Όταν το περιττό βάρος στέκεται εμπόδιο στη συνολική υγεία και δεν αποτελεί απλώς ζήτημα αισθητικό, είναι ακόμα πιο δύσκολο για τα άτομα να μπουν εντατικά σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Αυτός ο διασκεδαστικός τρόπος, όμως, που προτείνουν ερευνητές από την Κίνα μπορεί να κάνει την άσκηση παιχνιδάκι, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη για την υγεία, πέρα από την απώλεια βάρους.

Όπως αποκάλυψε νεότερη μελέτη, ο χορός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη ρύθμιση του βάρους των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, οδηγώντας σε μικρότερη περιφέρεια μέσης και λιγότερο σωματικό λίπος. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στις τιμές της αρτηριακής πίεσης, στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, στη φυσική κατάσταση, στις γνωστικές λειτουργίες και στην ψυχική υγεία.

Photo: Shutterstock

Οι ερευνητές προτείνουν ότι ο χορός, ως μια κοινωνική και ευχάριστη μορφή άσκησης, μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για τη διατήρηση της ρουτίνας άσκησης, καθώς είναι πιθανό να είναι πιο ευχάριστη για τους συμμετέχοντες, ξεπερνώντας τις προκλήσεις που δημιουργεί μια ρουτίνα της άσκησης.

«Ο χορός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην απώλεια λίπους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, βελτιώνοντας τη μορφολογία του σώματος. Για την υψηλή αποτελεσματικότητά του και τη μεγαλύτερη αίσθηση απόλαυσης, ο χορός μπορεί να αποτελέσει μια ευεργετική παρέμβαση άσκησης για την απώλεια λίπους» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 646 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αντικείμενο μελέτης 10 διαφορετικών μελετών. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι ο χορός ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός στη βελτίωση της σύστασης του σώματος, με τις δημιουργικές μορφές χορού να είναι πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές μορφές χορού. Παράλληλα, παρατήρησαν περαιτέρω οφέλη σε υπέρβαρα παιδιά και ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

Αν και οι ερευνητές παρατήρησαν απώλεια λίπους παρόμοια με αυτή που επιτυγχάνεται μέσω της αερόβιας άσκησης, της προπόνησης με αντιστάσεις και της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης, ο χορός είχε ένα σαφές πλεονέκτημα στη μείωση του ποσοστού λίπους. Αυτό αποδίδεται στη φύση της άσκησης, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα, με λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει το αίσθημα της κόπωσης. Κατά συνέπεια, ο χορός είναι ευκολότερο να διατηρηθεί ως συνήθεια σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης.

Αν και η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε την ανάγκη για εκτενέστερη έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο χορός είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος για την απώλεια βάρους.

«Ως μια μορφή σωματικής δραστηριότητας που συνδυάζει την άσκηση, την ψυχαγωγία και την κοινωνικότητα, ο χορός διαθέτει έμφυτα πλεονεκτήματα στην ενίσχυση των κινήτρων για άσκηση. Οι παρεμβάσεις που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες, μαζί με δημιουργικές μορφές χορού, ευνοούν περισσότερο την επίτευξη κλινικών στόχων που σχετίζονται με τη βελτίωση της σύστασης του σώματος» καταλήγουν.

Διαβάστε επίσης: 

Χάστε 8 κιλά, διώξτε το λίπος και ρυθμίστε σάκχαρο, πίεση και χοληστερόλη – Με έναν εύκολο τρόπο!

Η ευχάριστη και ανέξοδη «θεραπεία» που βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση

Η δραστηριότητα που γυμνάζει, νικά το άγχος και ρίχνει την πίεση