Είναι αδιαμφισβήτητο ότι όποιος ακολουθεί ένα υγιεινό πρότυπο ζωής, που συμπεριλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά και σωματική άσκηση, εξασφαλίζει καλύτερη υγεία συνολικά, προλαμβάνοντας μια πληθώρα νόσων, μεταξύ των οποίων και ο σακχαρώδης διαβήτης. Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο Diabetologia, ωστόσο, δεν αρκεί κανείς να γυμνάζεται για να προστατευθεί από τον κίνδυνο. Καθοριστικό ρόλο για την πρόληψη του διαβήτη διαδραματίζει και η ώρα που επιλέγει κάποιος να ασκηθεί.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης διερευνήσει τον ρόλο της ώρας άσκησης στην πρόληψη του διαβήτη, ωστόσο το ζήτημα δεν είχε μελετηθεί εκτενώς. Παράλληλα, προγενέστερη έρευνα είχε αναδείξει ότι η πρωινή άσκηση είναι πιο αποτελεσματική και για την απώλεια βάρους. Ο δρ. Caiwei Tian από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο δρ. Chirag Patel από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και οι ομάδες τους θέλησαν να μελετήσουν εκτενέστερα τη σχέση μεταξύ του χρόνου γυμναστικής και του διαβήτη, διερευνώντας τα διαφορετικά οφέλη της άσκησης στην προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 2 σε πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 93 Βρετανοί, ηλικίας 62 ετών κατά μέσο όρο, χωρίς ιστορικό διαβήτη τύπου 2. Όλοι οι συμμετέχοντες φόρεσαν συσκευές καταγραφής άσκησης καρπού για μια εβδομάδα. Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, οι ερευνητές υπολόγισαν το μεταβολικό ισοδύναμο δραστηριότητας (MET), μια τυπική μέτρηση για τη σωματική άσκηση, που υπολογίζει όλες τις μορφές δραστηριοτήτων που καταγράφονται από τη συσκευή κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των μικροδουλειών, του περπατήματος και των έντονων ασκήσεων.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις μετρήσεις ΜΕΤ σε τρεις χρονικές περιόδους:

  • πρωί (6 π.μ. έως 12 μ.μ.),
  • απόγευμα (12 μ.μ. έως 6 μ.μ.) και
  • βράδυ (6 μ.μ. έως μεσάνυχτα).

Παράλληλα, εξέτασαν και τα επίπεδα έντασης της άσκησης, διακρίνοντας δύο κατηγορίες:

  • μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα (MVPA) και
  • έντονη σωματική δραστηριότητα (VPA)

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν τις προστατευτικές ιδιότητες της σωματικής δραστηριότητας έναντι του διαβήτη. Ειδικότερα, κάθε αύξηση κατά μία μονάδα ΜΕΤ αντιστοιχούσε σε 10% μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 το πρωί και 9% το απόγευμα, αντίστοιχα. Οι βραδινές ασκήσεις, από την άλλη, δεν έδειξαν να ωφελούν την πρόληψη έναντι του διαβήτη. Η συσχέτιση συνέχισε να είναι ισχυρή, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό παραγόντων, όπως η ηλικία, το εισόδημα ή το μορφωτικό επίπεδο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διάρκεια του ύπνου και η διατροφή, μπορεί να επηρεάσουν τον όγκο της άσκησης που εκτελείται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, καθορίζοντας κατ’ επέκταση τον ρόλο της στο ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη. Προσαρμόζοντας, μάλιστα, τα ευρήματα σε αυτούς τους παράγοντες του τρόπου ζωής, οι συσχετίσεις μεταξύ των μετρήσεων MET και των διαφορετικών ωρών της ημέρας έγιναν πιο έντονες.

Όπως αποκάλυψε, επιπλέον, ο δρ. Tian, η ένταση της σωματικής άσκησης έδειξε να παίζει ρόλο, αλλά δεν ίσχυε το ίδιο και για την τακτικότητά της. «Το πόσο συχνά ασκείται κάποιος δεν συσχετίστηκε έντονα με τον διαβήτη τύπου 2. Με άλλα λόγια, όσοι ασκούνται λιγότερο τακτικά δεν διατρέχουν διαφορετικό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη απ’ όσους ασκούνται πιο συχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι η συνολική σωματική δραστηριότητα, αλλά όχι η συνέπειά της κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Το πότε ασκείστε, όμως, μέσα στην ημέρα μπορεί να παίξει ρόλο στον μετριασμό του κινδύνου διαβήτη. Η μελέτη μας έδειξε ότι η πρωινή ή απογευματινή γυμναστική είναι πιο ωφέλιμη από τη βραδινή ως προς την πρόληψη του κινδύνου διαβήτη. Τα ευρήματα υποδηλώνουν, επίσης, ότι είναι χρήσιμο να συμπεριληφθεί δραστηριότητα υψηλότερης έντασης, ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος», καταλήγει η ερευνητική ομάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβήτης: Ο γενετικός παράγοντας που ρυθμίζει το σάκχαρο μετά το γεύμα

Διαβήτης: Το έξυπνο διατροφικό κόλπο που ρυθμίζει το σάκχαρο

Παχυσαρκία: Πρωινή γυμναστική 7-9 π.μ. συστήνουν οι ειδικοί για αποτελεσματικό αδυνάτισμα