Γράφει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη

Η καρδιά μας είναι ένας μυς και γίνεται ισχυρότερος και υγιέστερος αν η άσκηση έχει ενεργό ρόλο στην ζωή μας. Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης και δεν χρειάζεται να είστε αθλητής. Ακόμα και μια γρήγορη βόλτα για 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Μόλις βάλετε την άσκηση στο πρόγραμμα σας, θα διαπιστώσετε ότι αποδίδει. Οι άνθρωποι που δεν ασκούνται είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να πάθουν κάποια καρδιακή νόσο από εκείνους που έχουν κάποια σωματική δραστηριότητα στη ζωή τους.

Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει:

  • Να κάψετε θερμίδες
  • Να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση
  • Να μειώσετε την «κακή» LDL χοληστερόλη
  • Να ενισχύσετε την «καλή» HDL χοληστερόλη

Πώς να ξεκινήσετε την άσκηση;

Πρώτα απ’ όλα σκεφτείτε τι θα θέλατε να κάνετε και αν αυτό είναι κατάλληλο για εσάς.

Θα προτιμούσατε να γυμνάζεστε μόνοι σας, με κάποιον προπονητή ή σε μια τάξη; Θέλετε να γυμναστείτε στο σπίτι ή στο γυμναστήριο;

Εάν θέλετε να κάνετε κάτι που είναι πιο δύσκολο από αυτό που ήδη κάνετε, μπορείτε να ορίσετε τον νέο στόχο σας και να τον αναπτύξετε. Με την βοήθεια ενός προπονητή ή χωρίς.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να τρέξετε, μπορείτε να ξεκινήσετε με το περπάτημα και στη συνέχεια να προσθέσετε λίγο τζόκινγκ στις βόλτες σας. Ξεκινήστε σταδιακά και αυξήστε το χρονικό διάστημα από όσο περπατάτε συνήθως.

Μην ξεχνάτε να ρωτάτε πάντα τον γιατρό σας. Θα φροντίσει να είστε έτοιμοι για οποιαδήποτε δραστηριότητα έχετε κατά νου και θα σας ενημερώσει για τυχόν όρια σε ό,τι μπορείτε να κάνετε.

Το πρόγραμμα άσκησής σας πρέπει να περιλαμβάνει:

Αερόβια άσκηση (cardio): Τρέξιμο, τζόκινγκ, ποδήλατο, σχοινάκι είναι μερικά παραδείγματα. Κινηθείτε αρκετά γρήγορα για να αυξήσετε τον καρδιακό ρυθμό σας, αλλά θα πρέπει πάντα να είστε σε θέση να μιλήσετε με κάποιον ενώ το κάνετε. Διαφορετικά, πιέζετε πολύ και δεν είναι αυτός ο σκοπός. Αν έχετε μυοσκελετικά προβλήματα, επιλέξτε μια δραστηριότητα χαμηλής επιβάρυνσης όπως το κολύμπι ή το περπάτημα.

Παράδειγμα ασκήσεων cardio:

Stretching: Θα γίνετε πιο ευλύγιστοι αν το κάνετε μερικές φορές την εβδομάδα. Διαταθείτε απαλά μετά την προθέρμανση ή μετά το τέλος της άσκησης χωρίς να υπερβάλλετε.

Παράδειγμα κλασικής διατατικής άσκησης των ποδιών ιδανική για όσους περπατούν ή τρέχουν

Βελτίωση αντοχής: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάρη, λάστιχα αντοχής ή το σωματικό σας βάρος (γιόγκα, για παράδειγμα). Κάντε το 2-3 φορές την εβδομάδα. Αφήστε τους μύες σας να ανακάμψουν για μια ημέρα μεταξύ των συνεδριών.

Παράδειγμα ασκήσεων αντοχής:

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822