυρόλεξα. Σύμφωνα, όμως, με την πρόσφατη έρευνα του Δρ. Ben Singh, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, και της Δρ. Ashleigh E. Smith, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο ίδιο πανεπιστήμιο, που εξέτασε πάνω από 2.700 μελέτες και πάνω από 250.000 συμμετέχοντες, η άσκηση αποδεικνύεται το πιο ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί και επικεφαλής της έρευνας, μέσα από άρθρο τους στο The Conversation, η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, αλλά βοηθάει και στη γενική βελτίωση της εκτελεστικής σας λειτουργίας. Ακόμα και αν δεν έχετε χρόνο για σκληρές προπονήσεις, μικρές καθημερινές κινήσεις, όπως το περπάτημα ή το γιόγκα, αρκούν για να δείτε τα αποτελέσματα.
Τι λέει η επιστήμη για την άσκηση και τον εγκέφαλο;
Όπως εξηγεί ο Singh, η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τρία σημαντικά στοιχεία του εγκεφάλου μας: τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάτε τον εγκέφαλό σας να σκέφτεται πιο καθαρά, να παίρνει καλύτερες αποφάσεις, να θυμάται πιο εύκολα και να διαχειρίζεται καλύτερα τις συναισθηματικές αντιδράσεις σας.
Παράλληλα, η άσκηση συμβάλλει στην αύξηση του μεγέθους του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και τη μάθηση. Σύμφωνα με έρευνες, άτομα που ασκήθηκαν για έναν χρόνο είχαν αύξηση του ιππόκαμπου κατά 2%, σχεδόν αναστρέφοντας την ηλικιακή φθορά που παρατηρείται στον εγκέφαλο.
Πόση άσκηση χρειαζόμαστε για να δούμε αποτελέσματα;
Η έρευνα δείχνει ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, ή περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα. Μάλιστα, για μεγαλύτερα οφέλη, συνιστάται η προσθήκη προπόνησης ενδυνάμωσης των μυών, όπως βάρη ή Pilates, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στους ενήλικες. Ακόμα και τα παιδιά και οι έφηβοι που ασκούνται βλέπουν σημαντικές βελτιώσεις στη μνήμη τους. Ειδικότερα, άτομα με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν παρατηρήσει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα στην εκτελεστική τους λειτουργία μετά την άσκηση.
Τα καλύτερα είδη άσκησης για τον εγκέφαλο
Ακόμα και αν δεν έχετε χρόνο για μεγάλες προπονήσεις, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε καθημερινά και που έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικές. Από γιόγκα και Τάι Τσι Τσουάν, μέχρι active video games όπως το Pokémon GO, η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι βαρετή ή επαναλαμβανόμενη. Έστω και αυτές οι ήπιες μορφές άσκησης βοηθούν τον εγκέφαλό σας να παραμείνει ενεργός, ενώ ταυτόχρονα σας προσφέρουν ψυχική ηρεμία και ανακούφιση από το άγχος.
Ένας τελευταίος λόγος για να κινηθείτε
Η γήρανση του πληθυσμού παγκοσμίως δημιουργεί νέες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, λόγω της αύξησης των περιστατικών άνοιας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, ενώ η άσκηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη αυτών των παθήσεων. Η Δρ. Smith τονίζει ότι η άσκηση δεν είναι μόνο σημαντική για τη σωματική μας υγεία, αλλά και για την ψυχική ευημερία και τη βελτίωση του ύπνου.
Πώς θα την εντάξετε στην καθημερινότητά σας
Ακόμα και αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και δεν έχετε τη δυνατότητα να αφιερώσετε ολόκληρες ώρες σε σκληρές προπονήσεις, υπάρχουν απλοί τρόποι να ενσωματώσετε κίνηση στην καθημερινότητά σας. Αν είστε γονιός, για παράδειγμα, μπορείτε να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας παίζοντας Wii Sports ή να συμμετέχετε σε κάποιον χορό μαζί τους, κάνοντάς το μια διασκεδαστική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια.
Αν έχετε ΔΕΠΥ, ένα μάθημα χορού μπορεί να γίνει ένας τέλειος τρόπος για να βελτιώσετε τη συγκέντρωσή σας στην καθημερινή ζωή. Για όσους βρίσκονται συνεχώς σε έντονους ρυθμούς και αναζητούν μια διέξοδο από το άγχος, μια σύντομη συνεδρία γιόγκα, ακόμα και 15 λεπτών, μπορεί να σας χαρίσει την απαραίτητη ανανέωση, βελτιώνοντας τη διάθεσή σας και την καθαρότητα της σκέψης σας. Όλες αυτές οι μικρές κινήσεις είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα και να ενισχύσετε την υγεία σας.
Διαβάστε επίσης
Δέκα κινήσεις που δυναμώνουν το μυαλό και προφυλάσσουν από τη γήρανση
Άνοια: Πώς θα αποκτήσετε μυαλό 10 χρόνια νεότερο – Όλα τα μυστικά