Η καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και χρόνιων νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό, όσο και επιπλοκών σε άτομα με εγκατεστημένα προβλήματα υγείας, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα μέσα από δημοσίευσή της στο British Journal of Sports Medicine.

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα δείχνει πόσο καλά ανταποκρίνονται η καρδιά, οι πνεύμονες και το αγγειακό σύστημα στις απαιτήσεις του οργανισμού κατά την παρατεταμένη σωματική άσκηση και υπολογίζεται συνήθως μέσα από τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max), τον σημαντικότερο δείκτη αερόβιας αντοχής και καλύτερο προγνωστικό δείκτη μακροζωίας.

53% μικρότερος κίνδυνος θανάτου

Οι ερευνητές αναζήτησαν σε δεδομένα από 199 μελέτες, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια συμμετέχοντες, τη σχέση μεταξύ καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων υγείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης:

  • τα άτομα με καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα είχαν 41-53% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με άτομα χαμηλής καρδιοαναπνευστικής ικανότητας
  • κάθε αύξηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας κατά 1 ΜΕΤ (metabolic equivalent of task ή μεταβολικά ισοδύναμα, μονάδα μέτρησης ισοδύναμη με την πρόσληψη 3,5 ml οξυγόνου ανά κιλό σωματικού βάρους ανά λεπτό) σχετιζόταν με 7-51% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναλόγως τα αίτια
  • τα προστατευτικά οφέλη αφορούσαν θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και αιφνίδια καρδιακά συμβάντα.

«Το μήνυμα είναι πολύ απλό» σχολίασε ο Grant Tomkinson, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξηγώντας πως το μυστικό για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι περισσότερη άσκηση που μας κάνει να «λαχανιάζουμε».

Ασπίδα κατά των χρόνιων ασθενειών

Η καλή φυσική κατάσταση συνδέθηκε επίσης με 37 έως 69% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και καταστάσεων όπως η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η κολπική μαρμαρυγή, η άνοια και η κατάθλιψη. Ακόμη και σε άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες, η καλύτερη φυσική κατάσταση μείωνε σημαντικά τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη δεν επισφραγίζει απλώς τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης για την υγεία, αλλά επιτρέπει τη βαθύτερη κατανόηση της σχέσης δόσης-απόκρισης μεταξύ της φυσικής κατάστασης και συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε βελτίωση της φυσικής κατάστασης -ακόμη και μετρίου βαθμού- μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά για όσους ξεκινούν από χαμηλή βάση.

Μπορεί να βελτιωθεί

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα δεν αφορά μόνο την αντοχή ενός ατόμου για άσκηση αλλά επηρεάζεται από συνδυασμό σωματικής δραστηριότητας, γενετικής και άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία και η συνολική κατάσταση της υγείας. Έτσι, ενώ κάποιοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερη δουλειά για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, σχεδόν όλοι μπορούν να ενισχύσουν την καρδιοαναπνευστική τους υγεία μέσω της τακτικής αερόβιας άσκησης, όπως το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία, η κολύμβηση ή ο χορός.

«Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ουσιαστικές βελτιώσεις με την προσθήκη σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα, τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Και, καθώς βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση, ο κίνδυνος θανάτου και ασθενειών θα μειώνεται» εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Justin Lang, από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία

Κάποιες αδυναμίες της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν η ελλιπής αντιπροσώπευση των γυναικών στα πληθυσμιακά δείγματα των ερευνών, ο μικρός αριθμός μελετών υψηλής ποιότητας σε ορισμένους πληθυσμούς ασθενών και το ερευνητικό κενό για τη σχέση φυσικής κατάστασης και συγκεκριμένων καρκίνων και αποτελεσμάτων ψυχικής υγείας πέραν της κατάθλιψης.

Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα καθιστούν επιτακτική την επανεξέταση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας ως ζωτικού σημείου για την εκτίμηση της υγείας, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μετράται στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να βοηθά στον εντοπισμό ατόμων αυξημένου κινδύνου που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από παρεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος πνεύμονα: Ο παράγοντας που μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο εμφάνισής του – Και φρενάρει 8 ακόμη καρκίνους

Καρκίνος: Ο απρόσμενος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο – Αφορά τους άνδρες

Η άσκηση που καίει λίπος και δυναμώνει καρδιά και οστά